What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

03.01.2013 | 22:36
Τελευταία ενημέρωση: 03.01.2013 | 22:36

Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Για να αποτρέψουμε την καταστροφική διχοτόμηση και να διατηρήσουμε την προοπτική λύσης του Κυπριακού, της απελευθέρωσης και της επανένωσης, οφείλουμε να είμαστε και στο άμεσο μέλλον ιδιαίτερα προσεκτικοί, δήλωσε το απόγευμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μιλώντας στη τελετή εγκαινίων του «Σπιτιού της Κοντέας» στη Λάρνακα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι δεν πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι της Τουρκίας, «είτε απελευθερώνοντας την από τις δεσμεύσεις έναντι του Συμβουλίου Ασφαλείας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, είτε ενδίδοντας στις τουρκικές απαιτήσεις για αλλαγή της διαδικασίας και για λύση ουσιαστικά δύο οντοτήτων με μια χαλαρή ομοσπονδιακή, ενδεχόμενα και συνομοσπονδιακή, σύνδεση».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι προσπάθειες για να βρεθεί μια σωστή λύση στο εθνικό θέμα υπήρξαν αδιάκοπες, αλλά δεν τελεσφόρησαν λόγω της αδιαλλαξίας της Αγκυρας και των επεκτατικών της στόχων.« Η αλαζονεία της τουρκικής ηγεσίας ενισχύεται επειδή θεωρεί ότι στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην περιοχή μας η Τουρκία μπορεί να συνεχίσει ανενόχλητη να προκαλεί τη διεθνή κοινότητα, αρνούμενη επίμονα να εφαρμόσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, καθώς και τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Πρόεδρος.
Συνέχισε λέγοντας ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Κυβέρνηση έδωσε και δίνει σκληρές μάχες και στη διάρκεια της πενταετίας έχει αποτρέψει με επιτυχία όλες τις προσπάθειες και στρατηγικές για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, ακόμη και αυτές που ξεκίνησαν πριν το 2008 όπως η περιβόητη προσπάθεια για επιβολή του λεγόμενου «κανονισμού για το απευθείας εμπόριο» των κατεχομένων με χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπενθύμισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε προτάσεις για επιστροφή της Αμμοχώστου, άνοιγμα κεφαλαίων της Τουρκίας, καθώς και άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν ανταποκρίθηκε γιατί με την εφαρμογή τους θα αποφευγόταν η αναβάθμιση του ψευδοκράτους.
«Δεν λυγίσαμε σε πιέσεις και μηχανορραφίες για αλλαγή της συμφωνημένης διαδικασίας για το Κυπριακό κάτι που θα οδηγούσε μοιραία σε μια νέα μορφή επιδιαιτησίας, σε τεχνητά χρονοδιαγράμματα και τελικά βέβαια σε ένα νέο ολοκληρωτικό αδιέξοδο, αυτή τη φορά ίσως το τελευταίο», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Πρόσθεσε ακόμη ότι «αναστρέψαμε το αρνητικό και τιμωρητικό κλίμα που υπήρχε διεθνώς μέχρι το 2008, πείθοντας ότι η αδιάλλακτη πλευρά είναι η Τουρκία και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία».
«Το σημαντικότερο ίσως, είναι το γεγονός ότι διατηρήσαμε την ελπίδα για μια λύση του Κυπριακού, αποτρέποντας το βάθεμα της κατοχής και της διχοτόμησης, που θα προκαλείτο με μια ενδεχόμενη αναβάθμιση του ψευδοκράτους», συνέχισε ο Πρόεδρος υποδεικνύοντας ότι "για να αποτρέψουμε την καταστροφική διχοτόμηση και να διατηρήσουμε την προοπτική λύσης του Κυπριακού, την προοπτική της απελευθέρωσης και της επανένωσης, οφείλουμε να είμαστε και στο άμεσο μέλλον ιδιαίτερα προσεκτικοί".
«Να μην παίξουμε το παιχνίδι της Τουρκίας. Είτε απελευθερώνοντας την από τις δεσμεύσεις έναντι του Συμβουλίου Ασφαλείας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, είτε ενδίδοντας στις τουρκικές απαιτήσεις για αλλαγή της διαδικασίας και για λύση ουσιαστικά δύο οντοτήτων με μια χαλαρή ομοσπονδιακή, ενδεχόμενα και συνομοσπονδιακή, σύνδεση», προειδοποίησε ο Πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βλέπει ανάπτυξη από το Μνημόνιο ο Κεντρικός Τραπεζίτης

Το Υπουργικό αποσύρει Κασίνη/ Η ΚΡΕΤΥΚ διαπραγματεύεται με Noble

Νέα στοιχεία για τον άγριο φόνο του Φόξη

Βάλτε βενζίνη σήμερα! Σε απ' αόριστο απεργία αύριο οι πρατηριούχοι

Αρχίζει το» σαφάρι» για τα ανείσπρακτα εντάλματα η Αστυνομία

Δεν θα ανασυρθεί τελικά το αυτοκίνητο με το πτώμα από τον γκρεμό στην Κορφή

Ληστής από την κούνια του/ 15χρονος συνελήφθη για σωρεία κλοπών

Μικροί εγκληματίες πιάστηκαν στη Λεμεσό

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προϋπολογισμός «ευθύνης και ανάπτυξης»
  2. Πρόεδρος ΚΟΑ: Επιτηρητές ασφαλείας έκαναν πως δεν έβλεπαν τι έμπαινε στο Τσίρειο - Έπρεπε να διακοπεί το παιχνίδι!
  3. Προεδρικές Εκλογές: Σάλος από την... αγγελία θανάτου του Γιώργου Λιλλήκα [pic]
  4. Ερντογάν: «Τo Ισραήλ είναι κατοχικό κράτος»
  5. Κακοπετριά: Χειροπέδες σε νεαρό για κατοχή κάνναβης και μαχαίρι
  6. Sueddeutsche Zeitung: Οι Ναζί αρχαιολόγοι λεηλάτησαν την Ελλάδα στην Κατοχή