What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

03.01.2013 | 23:50
Τελευταία ενημέρωση: 04.01.2013 | 00:00

Η Κύπρος είναι Κοσμική και δικοινοτική

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Ο Στέφανος Στεφάνου καλεί τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να σιωπήσει. Πυρά εκτόξευσε και εναντίον του Αρχιεπιοσκόπου. Τον κατηγορεί ότι αποφάσισε να αλλάξει τον χαρακτήρα του κράτους.

 Θα ήταν καλύτερα ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης να σιωπήσει, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, λέγοντας ότι ο κ. Ορφανίδης δεν διασφάλισε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και προσπαθεί τώρα να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού για να κρύψει τις ευθύνες του.
Αναφερόμενος σε χθεσινές δηλώσεις του κ. Ορφανίδη σε τηλεοπτικό κανάλι, ο κ. Στεφάνου είπε ότι "ο κ. Ορφανίδης επανήλθε με τα γνωστά ψέματα και τις γνωστές αθλιότητες εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ".
"Ορισμένοι δε, που διαχρονικά του παρέχουν κάλυψη και υποστήριξη, ασμένως έτρεξαν ξανά να του παράσχουν κάλυψη στο εμετικό του κρεσέντο", πρόσθεσε.
Όπως είπε, "ο κ. Ορφανίδης προσπαθεί να δημιουργήσει, με δηλώσεις και συνεντεύξεις του, προπέτασμα καπνού για να κρύψει τις εγκληματικές και ασήκωτες ευθύνες που έχει για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και που παρέσυρε την Κύπρο στο Μηχανισμό Σταθερότητας".
"Ό,τι και να πει ο κ. Ορφανίδης, όσες διαβολές, συκοφαντίες και ψέματα και αν χρησιμοποιήσει, η ουσία είναι ότι ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ως όφειλε εκ του νόμου και των ευρωπαϊκών οδηγιών, δεν διασφάλισε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και άφησε τις κυπριακές τράπεζες να εκτεθούν στην ελληνική οικονομία, με όλους τους κινδύνους που υπήρχαν. Ούτε για τα ομόλογα έκανε κάτι, ούτε για τα δάνεια που παραχωρούνταν στην Ελλάδα έκανε κάτι, ούτε για τη μετατροπή της Μαρφίν Εγνατία από ελληνική σε κυπριακή τράπεζα έκανε κάτι", είπε.
Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι "το κόστος, όμως, αυτής της πλημμελούς και ανεπαρκούς εποπτείας το πληρώνει η Κύπρος και ο λαός της, για αυτό θα είναι καλύτερα ο κ. Ορφανίδης να σιωπήσει".

Ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να αλλάξει τον χαρακτήρα του κράτους:

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν άφησε στο απυρόβλητο ούτε τον προκαθήμενο της εκκλησίας. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β` ότι αποφάσισε να αλλάξει το χαρακτήρα του κυπριακού κράτους, καλώντας σε αναγνώριση των λεγόμενων πραγματικοτήτων, όπως πράττει και η Τουρκία.
Επίσης, διαψεύδοντας τον Αρχιεπίσκοπο, είπε ότι πέρσι είχε σταλεί πρόσκληση από την Αρχιεπισκοπή για τη δοξολογία της Πρωτοχρονιάς.
"Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας ισχυρίστηκε χθες βράδυ, σε τηλεοπτικό κανάλι, ότι προσκλήσεις για τη δοξολογία δεν στέλνονται ποτέ. Τα γεγονότα, βέβαια, τον διαψεύδουν και μιλώ για την πρόσκληση που μας είχε στείλει πέρσι, μαζί με τα τηλέφωνα επικοινωνίας αναφορικά με τη δοξολογία, πράγμα το οποίο δεν έκανε φέτος η Αρχιεπισκοπή", είπε ο κ. Στεφάνου.
Υπέδειξε ακόμη, ότι "η ουσία βρίσκεται στη διαφύλαξη του χαρακτήρα του κυπριακού κράτους, όπως αυτός καθορίζεται από το Σύνταγμα και το Σύνταγμα καθορίζει ότι το κυπριακό κράτος είναι κοσμικό και δικοινοτικό".
"Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας αποφάσισε να αλλάξει τον χαρακτήρα του κράτους και να το βαφτίσει χριστιανικό, καλώντας μας να αναγνωρίσουμε τις λεγόμενες πραγματικότητες, όπως μας καλεί και η Τουρκία να κάνουμε", είπε.
Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι, "με αυτές τις απόψεις, ο Αρχιεπίσκοπος χύνει νερό στο μύλο της τουρκικής προπαγάνδας ότι οι Έλληνες τάχα σφετερίζονται την Κυπριακή Δημοκρατία και σε αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί για να μην υποσκάπτουμε την οντότητα και το χαρακτήρα του κυπριακού κράτους, που αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο και όπλο στον αγώνα που διεξάγουμε για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική πολιτική και την τουρκική προπαγάνδα, για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική παράνομη κατοχή και να καταφέρουμε να τερματίσουμε την κατοχή και να επανενώσουμε τον τόπο και το λαό".

