What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

03.01.2013 | 22:29
Τελευταία ενημέρωση: 04.01.2013 | 06:08

Ο μόνος που βλέπει ανάπτυξη είναι ο Δημητριάδης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Αισιόδοξος για την πορεία της κυπριακής οικονομίας μετά την υπογραφή του Μνημονίου, αλλά και για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης Κύπρου και Λαϊκής παρουσιάστηκε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης. Πειστική επιχειρηματολογία για την ανατροπή της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης ζητά ο ΔΗΣΥ. 


Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο Κεντρικός Τραπεζίτης, γέρνει την πλάστιγγα για ανάπτυξη σε μία μετά Μνημονιακή εποχή για την Κύπρο, κάτι το οποίο έχει επισημάνει πολλάκις στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που μέχρι και χθες δήλωνε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει Μνημόνιο που προνοεί ιδιωτικοποιήσεις.
Σε δηλώσεις του το μεσημέρι στην Κεντρική Τράπεζα ο Πανίκος Δημητριάδης, έστειλε αισιόδοξα μηνύματα σε ότι αφορά την πορεία της κυπριακής οικονομίας το 2013, λέγοντας πως στόχος είναι να αποδείξουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα σοβαρότητα το θέμα της κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο διορισμός επιτροπής για το μέλλον του τραπεζικού τομέα που αποτελείται από ανεξάρτητους, όπως είπε εμπειρογνώμονες με κύρος και διεθνή εμβέλεια.
Ο Διοικητής υπήρξε καθησυχαστικός αναφορικά με τις πρόνοιες του Μνημονίου, εκτιμώντας ότι θα επιφέρουν ανάπτυξη, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ΚΤΚ συνεργάζεται με τις δύο άλλες τράπεζες (Κύπρου και Λαϊκή) με στόχο την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.
Η κεντρική τράπεζα της Κύπρου, είπε  συνέβαλε θετικά στην συμφωνία με την τρόικα πετυχαίνοντας μετά από επίπονη διαπραγμάτευση, την καταρχήν συμφωνία για το τραπεζικό σύστημα.
Οι παραινέσεις που έγιναν από την ΚΤΚ προς τις πολιτικές πλευρές, περιλαμβανομένης και της κυβέρνησης ήταν ουσιαστικές και εποικοδομητικές και συνέβαλαν στο να αποφύγουμε καταστροφικά σενάρια, όπως εκτιμά ο Πανικος Δημητρίου,  για την Κυπριακή οικονομία.
Παραδέχθηκε, ωστόσο ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι πρωτόγνωρες για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και ήταν αναμενόμενο ότι θα προκαλούσαν αντιδράσεις και έφερε ως παράδειγμα τα όσα λέχθηκαν  για την αλλαγή στον ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μία αλλαγή, όπως σημείωσε που  ενισχύει τη διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα, συνάδει με τα διεθνή πρότυπα και δημιουργεί κίνητρα στις τράπεζες να αξιολογούν καλύτερα τις αιτήσεις για χρηματοδότηση
Η διατήρηση αυστηρότερων κριτηρίων ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας θαν ενισχύσει την αξιοπιστία των επενδυτών,   στο τραπεζικό μας σύστημα.
Σημείωσε περαιτέρω, ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καλύπτονται πλήρως από εξασφαλίσεις, δεν περιλαμβάνονται στις επισφάλειας των πιστωτικών ιδρυμάτων και ως εκ τούτου, δεν επαυξάνουν τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος.
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εκτιμά ότι  ο τραπεζικός  τομέας της Κύπρου,  γυρίζει σελίδα. Η ΚΤΚ κοιτάζει μπροστά και αισιοδοξεί για το μέλλον, διαβεβαίωσε, ενώ  παράλληλα φροντίζει στο να εντοπιστούν τα λάθη του παρελθόντος ούτως ώστε να μην επαναληφθούν.
Σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε και το  διορισμό επιτροπής για το μέλλον του τραπεζικού τομέα που αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες με κύρος και διεθνή εμβέλεια.
Η επιτροπή αυτή αναμένεται να υποβάλλει στην  ΚΤΚ συγκεκριμένες και πρακτικές συστάσεις όσον αφορά το μέγεθος και την αναδιάρθρωση του τομέα, την ενίσχυση της εποπτείας καθώς και την προώθηση του ανταγωνισμού προς όφελος και των επιχειρήσεων.
Το μεγάλο μας στοίχημα είπε θα είναι η επιτυχής υλοποίηση του Μνημονίου με τρόπο που να διασφαλίζει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και τη γενικότερη συμβολή του στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η ευθύνη των δύο τραπεζών
Ο Πανίκος Δημητριάδης, παρέθεσε τις λεπτομέρειες του ιστορικού των λανθασμένων εκτιμήσεων και χειρισμών  των δύο τραπεζών, Κύπρου και Λαίκής, για τις οποίες όπως ισχυρίστηκε,  η Κύπρος αναγκάστηκε τελικά να προσφύγει για βοήθεια στον μηχανσιμό στήριξης της ΕΕ και το ΔΝΤ.
Δείτε τα όσα δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας:Πειστικές εξηγήσεις ζητά ο ΔΗΣΥ:

Απαντώντας λίγο αργότερα στις δηλώσεις του Διοικητή, ο ΔΗΣΥ διά του Τάσου Μητσόπουλου, κάλεσε την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσουν σε πειστική επιχειρηματολογία η οποία να μπορεί να οδηγήσει στην αναθεώρηση των δυσμενών για την Κύπρο ποσών που απαιτούνται για την ανακαιφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι τα ποσά αυτά καθιστούν το δημόσιο χρέος της Κύπρου μη βιώσιμο.
Ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ κατέληξε ο κ. Μητσόπουλος, ζήτησαν να πραγματοποιηθεί έκτακτη, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών,με στόχο τη διαβούλευση και την ανάληψη κοινής δράσης για ανατροπή των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

Δεν μας τα λέει καλά

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, δυστυχώς προέβη σε μια μονόπλευρη και κομματική ανάλυση των λόγων που οδήγησαν τη χώρα μας στη χρεοκοπία αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Με όλο το σεβασμό δεν μας τα λέει καλά ο Διοικητής ή τουλάχιστον δεν λέει όλη την αλήθεια.
Για παράδειγμα ο κ. Δημητριάδης εσκεμμένα, παραγνωρίζει ότι τον Οκτώβριο του 2011 ο κ. Χριστόφιας χωρίς να συμβουλευτεί κανένα και χωρίς να ζητήσει βοήθεια φόρτωσε στο Κυπριακό τραπεζικό σύστημα €4.2 δις με το κούρεμα του Ελληνικού χρέους,
Παραγνωρίζει ότι η Κυβέρνηση αύξησε μέσα σε πέντε χρόνια το δημόσιο χρέος της Κύπρου κατά €8 δις, δηλαδή δανείστηκε όσα δανείστηκαν όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις μαζί από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Υπάρχει ένας πάρα πολύ απλός τρόπος να αποδείξει ο Διοικητής αν λέει πράγματι την αλήθεια. Μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα τις προβλέψεις, τις παραδοχές και τις εκτιμήσεις που έχει ήδη συμφωνήσει με την Τρόικα για τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού τομέα οι οποίες αποτελούν μέρος του μνημονίου και οι οποίες έχουν ήδη ζητηθεί από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-Το Υπουργικό αποσύρει Κασίνη/ Η ΚΡΕΤΥΚ διαπραγματεύεται με Noble
-
Ποιες οι προτάσεις ΟΕΒ-ΚΕΒΕ για τη φορολόγηση ακινήτων
-
Νέα στοιχεία για τον άγριο φόνο του Φόξη

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Έτσι της έδωσε η τράπεζα επιπλέον 40.000 ευρώ και τώρα δεν τους τα επιστρέφει!
  2. Πανικός από κατάρρευση πολυκατοικίας στην Αμβέρσα - Πολλοί τραυματίες ο ένας σοβαρά [pics, vids]
  3. «Κόντρα» γνωστού δημοσιογράφου με ΠΑΣΥΚΙ
  4. Πάφος: Χειροπέδες τα μεσάνυχτα σε 35χρονο για την αποτυχημένη απόπειρα ληστείας της Τρ. Κύπρου
  5. Αδιανόητο! Η τράπεζα της έδωσε επιπλέον 40 χιλ. ευρώ και τώρα δεν τους τα επιστρέφει!
  6. Νέος γύρος εντάσης στην Κριμαία μετά την ανάπτυξη επιπλέον S-400!