What's hot? ΕΪΝΤΕ· ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΟΜΗΡΟΥ·

INFO

02.01.2013 | 12:16
Τελευταία ενημέρωση: 02.01.2013 | 13:43

Σιαρλή:"Δε θα υπάρξει στάση πληρωμών"

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Υπό αισιόδοξο φακό, αντικρίζει το 2013 ο Υπουργός Οικονομικών,  κρίνοντας πως οι ανάγκες του κράτους θα καλυφθούν με επιτυχία.
 


Έδαφος, για την επόμενη ηγεσία, στρώνει η απερχόμενη, αφού κατά τον Βάσο Σιαρλή, έχουν  γίνει οι απαραίτητες διεργασίες, ώστε η κυβέρνηση η οποία θα αναλάβει το Μάρτιο, να διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για να διαχειριστεί τις ανάγκες του Μαρτίου.

Ο κ.Σιαρλή, στη συνέντευξή του στο ΡΙΚ, έκρινε ότι το κύριο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θέμα το οποίο θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup, που  θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου.

Επεσήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει το Μνημόνιο, στην περίπτωση που το Εurogroup εγκρίνει το αίτημα για χρηματοδότηση.

Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες η έκθση Primco

Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να ολοκληρωθεί και η έκθεση της Primco για τις κυπριακές τράπεζες προσδιορίζοντας το ύψος των κεφαλαιακών τους αναγκών, και συμπληρώνοντας το παζλ του κυπριακού προγράμματος που θα εξετάσουν στις 21 Ιανουαρίου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Στην περίπτωση που παρουσιαστεί κόλλημα σε κάποια από τις παραπάνω διαδικασίες, η συζήτηση για το κυπριακό Mνημόνιο θα μεταφερθεί στην επόμενη συνεδρία, στις 11 Φεβρουαρίου-έξι ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές παρατείνοντας την αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που το μνημόνιο υπογραφεί στις 21 Ιανουαρίου, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί, καθώς θα τους δοθεί χρόνος να καλύψουν τα κεφαλαιακά ελλείμματα από ιδιωτικούς πόρους. Το στοίχημα για την κυπριακή οικονομία είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων, δηλαδή η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ώστε να μην χρειαστεί να επιβληθούν περισσότερα μέτρα.

Στην οικονομική ιστοσελίδα “StockWatch” γίνεται αναφορά στο σενάριο της  άμεσης σύνδεσης της κυπριακής με την ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντας τη δεύτερη ως στοιχείο αισιοδοξίας, καθώς εκτιμάται ότι η πιθανή βελτίωση του εξωγενούς περιβάλλοντος και μετριασμός της αβεβαιότητας για την πορεία της Ελλάδας θα είχε θετικές επιδράσεις τόσο για τις κυπριακές τράπεζες όσο και για την κυπριακή οικονομία. 

Διαβάστε ακόμα:

Χριστόφιας κατά Διοικητών και Αρχιεπισκόπου

Μας σφίγγει και άλλο τα ζωνάρια η Ε.Ε.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Η Βουλή «σταύρωσε» την Κυβέρνηση για αποκρατικοποιήσεις…28 οι «χαμένοι» - Δείτε αναλυτικά
  2. Υπερψηφίστηκε μετ' αποκοπών ο Προϋπολογισμός για το 2017
  3. Ένταση στην Βουλή κατά τη συζήτηση ψήφισης του Προϋπολογισμού για «μια νύχτα στα μπουζούκια»
  4. Η ΠΟΕΔ «βασάνισε» και πάλι γονείς και μαθητές με τη στάση εργασίας της σε Λευκωσία-Πάφο
  5. Εκκληση της Ομοσπονδίας Γονέων Λευκωσίας προς ΠΟΕΔ για αποφυγή απεργιακών μέτρων
  6. Πολιτική κρίση στα κατεχόμενα: Στάση εργασίας στα δημοτικά στα κατεχόμενα μέχρι να αλλάξει η ώρα μετά το δυστύχημα στον Πενταδάχτυλο

Κάντε Like: Newsit.com.cy στο Facebook