What's hot? ΠΑΡΚΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΧΙΟΝΙΑ· ΣΚΟΠΙΑΝΟ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

04.01.2013 | 23:44
Τελευταία ενημέρωση: 04.01.2013 | 23:45

Έβαλε στο μάτι και πάλι την Κανακαριά

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Tην έντονη ανησυχία της για το μέλλον των κλεμμένων εκκλησιαστικών θησαυρών της Κύπρου, που βρίσκονται σε Αστυνομικό σταθμό του Μονάχου στη Γερμανία από το1997, εκφράζει η ιδρυτής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Walk of Truth», Τασούλα Χατζητοφή, με αφορμή άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Abendzeitung».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος Αϊντίν Ντικμέν, όχι μόνο διεκδικεί δικαστικώς τους θησαυρούς της Κύπρου ως «προίκα» της συζύγου του αλλά συγχρόνως ζητά οικονομικά ανταλλάγματα από την Εκκλησία της Κύπρου σε περίπτωση που τα επιστρέψει.
Η κ. Χατζητοφή δηλώνει ότι, αν αυτό αληθεύει, «τότε θα πρέπει να λογοδοτήσουν όλοι όσοι είναι εντεταλμένοι όλα αυτά τα χρόνια να φροντίσουν για τον επαναπατρισμό των κειμηλίων». Επίσης, ζητά να ερευνηθεί πώς έφτασε η κατάσταση σε αυτό το σημείο.
Οι κλεμμένοι εκκλησιαστικοί θησαυροί της Κύπρου εντοπίστηκαν πριν 15 χρόνια στο διαμέρισμα του Αϊντίν Ντικμέν στο Μόναχο μετά από συντονισμένες ενέργειες της βαυαρικής αστυνομίας και της κ. Χατζητοφή, η οποία διατελούσε την περίοδο εκείνη εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου για την Πολιτιστική Κληρονομιά και πρόξενος της Κύπρου στη Χάγη.
Εξάλλου, ο δήμαρχος Κυρήνειας Γλαύκος Καριόλου με επιστολή του στο «Walk of Truth» ζητά πλήρη ενημέρωση και πληροφορίες για την τύχη των εκκλησιαστικών εικόνων/αντικειμένων, που προέρχονται από την πόλη και την επαρχία της Κερύνειας και βρίσκονται στην Γερμανία.
Ιδιαίτερα σοβαρή ανησυχία εξέφρασε και ο Μητροπολίτης Κερύνειας Χρυσόστομος, ο οποίοι παρακάλεσε το «Walk of Truth» να ενημερώνεται συστηματικά σχετικά με τις εξελίξεις των δικαστικών υποθέσεων που έχουν άμεση σχέση με τους κλεμμένους θησαυρούς, που ανήκουν στη Μητροπολιτική περιφέρεια Κερύνειας.
Ανακοίνωση του οργανισμού«Walk of Truth» αναφέρει ότι η κ. Χατζητοφή ζήτησε από το Δικηγορικό Γραφείο Μιχαλάκη Κυπριανού στην Λευκωσία να ετοιμάσει νομική έκθεση, η οποία να παρουσιάζει την κατάσταση με συγκεκριμένες εισηγήσεις για μελλοντικά βήματα που χρειάζονται να γίνουν για τον ασφαλή επαναπατρισμό των εκκλησιαστικών θησαυρών της Κερύνειας και γενικότερα από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, που βρέθηκαν στα χέρια του Ντικμέν.
O μη κερδοσκοπικός οργανισμός (ΜΚΟ) «Walk of Truth» συστάθηκε πέρσι στη Χάγη και έχει ως στόχο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη δημιουργία μιας πλατφόρμας επικοινωνίας μεταξύ των πληθυσμών που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Νέες συλλήψεις «γκιουλενιστών» σε κατεχόμενα και Τουρκία
  2. Σύλληψη «Γκρίζων Λύκων» για τα επεισόδια στην «Αφρίκα» - Νεολαία ΑΚΡ: «Κάναμε το καθήκον μας, Ερντογάν»
  3. «Εμφυλιοπολεμικό» κλίμα στα κατεχόμενα για την Afrika - Ακροδεξιοί αντιμέτωποι με δημοσιογράφους και αναγνώστες του Λεβέντ
  4. Άγριο «κράξιμο» Περδίκη σε Αρχιεπίσκοπο για τα αρχαία: Ανοησίες Χρυσοστόμου...«Να πάτε για εξομολόγηση» [vid]
  5. «Παράνομες οι ανασκαφές στη Γαληνόπορνη και θα αντιδράσουμε»
  6. Ρεσάλτο της λιμενικής αστυνομίας σε «ερευνητικό» σκάφος γεμάτο αρχαιότητες