What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

28.12.2012 | 00:00
Τελευταία ενημέρωση: 29.12.2012 | 00:00

Και τώρα εξεταστική

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


- Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης αποφάσισε να δώσει το σύνολο του φακέλου σε όλα τα κόμματα
- Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρεται να έβγαλε από τη λίστα τα ονόματα δυο εξαδέλφων του και των συζύγων τους
- Παραγράφεται το αδίκημα Παπακωνσταντίνου. Δηλώσεις στην Εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΙ Ελλάδας

Με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών της Βουλής, το αδίκημα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ θα παραγραφεί, όπως ανέφερε ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος στην εκπομπή "ΣΚΑΙ 7" του Νίκου Ευαγγελάτου.
Οι δικαστικές αρχές, ωστόσο, ετοιμάζουν plan B, στην περίπτωση παραγραφής του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ώστε να μην μείνει ατιμώρητος και είναι πιθανό να δικαστεί ως απλός πολίτης.

Ο Κώστας Χρυσόγονος μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, εξήγησε: "Είναι ανυπέρβλητο το εμπόδιο που θέτει το άρθρο 86 παρ.3 του Συντάγματος, όπως ισχύει μετά την αναθεώρηση του 2001. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή μονο η βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά υπουργού ή πρώην υπουργού για αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Βεβαίως οποιεσδήποτε παραφθορές και επεμβάσεις στη λίστα Λαγκάρντ σαφώς τελέστηκαν από τον υπουργό και τον τέως υπουργό με την ιδιότητα αυτή, δεν τίθεται θέμα.

Το κακό είναι ότι δυστυχώς το σύνταγμα προβλέπει ότι η Βουλή μπορεί να ασκήσει αυτήν την αρμοδιότητά της μόνο μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Όταν λέμε βουλευτική περίοδος εννοούμε το διάστημα μεταξύ δυο βουλευτικών εκλογών".

Ενώ αναφερόμενος στα πιθανά αδικήματα που μπορεί να έχει κάνει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εμπλεκόμενος στην υπόθεση Λαγκάρντ, είπε: "Στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει διαγράψει τα ονόματα από τη λίστα, αυτό θα μπορούσε να συνιστά πλαστογραφία, οπωσδήποτε παράβαση καθήκοντος και ίσως επί μέρους εκδήλωση εγκληματικής οργανώσεως".

Και καταλήγοντας, σχολίασε αρνητικά τη συγκεκριμένη διάταξη του συντάγματος: "Φοβάμαι ότι το ζήτημα στο Σύνταγμα είναι τόσο ξεκάθαρο, ώστε ακόμα κι αν η Βουλή προχωρήσει στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και στην άσκηση διώξεως, το πράγμα θα φτάσει το πολύ μέχρι το συμβούλιο του ειδικού δικαστηρίου. Δυστυχώς έχουμε μια συνταγματική διάταξη, η οποία ουσιαστικά θεσμοποιεί την ασυδοσία των υπουργών".

O νόμος περί ευθύνης των υπουργών ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2011 επί υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, και σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, η πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης υποβάλλεται από 30 τουλάχιστον βουλευτές με συγκεκριμένη αναφορά στα στοιχεία της αξιόποινης πράξης και μνεία των διατάξεων που παραβιάστηκαν.

Η Βουλή πάντως, μπορεί, αφού έχει υποβληθεί το αίτημα για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής εξέτασης, να αποφασίσει με πλειοψηφία 151 ψήφων την ανάθεση της υπόθεσης στο Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, που αποτελείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς. Εντός ορισμένης προθεσμίας θα πρέπει να παραδοθεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου στον πρόεδρο της Βουλής.

Συμφώνησαν για προανακριτική επιτροπή

Την πρόταση του Φώτη Κουβέλη για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στηρίζει η κυβέρνηση.
«Η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θέλει να προλάβει τις εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό σπεύδει για καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, κάτι που θα συμβεί αν όχι τις επόμενες ώρες, σίγουρα τις επόμενες ημέρες.

