What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

27.12.2012 | 19:52
Τελευταία ενημέρωση: 27.12.2012 | 19:52

Και στη μέση η διζωνική....

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


 Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο και αποτέλεσε σημείο τριβής και αντιπαράθεσης των υποψηφίων για την Προεδρία Σταύρου Μαλά και Γιώργου Λιλλήκα. Στον χορό των δηλώσεων και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

 

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς σε γραπτή απάντηση του προς τον ανθυποψήφιο του Γιώργο Λιλλήκα εκφράζει λύπη για το ότι "ο κ. Λιλλήκας, σε μια έκδηλα δημαγωγική προσπάθεια να παρουσιάσει τον εαυτό του ως το μόνο θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών των Ελληνοκυπρίων, δεν δίστασε να ασπαστεί την κακόπιστη ερμηνεία της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς αναφορικά με το περιεχόμενο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας".


Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, αναφέρει ο κ. Μαλάς, συνιστά τη λύση που έχει συμφωνηθεί από το 1977 μεταξύ Μακαρίου και Ντενκτάς. Λίγες μόνο εβδομάδες μετά την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος υπέβαλε και Χάρτη με δύο περιφέρειες, ενώ από το 1980 με τη σύμφωνη γνώμη Κυπριανού και Ντενκτάς στην αξιολόγηση Βάλντχαϊμ, περιλήφθηκε ο όρος διζωνική που έκτοτε περιλαμβάνεται ανελλιπώς στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

"Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία συνιστά και τη μόνη ουσιαστική πρόνοια της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου την οποία έχει καταστήσει λάβαρο αγώνα ο κ. Λιλλήκας. Η όψιμη αντίθεσή του με αυτή τη μορφή λύσης συνιστά μία ακόμη τρανταχτή απόδειξη των οβιδιακών μεταλλάξεων στις οποίες μας έχει συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια. Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σημαίνει ότι στην Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα υπάρχουν δύο ομόσπονδες μονάδες και κάθε κοινότητα θα διοικεί την αντίστοιχη μονάδα και τίποτε πέραν τούτου", προσθέτει.

Τα περί χωριστής διαβίωσης, αναφέρει, συνιστούν κακόπιστες τουρκικές ερμηνείες και δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές μας θέσεις που είναι ξεκάθαρες όπως άλλωστε είχαν συμφωνηθεί με τον Ταλάτ: Όλοι οι Κύπριοι ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής θα μπορούν ελεύθερα και χωρίς κανένα περιορισμό να εγκαθίστανται και να αποκτούν περιουσία οπουδήποτε στο νησί. Ο μόνος περιορισμός που θα υπάρχει θα αφορά τον τρόπο άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων, έτσι που να διασφαλίζεται ότι η κάθε κοινότητα θα διοικεί μια ομόσπονδη μονάδα όπως είχε προ πολλού συμφωνηθεί.

"Οι βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν κινδυνεύουν με τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Κινδυνεύουν όμως από όσους ελαφρά τη καρδία θέλουν να απαγκιστρωθούν από τα συμφωνηθέντα και από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Το σίγουρο αποτέλεσμα μιας τέτοιας πολιτικής θα ήταν η οριστική διχοτόμηση. Τότε είναι που θα υπάρχουν δύο χωριστά κράτη και ούτε ένας Ελληνοκύπριος δεν θα μπορέσει να επανακτήσει το σπίτι και την περιουσία του", καταλήγει.

 

Φάσκει και αντιφάσκει ο Λιλλήκας

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου επέκρινε σήμερα τον υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργο Λιλλήκα ότι φάσκει και αντιφάσκει σε ό,τι αφορά τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ).

«Ο κ. Λιλλήκας λαϊκίζοντας στο Κυπριακό, φάσκει και αντιφάσκει με αποτέλεσμα να αυτοαναιρείται», δήλωσε εξερχόμενος από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Στεφάνου, αναφέροντας πως από τη μια ο κ. Λιλλήκας «χαρακτηρίζει τη ΔΔΟ ως ρατσιστική, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου, καθώς και την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009, που αρχίζουν με τη ΔΔΟ».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η άρνηση της ΔΔΟ ακυρώνει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο στα οποία υιοθετείται και περιγράφεται η εν λόγω λύση, υποδεικνύοντας ότι η ακύρωση των ψηφισμάτων ακυρώνει το πιο σημαντικό πολιτικό όπλο που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία για επίλυση του Κυπριακού και κατά συνέπεια απελευθερώνει την Τουρκία, επίσημα πλέον, για να προτείνει τη διχοτόμηση.

«Εμείς, τη διχοτόμηση δεν πρόκειται να την αποδεχθούμε ποτέ διότι αποτελεί καταστροφή

 
Ανταποδίδει τα βέλη ο Λιλλήκας

Χαίρομαι που ο κ. Μαλάς παρά τη μεγάλη του προσπάθεια να ωραιοποιήσει τη συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση της διζωνικής, παραδέχεται ότι η λύση που προτείνει δεν διαφέρει σε τίποτα από το σύστημα του απαρτχάιντ που λειτούργησε στη Νότιο Αφρική και η υπόλοιπη ανθρωπότητα καταδίκασε. Ο κ. Μαλάς παραδέχεται με ενθουσιασμό ότι οι όποιοι Ελληνοκύπριοι να ζουν στο τ/κ «συνιστών κράτος», όπως λέει και το κοινό ανακοινωθέν Χριστόφια – Ταλάτ της 23ης Μάιου 2008, δεν θα έχουν πολιτικά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες.

Διερωτόμαστε γιατί χαίρεται ο κ. Μαλάς με τον απλό ενδεχόμενο κάποιοι να τους επιτρέπεται να ζήσουν στην πατρίδα τους σε ένα αντιδημοκρατικό και ανελεύθερο καθεστώς.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Μαλά ότι και οι έγχρωμοι στη Νότιο Αφρική δικαιούταν να ζήσουν στην χώρα τους, αλλά χωρίς κανένα δικαίωμα και χωρίς δημοκρατικές ελευθερίες. Αυτό το ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ που απέρριψε ολόκληρη η ανθρωπότητα μας προτείνει η περηφάνια ο κ. Μαλάς να εφαρμόσουμε στην Κύπρο του 21ου αιώνα.

Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες της Αριστεράς, όπως και όλοι οι πολίτες, απορρίπτουν τέτοιες προσεγγίσεις που καταλύουν τη Δημοκρατία.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επιχείρηση «σοκ» από τους απλήρωτους εργαζόμενους στον «δήμο» Λευκωσίας
Κόπηκαν τα πολλά σούρτα- φέρτα

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές - «Πυρά» Μαλά κατά Παπαδόπουλου: «Δεν δέχομαι μαθήματα αξιοπιστίας»
  2. Καμία αναφορά στο Κυπριακό από Γκουτέρες στις τοποθετήσεις του στη Γεν. Συνέλευση και σε διάσκεψη Τύπου
  3. Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη υποψηφίου Προέδρου Χρ. Χρίστου: Ικανοποιημένος με την 4η θέση στις Προεδρικές [vid]
  4. Προεδρικές Εκλογές: Η πρόταση Μαλά για μη εξυπηρετούμενα δάνεια
  5. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προς το συμφέρον και της Άγκυρας να αποφασίζουν οι Κύπριοι για τους εαυτούς τους
  6. Μαλάς: Θα πολιτευτούμε με σοβαρότητα και σεβασμό προς τη διαφορετική άποψη