What's hot? ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ· ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ· ΚΑΜΜΕΝΟΣ· ΚΥΠΡΙΑΚΟ·

INFO

28.12.2012 | 18:57
Τελευταία ενημέρωση: 28.12.2012 | 19:07

Η "κρυφή" βρετανική πλευρά του πολέμου για τα νησιά Φόκλαντ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η σκληρότητα, η επιμονή και η οργή της Μάργκαρετ Θάτσερ σχετικά με τα δρώμενα κατά τη διάρκεια του πολέμου για τα νησιά Φόκλαντ, αποκαλύπτεται στα έγγραφα της εποχής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. 

Η επικοινωνιακή πολιτική της Σιδηράς Κυρίας, κατά τη βρετανική εισβολή Φόκλαντ, όριζε αδιαλλαξία στο θέμα της διεκδίκησης των νησιών, με πλήρη απουσία των αργεντίνικων δυνάμεων. Στα απόρρητα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν, όμως, η Θάτσερ φαίνεται να είχε πιο διαλλακτική στάση.

“ Η απόσυρση των δυνάμεων της Αργεντινής θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς στρατιωτική δράση. Στα ανταλλάγματα περιλαμβανόταν το ότι η Αργεντινή θα αποκτούσε εκπροσώπηση στην προσωρινή διοίκηση και τα τοπικά συμβούλια· θα ξεκινούσε διαδικασία για διαπραγματεύσεις σχετικά με το νέο καθεστώς στα νησιά, με ορίζοντα το τέλος του έτους, αλλά χωρίς εγγυημένη αλλαγή στην κυριότητά τους”, φέρεται να είπε τότε η Βρετανή πρωθυπουργός.

“Όσο απεχθές κι αν είναι να κερδίσει ο,τιδήποτε ο επιτιθέμενος από την επίθεση, αυτό μοιάζει ένα αποδεκτό κόστος. Κομβικής σημασίας είναι να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει δεύτερη εισβολή και ο καλύτερος τρόπος φαίνεται να είναι η εμπλοκή των ΗΠΑ στην επιβολή της προσωρινής διοίκησης και της εγγύησης της ασφάλειας των Νήσων στο μέλλον”, υπογράμμισε η Θάτσερ.

Οι καταγεγραμμένοι διάλογοι του προέδρου των Η.Π.Α. Ρέιγκαν, την εποχή εκείνη, με τη Θάτσερ, λίγο μετά από την απόβαση των βρετανικών δυνάμεων στα Φόκλαντ, μαρτυρούν μετριοπάθεια του πρώτου και διατήρηση του βρετανικού φρονήματος σε υψηλά επίπεδα από τη δεύτερη.

“Είναι πρωταρχικής σημασίας για τις ΗΠΑ να δείξουν οι Βρετανοί ότι είναι έτοιμοι για διάλογο, πριν εξαναγκαστούν σε αποχώρηση οι δυνάμεις της Αργεντινής ... τώρα που η Βρετανία έχει το πάνω χέρι στρατιωτικά, θα πρέπει να πετύχει μία συμφωνία ... εάν διατηρηθεί μία στρατιωτική παρουσία, πιθανόν θα αντιμετωπίσει μελλοντικά νέα εισβολή από την Αργεντινή”, είχε πει ο Ρέιγκαν στη συνομιλία τους.

Η απάντηση της Θάτσερ ήταν:

“Είμαι σίγουρη ότι ο πρόεδρος θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο εάν είχε απειληθεί με αντίστοιχο τρόπο η Αλάσκα ... η αυτοδιάθεση των νησιωτών πρέπει να ληφθεί σοβαρότατα υπόψιν”. 

Διαβάστε ακόμα:

Ο Ζακ Ντελόρ καλεί τη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Έφαγε πόρτα ο Παπακωνσταντίνου   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ο Πούτιν στήνει παγίδα στο ΝΑΤΟ με Ρωσίδες!
  2. Η εκδίκηση της Κομισιόν! Ζητά πληρωμές από τη Βρετανία έως το 2023 παρά το Brexit!
  3. Κυπριακό - Έιντε: Σε συντονισμό με Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ
  4. Στη δημοσιότητα το γραπτό κείμενο της απόφασης στην υπόθεση Ερωτοκρίτου - Οι βασικές πτυχές
  5. Γερουσιαστής σε Τραμπ: «Δώσε στη δημοσιότητα τη βίζα εργασίας της Μελάνια»!
  6. Νομοσχέδιο για πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής

Κάντε Like: Newsit.com.cy στο Facebook