What's hot? ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΓΓΕΙΟ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΜΜΑΔ·

INFO

04.01.2013 | 13:10
Τελευταία ενημέρωση: 04.01.2013 | 13:46

"Καμπανάκι" από τα κόμματα για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ενόψει της έκτακτης συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη  ΔΗΣΥ και ΕΥΡΩΚΟ εξέφρασαν σήμερα και πάλι τις ανησυχίες τους για τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και το κενό ενημέρωσης από την κυβέρνηση προς τα κόμματα

Σε δημοσιγραφική διάσκεψη ο Εκπροσώπος Τύπου του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη Τάσος Μητσόπουλος ανέφερε ότι "στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η οικονομία και μπροστά στα βάρη που επωμίζεται η κοινωνία, αποτελεί ευθύνη της ηγεσίας να καταλήξει στους τρόπους και τα επιχειρήματα που θα πείσουν τους δανειστές μας να αναθεωρήσουν τα δυσμενή για την Κύπρο ποσά που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων. Ποσά που καθιστούν το δημόσιο χρέος της Κύπρου μη βιώσιμο.
Κεκλεισμένων των θυρών και μακριά από λαϊκισμούς, οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συνδράμουν προς την κοινή κατεύθυνση. Η κυπριακή οικονομία, ο Κύπριος επιχειρηματίας και εργαζόμενος μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα – το έπραξαν και στο παρελθόν - αρκεί να βρούμε τους τρόπους να αφαιρέσουμε από τους ώμους τους τα ασήκωτα βαρίδια που προκαλεί ο κίνδυνος, το δημόσιο χρέος να κριθεί μη βιώσιμο."

Αναφέρθηκε επίσης στη  συλλογική προσπάθεια της Ελλάδας λέγοντας ότι  "η Ελλάδα αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση τον τελευταίο καιρό. Αποδεικνύει ότι, η συλλογικότητα και ενότητα δυνάμεων μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα. Ήδη, η συνεργασία των κομμάτων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που ξεπέρασαν τις ιδεολογικές τους διαφορές, αποδίδει τους πρώτους εθνικούς καρπούς, κάτω από πολύ δυσκολότερες συνθήκες.

Καταλήγοντας ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι Αν θέσουμε τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους ως την κορυφαία συλλογική μας προτεραιότητα θα επιτύχουμε, τερματίζοντας ταυτόχρονα την αβεβαιότητα που επικρατεί. Βοηθώντας το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα να ανακτήσει την αξιοπιστία του αλλά και την αναγκαία ρευστότητα για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Χωρίς επιπρόσθετα δυσβάσταχτα μέτρα και με τις προοπτικές για γρηγορότερη ανάκαμψη να αυξάνονται. Μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε."

Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Σταύρος Βιολάρης, προβαίνοντας σε δηλώσεις, εξέφρασε έντονη ανησυχία για την αβεβαιότητα αναφορικά με το ύψος του δημόσιου χρέους και το κενό ενημέρωσης που υπάρχει.

"Είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση της κυπριακής οικονομίας το ύψος του δημόσιου χρέους, αυτό δηλαδή που θα καθορίσει εάν το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ή όχι. Δυστυχώς, αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα. Οι χθεσινές δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας δεν έδωσαν ούτε σαφείς απαντήσεις στις ανησυχίες μας, ούτε καν έδωσαν ενδείξεις για την κατάληξη", είπε ο κ. Βιολάρης.

Πρόσθεσε ότι "η νοοτροπία των κυβερνώντων, αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας, να λειτουργούν κρυφίως, προκαλεί κενό ενημέρωσης, με αποτέλεσμα τον καταιγισμό πληροφοριών και φημών τόσο για το ύψος του ποσού που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όσο και για τη μεθοδολογία υπολογισμού του ποσού αυτού".

Οπως είπε, "έχουν διατυπωθεί μέχρι και καταγγελίες για παραφούσκωμα του ποσού, με στόχο την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών συμφερόντων".

"Απαιτούμε πλήρη ενημέρωση επισήμως, και μέσα από θεσμικές διαδικασίες και όχι δημοσιογραφικές διασκέψεις, για τη μεθοδολογία υπολογισμού του ποσού που χρειάζονται οι τράπεζες, για το ύψος του ποσού, για το πρόβλημα αν υπάρχει στον Συνεργατισμό. Ζητούμε να μάθουμε ποιος ευθύνεται για τη μη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί των πιο πάνω ζητημάτων. Η διαιώνιση της αβεβαιότητας θα οδηγήσει στην υλοποίηση καταστροφικών σεναρίων για την Κύπρο και το λαό της", πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αδέξια η Κυπριακή προεδρία της Ε.Ε σύμφωνα με τον Μπαγίς
Κάποια βενζινάδικα "έσπασαν" την απεργία/ Μικροεπεισόδια στη Πάφο (pics)
Παράθυρο σωτηρίας το "μνημόνιο συνεργασίας" για υπεραγορές Ορφανίδη
Έφερνε ναρκωτικά στη Λεμεσό με το ταχυδρομείο!
Προεδρικές εκλογές και επίσημα!
Πιάστηκαν με ηρωίνη στο αυτοκίνητό τους

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ν. Παπαδόπουλος: «Δεν είναι το πολιτειακό σύστημα αλλά το περιεχόμενο της ΔΔΟ»
  2. Κυπριακό - Αναστασιάδης: Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες επανέναρξης διαλόγου
  3. Η ανάρτηση του Προέδρου Αναστασιάδη στο facebook για τον Γλαύκο Κληρίδη
  4. «Γιατί να στεναχωρηθώ που έφυγα από την Ελένη Μενεγάκη»;
  5. Αλληλεγγύη για «αντάρτες»: «ΡΙΚΟϊκοί», συμπτώσεις και «πανικός στο επιτελείο Αναστασιάδη»
  6. Τραντάζεται συθέμελα η «Αλληλεγγύη» - Επιστολή 133 στελεχών κατά της στήριξης σε Νικόλα - «Υπέρ της υποψηφιότητας Αναστασιάδη»