What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

02.01.2013 | 18:07
Τελευταία ενημέρωση: 03.01.2013 | 10:28

«Απαράδεκτες» οι προτάσεις τραπεζών για τα αξιόγραφα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Μη ικανοποιητικές θεωρεί ο Σύνδεσμος κατόχων τραπεζικών αξιογράφων τις προτάσεις των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής για μετατροπή των τραπεζικών αξιογράφων σε μετοχές.

 Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις με τα Διοικητικά Συμβούλια και τους Εκτελεστικούς Διευθυντές των δύο τραπεζών, μετά το πέρας των οποίων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης δήλωσε ότι οι προτάσεις που υποβάλλουν οι τράπεζες για να λύσουν το πρόβλημα «δεν μας ικανοποιούν καθόλου».
Όπως ανέφερε, οι προτάσεις των δύο τραπεζών αφορούν κυρίως μετοχοποίηση των αξιογράφων, ως αποτέλεσμα της οποίας οι κάτοχοί τους θα υποστούν «πολύ μεγάλες απώλειες».
Σύμφωνα με τον κ. Μαυροβουνιώτη η Τράπεζα Κύπρου προτείνει μετοχοποίηση με premium 30% σε μετοχές ή επιτόκιο 4% επί της ονομαστικής αξίας των αξιογράφων για πέντε χρόνια και για ποσά μέχρι 250 χιλιάδες ευρώ, ώστε να μειώνεται η απώλεια, όμως, πρόσθεσε, το κούρεμα που θα επέλθει και από τις δύο αυτές επιλογές «θα είναι πολύ ψηλό» και «δεν θα είναι εύκολο να γίνει δεχτό από τους κατόχους αξιογράφων», οι περισσότεροι από τους οποίους θα επιλέξουν τελικά τη δικαστική οδό για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, συμπλήρωσε.
Ο κ. Μαυροβουνιώτης ανέφερε ότι το κούρεμα θα φθάνει το 44-45% με βάση την πρόταση της Τράπεζας Κύπρου, η οποία ωστόσο, πρόσθεσε, είναι καλύτερη από αυτήν της Λαϊκής.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, η Τράπεζα Κύπρου διαβεβαίωσε τους κατόχους αξιογράφων ότι θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις προτάσεις της.
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της Λαϊκής, ο κ. Μαυροβουνιώτης ανέφερε ότι η Τράπεζα έχει υποβάλει στην Τρόικα κάποιες προτάσεις για μετοχοποίηση των αξιογράφων, ωστόσο η καταβολή premium δεν γίνεται στο παρόν στάδιο αποδεκτή από την Τρόικα.
Η Λαϊκή προτείνει επίσης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, μετατροπή των αξιογράφων σε κυβερνητικά χρεόγραφα οκταετούς διάρκειας με τόκο μεταξύ 3,75% - 4,63%, πρόταση η οποία δεν φαίνεται, όπως είπε, «να είναι εύκολο να την αποδεχθεί η Τρόικα».
Από πλευράς Λαϊκής προτείνεται, επίσης, «να παραμείνουν τα αξιόγραφα υπό το καθεστώς των αξιογράφων, εφόσον είναι μη μετατρέψιμα».
Η απώλεια για τους κατόχους αξιογράφων σε ό,τι αφορά τα μετατρέψιμα αξιόγραφα της Λαϊκής, θα είναι, όπως ανέφερε ο κ. Μαυροβουνιώτης, «πολύ μεγάλη» και μπορεί να ξεπερνά το 50%.
Ο κ. Μαυροβουνιώτης σημείωσε πως «το κράτος και τα κόμματα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν την μετατροπή των μη μετατρέψιμων διότι είναι αντισυνταγματικό», επικαλούμενος διαβεβαιώσεις του Γενικού Εισαγγελέα προς τον ίδιο.
Πρόσθεσε πως τα μη μετατρέψιμα αξιόγραφα «δεν πρέπει να μείνουν παγοποιημένα» και ότι οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να επανέλθουν στη σύμβαση του 7% όταν πετύχουν την ανακεφαλαιοποίησή τους.
«Απαιτούμε από το κράτος, όπως θέλει να σώσει τις τράπεζες να σώσει και τους κατόχους τραπεζικών αξιογράφων που καταστρέφονται», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως «όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να σώσουν τις τράπεζες, αν δεν ικανοποιήσουν τους κατόχους των τραπεζικών αξιογράφων, οι τράπεζες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε μία πορεία καταστροφική».
Το μέλος του Συνδέσμου Λέοντιος Χατζηβασίλης είπε πως οι προτάσεις των δύο τραπεζών «είναι απαράδεκτες, εξοντωτικές και εξευτελιστικές» και έκανε λόγο για «συμπαιγνία» μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας, του Υπουργείου Οικονομικών και των δύο τραπεζών, επικαλούμενοι πάντα, όπως είπε, την Τρόικα. «Έχουμε φθάσει στα όριά μας, είμαστε εξοργισμένοι» και «θα πρέπει να βρουν λύση άμεσα» συμπλήρωσε.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάφος- ΣΟΚ: 36χρονος αλλοδαπός πατέρας βρέθηκε κρεμασμένος
Άγριο φονικό στη Λεμεσό/ Σε καρτέρι θανάτου έπεσε ο «Φόξης»
Ποιες είναι οι καταθέσεις Ρώσων σε Κυπριακές τράπεζες
Ο Αρχιεπίσκοπος δεν χάνει ευκαιρία να λοιδορεί την Κυβέρνηση
Δεν θα ανασυρθεί τελικά το αυτοκίνητο με το πτώμα από την γκρεμό στη Κορφη
Χωρίς βενζίνη η Αμμόχωστος- Απεργούν οι πρατηριούχοι

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Βundesbank: Η Γερμανία εξοικονόμησε 290 δισ. ευρώ από την κρίση
  2. Προεδρικές Εκλογές - Μαυροβουνιώτης: «Η καλύτερη πρόταση είναι του Νικόλα Παπαδόπουλου»
  3. Προεδρικές Εκλογές - ΔΗΚΟ: «Κατάντια του επιτελείου Αναστασιάδη - Βρίζουν τους κατόχους αξιογράφων»
  4. Σε εκκρεμότητα οι υποθέσεις καταχρηστικών ρητρών
  5. Γιωρκάτζη: Χρειάζονται πιο ριζοσπαστικές λύσεις από τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα
  6. ΔΗΚΟ: Πρωτοβουλία για δημιουργία Αρχείου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων