What's hot? ΑΟΖ· MARIE ELENI· ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ· ΑΤΤΙΛΑΣ·

INFO

28.12.2012 | 08:48
Τελευταία ενημέρωση: 28.12.2012 | 09:01

Δριμεία κριτική στις ευρωπαϊκές ηγεσίες από τον πρώην καγκελάριο Σμιτ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

"Η Ελλάδα χρειάζεται αλληλεγγύη όπως την εποχή της δικτατορίας", υποστηρίζει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Σμιτ και θεωρεί ότι η ευρωκρίση δεν έχει περάσει.

Επικριτικός προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και λιγότερο αισιόδοξος από ότι άλλοι πολιτικοί για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2013 εμφανίζεται ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ και σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. έχει υποχρέωση να δείχνει αλληλεγγύη.

«Μεταξύ των Ευρωπαίων υπάρχει μία ηθική υποχρέωση για επίδειξη αλληλεγγύης. Εδώ και 20 χρόνια (η αλληλεγγύη) υπάρχει στο Σύνταγμα. Το κύριο κίνητρο αλληλεγγύης για την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. ήταν να στηριχθεί η ελληνική δημοκρατία, καθώς οι Έλληνες είχαν καταφέρει με δικές τους δυνάμεις να διώξουν τη δικτατορία. Σήμερα η αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό είναι εξίσου αναγκαία όσο και τότε» σημειώνει.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σμιτ, παρότι πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες της ευρωκρίσης, ο ίδιος θεωρεί ότι η κρίση χρεών δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί. «Το πρόβλημα της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα ή στην Ισπανία δεν έχει επιλυθεί», λέει και μιλά για «αποτυχία των ευρωπαϊκών κοινωνιών εν γένει».

Ο πρώην καγκελάριος τα βάζει με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που όπως λέει υπήρξαν, τη χρονιά που πέρασε, κατώτερες των περιστάσεων. «Η μία Σύνοδος μετά την άλλη, έμειναν όμως χωρίς λύσεις. Η Μέρκελ προσπαθεί να μεταθέσει τη μεγάλη διαγραφή ελληνικών χρεών μετά τις γερμανικές εκλογές. Ίσως τα καταφέρει αλλά δεν είναι σίγουρο».

Υποστηρίζει ότι από την Ε.Ε. απουσιάζει μια πραγματική ηγεσία και προσωπικότητες όπως ο Churchill ή ο de Gaulles, ο Jacques Delor ή ο Raymond Barre. «Γι’ αυτό το λόγο», σημειώνει, «αναδείχτηκαν οι τράπεζες επενδύσεων και οι πληρωμένοι απ’ αυτές οίκοι αξιολόγησης ως κύριοι της διεθνούς πολιτικής», ενώ ταυτόχρονα επικρίνει το ρόλο των ΜΜΕ στην ευρωπαϊκή κρίση χρεών.

Υποστηρίζει ότι η Γερμανία θα πρέπει να προσέξει πολύ σ’ ότι αφορά την ανάληψη ηγετικού ρόλου στην κρίση, κάτι που πολλοί ζητούν, γιατί, όπως επισημαίνει, «εάν η Ε.Ε. δε λειτουργήσει, θα επιρριφθεί ευθύνη γι’ αυτό στη Γερμανία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Μέρκελ θέλει να γίνει πρόεδρος της Ε.Ε.

Μεγαλύτερη επίδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα ζητά ο πρώην Καγκελάριος Σρέντερ

Σουηδός υπ. οικονομικών: "Μία πιθανότητα η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ"   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Γιλντιρίμ: Η επιδείνωση των σχέσεών μας με τη Γερμανία δεν ωφελεί κανένα
  2. Γερμανία: Επανεξετάζει όλα τα προγράμματα πώλησης όπλων προς την Τουρκία
  3. ΔΝΤ: Κατ' αρχήν έγκριση προγράμματος οικονομικής στήριξης για την Ελλάδα... άνευ εκταμίευσης
  4. Παίζουν τις «κουμπάρες»: Δυσαρεστημένος ο Τραμπ από την αυτοεξαίρεση του Υπ. Δικαιοσύνης για «ρωσικό δάκτυλο», αλλά τον εμπιστεύεται!
  5. «Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ Τουρκίας - Γερμανίας: Απειλές και εκβιασμοί!
  6. Κύπρος και Ελλάδα τιμούν σήμερα τους ήρωες νεκρούς της τουρκικής εισβολής [vid, pics]