Πυρά και απο το ΑΚΕΛ

Σε μια προσπάθεια απόσεισης των ασήκωτων ευθυνών του, ο κ. Ορφανίδης επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ότι και να λέει, η αποκλειστική ευθύνη για την εποπτεία των τραπεζών ανήκε στον ίδιο. Τα αποτελέσματα της εποπτείας του υπήρξαν τραγικά για το τραπεζικό σύστημα και την κυπριακή οικονομία. Αυτά συμποσούνται στις δεύτερες μεγαλύτερες ζημιές που κατέγραψε ποτέ ανά την υφήλιο τραπεζικός τομέας ως ποσοστό του ΑΕΠ μιας χώρας, με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ.
Ως ΑΚΕΛ απορρίπτουμε με τον πιο έντονο τρόπο τις ύβρεις που εκστόμισε κατά του κόμματος μας, στα πλαίσια της συνεχιζόμενης έκρηξης μίσους του απέναντι στο ΑΚΕΛ.
Όσον αφορά τις ανυπόστατες κατηγορίες του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για παρεμβάσεις προς τον ίδιο, ο κ. Ορφανίδης παραμένει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ως κοινός συκοφάντης, αφού με κανένα τρόπο δεν μπορεί να τεκμηριώσει τα όσα ψευδώς ισχυρίζεται.
Τέλος, οι αιτιάσεις που εκ των υστέρων εφεύρε για να φορτώσει ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, διαψεύδονται από τον ίδιο.
Στις 19 Απριλίου του 2011 σε συνέντευξη του για το πρακτορείο Reuters δήλωνε ότι σε περίπτωση κουρέματος του ελληνικού χρέους, η έκθεση των κυπριακών τραπεζών είναι διαχειρίσιμη γιατί αυτές είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες:
«Όσον αφορά την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στο ελληνικό χρέος, έχουμε εξετάσει την κατάσταση και έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, παρόλο που υπάρχει έκθεση του τραπεζικού συστήματος, αυτή είναι διαχειρίσιμη, επειδή οι τράπεζες μας είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένες. Έτσι, ακόμη και στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση, αν θέλουμε να τρέξουμε το αρνητικό σενάριο, για παράδειγμα, της επιβολής ζημιών από τις συμμετοχές του ελληνικού χρέους, οι τράπεζες μας θα καταφέρουν να το ξεπεράσουν αυτό.
Για να καταλάβουμε πόσο καλά κεφαλαιοποιημένο είναι το τραπεζικό μας σύστημα, αρκεί να κάνουμε την σύγκριση. Οι τράπεζες μας ήδη πληρούν τις αυστηρότερες απαιτήσεις κεφαλαίου που γίνονται σταδιακά στο πλαίσιο της Βασιλείας III.»
Ακόμα και μετά το κούρεμα ο κ. Ορφανίδης συνέχισε να δίδει λανθασμένη εικόνα αφού σε συνέντευξη του στην εφ. Καθημερινή στις 11 Νοεμβρίου 2011, σε σχέση με την ικανότητα των τραπεζών να ανταποκριθούν στις ανάγκες για αύξηση κεφαλαίου τόνιζε ότι:
«Δεν συμμερίζομαι αυτή τη δυσπιστία. Οι τράπεζές μας διατηρούν σχετικά δυνατά κεφάλαια και έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια πως όποτε χρειάστηκαν να αντλήσουν ίδια κεφάλαια, το έκαναν με επιτυχία. Γι’ αυτό, κινδυνολογίες δεν δικαιολογούνται. Είναι πράγματι δύσκολη η σημερινή συγκυρία, αλλά το τραπεζικό μας σύστημα απέδειξε πως αντέχει».
Επιπλέον, ακόμη και τον Απρίλιο του 2012, στη συνάντηση της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής συνέχιζε να υποστηρίζει ότι:
«Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, οι ζημιές που προκλήθηκαν στις κυπριακές τράπεζες από το κούρεμα του ελληνικού χρέους κρίνονται ως διαχειρίσιμες.»
Αλήθεια πως ανέμενε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβεί σε ενέργειες στήριξης του τραπεζικού συστήματος όταν ο ίδιος προσωπικά και η Κεντρική Τράπεζα θεωρούσαν ότι δεν συντρέχουν λόγοι στήριξης του τραπεζικού τομέα;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Υπουργικό αποσύρει Κασίνη/ Η ΚΡΕΤΥΚ διαπραγματεύεται με Noble

Με απεργίες και διαμαρτυρίες ποδαρικό το 2013 στα κατεχόμενα

Πάφος- ΣΟΚ: 36χρονος αλλοδαπός πατέρας βρέθηκε κρεμασμένος

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κρίση πανικού: ΟΛΑ τα συμπτώματα - Πόσο διαρκεί
  2. «Μπουκώνουν» την κυβέρνηση Τσίπρα με ακόμα 50 προαπαιτούμενα πριν την εκταμίευση της επόμενης δόσης
  3. Βundesbank: Η Γερμανία εξοικονόμησε 290 δισ. ευρώ από την κρίση
  4. Άγρια κόντρα ελληνικού ΥΠΕΞ - Εκκλησίας για τη «Μακεδονία»
  5. Ζητούν έρευνα για ποινικά αδικήματα Αρχιεπισκόπου
  6. Αρχιεπίσκοπος: Να εργαστούμε με ομόνοια προς την ίδια κατεύθυνση για καλή λύση του Κυπριακού