What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΜΕΞΙΚΟ· ΠΑΡΕΛΑΣΗ· ΚΟΤΖΙΑΣ·

INFO

27.12.2012 | 23:42
Τελευταία ενημέρωση: 27.12.2012 | 23:42

Έχουν δρόμο ακόμα οι Έλληνες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


- Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για την πορεία της Οικονομίας
- Εμφανίζονται αντίθετοι με τις απολύσεις στο Δημόσιο
- Θέλουν την παραμονή στο Ευρώ


Επτά στους 10 Έλληνες πολίτες, δηλώνουν απαισιόδοξοι σε ότι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την ποσοτική έρευνα «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατ' εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρεία ALCO, σημειώνοντας όμως μείωση κατά 10% από την προηγούμενη έρευνα, ενώ 2 στους 10 διατηρούν τόνους αισιοδοξίας και το υπόλοιπο 10% επέλεξε να μην συμμετάσχει.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη έρευνα, μειώθηκε τόσο το ποσοστό απαισιοδοξίας των πολιτών όσο και το ποσοστό αποχής, ενώ αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό αισιοδοξίας στα υψηλότερα ποσοστά που έχουν σημειωθεί από την αρχή διεξαγωγής της έρευνας.

Σχετικά με τα προσωπικά τους οικονομικά, το 76% του συνόλου δήλωσαν απαισιόδοξοι - μειωμένο κατά 5% από το αντίστοιχο ποσοστό της προηγούμενης περιόδου - ενώ το 17% των ερωτηθέντων δήλωσαν αισιόδοξοι σημειώνοντας το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό αισιοδοξίας καθ' όλη την διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας.

Το πρώτο από τα ερωτήματα που παραδοσιακά πλέον συμπεριλαμβάνει το ΕΒΕΑ στο Οικονομικό Βαρόμετρο, για επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν το ευρύ κοινωνικό σύνολο, αφορά τη συμβολή της λειτουργίας των καταστημάτων έως 250 τ.μ. τις Κυριακές στην ενίσχυση της εμπορικής κίνησης.

Το ερώτημα αυτό βρήκε την πλειοψηφία των ερωτηθέντων αντίθετους, με σχεδόν 6 στους 10 συμμετέχοντες (57%) να απαντούν αρνητικά. Το 34% απάντησε θετικά ενώ το 9% δεν συμμετείχε. Τα ευρήματα αυτά είναι πιθανό να σχετίζονται -και να δικαιολογούνται κατά ένα σημαντικό ποσοστό- με την έλλειψη της δυνατότητας για αύξηση της κατανάλωσης από τα νοικοκυριά, λόγω της μειωμένης αγοραστικής τους δύναμης.

Συνεχίζοντας, το δεύτερο ερώτημα αφορά το εάν η λύση για την αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου τομέα είναι η απομάκρυνση προσωπικού ή η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του. Η πλειοψηφία των πολιτών, περισσότεροι από 6 στους 10, θεωρεί ότι η αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου τομέα θα επιτευχθεί μέσω της αποτελεσματικότερης αξιοποίησης του ήδη υπάρχοντος προσωπικού, ενώ μόλις το 24% είναι σύμφωνο με τις μειώσεις προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες.

Το τελευταίο από τα ερωτήματα που έθεσε και εδώ το ΕΒΕΑ αφορά την αξιολόγηση παραμονής στο ευρώ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Συντριπτικά, το 75% έκρινε απαραίτητη της παραμονή της Ελλάδας ως κράτος-μέλος της Ευρωζώνης, ενώ μόλις το 17% απάντησε αρνητικά και το 8% επέλεξε να μην συμμετάσχει.

Παρουσιάζοντας την έρευνα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωσε: «Για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζεται μία σημαντική βελτίωση του κλίματος στην αγορά και στην κοινωνία γενικότερα. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να διατηρηθεί αυτό το κλίμα επιστροφής στην αισιοδοξία, που τώρα οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην εκταμίευση της δόσης προς τη χώρα μας. Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει δυναμικά στην υλοποίηση μέτρων που θα δώσουν ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και βασίζεται στην αύξηση των φόρων και στη μείωση των εισοδημάτων και αποδεδειγμένα δεν απέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.»

Η έκτη και τελευταία έρευνα για το 2012, διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 14 και 19 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

 

 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Στη Λάρνακα διεξάγεται πολυεθνική άσκηση με συμμετοχές από Ελλάδα, Γαλλία, Αυστρία και Ρουμανία
  2. Απειλές Κιμ Γιονγκ Ουν: «Έτοιμη η Βόρεια Κορέα για πυρηνικά»
  3. Μοσκοβισί: Αποφασιστικής σημασίας η τρίτη αξιολόγηση για την Ελλάδα
  4. Εθνική Ελλάδος: Ολοκλήρωσε την πορεία της η «γαλανόλευκη»! Μίσσας: «Βλάπτει την υγεία»
  5. Τέλη Σεπτέμβρη έρχεται κλιμάκιο της Τρόικα για τον 3ο μεταμνημονιακό έλεγχο
  6. Ευχολόγια Τσίπρα: Και του χρόνου εγκαίνια στη ΔΕΘ εκτός μνημονίων