Στη φόρα το περιεχόμενο

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις και τεράστιοι κλυδωνισμούς προκαλεί η λίστα Λαγκάρντ και όλα όσα αποκαλύπτονται γύρω από αυτή. Μετά την αποκάλυψη ότι προκύπτει διαφοροποίηση στην πρώτη λίστα σε σχέση με τη δεύτερη, σήμανε συναγερμός σε όλα τα πολιτικά κόμματα.

Από τη σύγκριση που έγινε από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς προέκυψε ότι είχαν αφαιρεθεί δύο τραπεζικοί λογαριασμοί. Ο ένας εξ' αυτών περιείχε κατάθεση 1.222.000 δολαρίων, ενώ ο δεύτερος είναι κλειστός και δεν αναφέρεται ποσό. Οι δύο αυτοί τραπεζικοί λογαριασμοί συνδέονται με τα ονόματα τεσσάρων συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Πρόκειται για τις κόρες του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μιχάλη Παπακωνσταντίνου, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι ανιψιός του πρώην υπουργού.
Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις ο κ. Παπακωνσταντίνου από την Ολλανδία όπου βρίσκεται για τις γιορτές με επίσημη ανακοίνωσή του ανέφερε πως δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με κανέναν λογαριασμό στη λίστα και πως καμία απολύτως παρέμβαση δεν έκανε ο ίδιος. Σχετικά με τους λογαριασμούς συγγενικών του προσώπων ανέφερε πως εάν υπάρχουν είναι κάτι που δεν γνώριζε μέχρι σήμερα.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Βίντεο – σοκ : Ιερόδουλες κάνουν πιάτσα στον πολυσύχναστο «Μώλο της Λεμεσού» 
-Αυτό είναι το κτήνος της Ξάνθης - Τώρα δηλώνει μετανιωμένος! - Προσπάθησαν να τον λιντσάρουν στα δικαστήρια
-
Φωνάζουν κόμματα και επιτελεία για την πρόσκληση της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο


Εκτός ΠΑΣΟΚ
Οι αποκαλύψεις αυτές έφεραν ως άμεση αντίδραση τη διαγραφή του κ. Παπακωνσταντίνου από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο μάλιστα τον κατηγόρησε πως χειρίστηκε με τον χειρότερο τρόπο την αξιοποίηση της λίστας, ενώ χαρακτήρισε τεράστιο πολιτικό ζήτημα τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον πρώην υπουργό.

Πάντως, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στη Βουλή μαζί με τη δικογραφία και αντίγραφο ψηφιακού δίσκου (CD) με το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ όπως αυτό «παραδόθηκε εκ νέου από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών την 20.12.2012 σε αντιπροσωπεία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, κατόπιν αιτήματος διοικητικής συνδρομής, που υπέβαλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στα πλαίσια της διμερούς συμβάσεως μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας».
Κατά «τις διαβεβαιώσεις δε αρμοδίων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών», σημειώνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, «ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός αυτός δίσκος είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και κατά το παρελθόν».

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη λίστα Λαγκάρντ είχε παραδοθεί από τις γαλλικές αρχές στον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος στη συνέχεια την παρέδωσε στον αντικαταστάτη του και μεταγενέστερα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος με τη σειρά του παρέδωσε τη λίστα στο Μαξίμου, το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Οκτωβρίου.

Πλέον όλος ο φάκελος βρίσκεται στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, ο οποίος αποφάσισε να μην περιμένει να ανοίξει η Βουλή στις 7 Ιανουαρίου ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες, αλλά αμέσως ενημέρωσε τα κόμματα ότι μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση στο φάκελο.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Παθολογικά τα αίτια θανάτου του μάγειρα στο κυπριακό πλοίο που μπήκε σε καραντίνα [vid, pic]
  2. Απάντηση ελληνικού ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Παραβιάζετε συνεχώς τις κόκκινες γραμμές!
  3. Eurovision: Με «Το όνειρό μου» της Γιάννας Τερζή η Ελλάδα [vid]
  4. Στις 28 Φεβρουαρίου η τελετή εγκατάστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή
  5. Κατεχόμενα: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η «κυβέρνηση»
  6. Υπουργικό Συμβούλιο: Αυτά είναι τα ονόματα στη λίστα Αναστασιάδη