What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

05.01.2013 | 13:53
Τελευταία ενημέρωση: 06.01.2013 | 08:13

Ομήρου: Αβέβαιη η δανειακή σύμβαση

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Μια δραματική δοκιμασία διέρχεται ο τόπος, αφού η Κύπρος αποτάθηκε στο μηχανισμό στήριξης, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Επιβλήθηκε, πρόσθεσε, ένα μνημόνιο με πολύ δυσμενείς όρους που πλήττουν το βιοτικό επίπεδο του λαού, ενώ ταυτόχρονα η εξασφάλιση δανειακής σύμβασης, όπως είπε, δεν είναι καθόλου βέβαια.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ασυλλόγιστων και αλογίστων ενεργειών του τραπεζικού συστήματος, άλλα και αδυναμιών της παρούσας κυβέρνησης να ανταποκριθεί έγκαιρα στην υποχρέωση που είχε να λάβει μέτρα για να αποφύγει ο τόπος τις δυσμενέστατες συνέπειες στην οικονομία, η Κύπρος οδηγήθηκε στο μηχανισμό στήριξης.  

Ενώ είχε λεχθεί αρχικά, συνέχισε, «ότι οι ανάγκες των τραπεζών για ανακεφαλαιοποίηση ανέρχονταν στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, φαίνεται σήμερα ότι οι ανάγκες είναι 10 δισεκατομμύρια ή και περισσότερα». Αυτό το ποσό, αν είναι το τελικό, είναι αμφίβολο ότι θα επιτρέψει την εξασφάλιση δανειοδότησης, αφού θεωρείται μη βιώσιμο το δημόσιο χρέος, συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και την Κυβέρνηση να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές και να υπάρξει εθνική συνεννόηση γύρω από το θέμα αυτό. Θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να περιοριστεί το ποσό, συνέχισε, που θα χρειαστεί για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρεοκοπήσει η χώρα αφού περί αυτού πρόκειται «και δεν χωρούν μασημένα λόγια».

Ο κ. Ομήρου, ο οποίος μιλούσε σε εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας της επαρχιακής επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ στην Πάφο, προειδοποίησε επίσης ότι πίσω από τις αντιδράσεις από κάποιους κύκλους της ΕΕ για τη δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ίσως να υπάρχουν σκοπιμότητες που αφορούν στο Κυπριακό, αφού ίσως κάποιοι να επιθυμούν να πάρουν τη ρεβάνς για το 2004.

Αναφερόμενος στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, είπε ότι σε αυτές τις εκλογές είτε θα αποφασιστεί ότι ο τόπος προχωρά σε μια νέα εθνική στρατηγική με επανατοποθέτηση του Κυπριακού πάνω στη σωστή του βάση, της εισβολής, της κατοχής, της παραβίασης των αρχών του διεθνούς δικαίου, είτε θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια με την μια ή την άλλη εκδοχή.

Μπορεί να υπάρχουν τρεις υποψηφιότητες, συνέχισε, αλλά οι πολιτικές είναι δύο. Ο κ. Ομήρου είπε ότι η επιμονή των άλλων δυο υποψήφιων στη διζωνική, λεγόμενη όπως είπε, ομοσπονδία οδηγεί σε καθεστώς φυλετικών διακρίσεων όπως αυτό που υπήρχε στη Νότιο Αφρική και το οποίο καταργήθηκε μέσα από τους αγώνες του Νέλσον Μαντέλα και του λαού του.

Κάλεσε τέλος τους φίλους και υποστηρικτές της ΕΔΕΚ να εργαστούν εντατικά για να διευρύνουν τη βάση υποστήριξης του Γιώργου Λιλλήκα. Στην Πάφο ο Γιώργος Λιλλήκας, συνέχισε, πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή αφού από την Πάφο θα ξεκινήσει η αλλαγή, κατέληξε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Βιβλίο ντοκουμέντο του Ρένου Λυσιώτη για την αγγλική κατοχή-Διαβάστε αποσπάσματα
-Νέα Εποχή Ορφανίδης/ Υπέγραψαν το Μνημόνιο Συνεργασίας
-Δύο συλλήψεις για το φόνο του Φόξη/ Ξετυλίγουν το κουβάρι της δολοφιονίας
-Στη Κύπρο το φιλανθρωπικό τουρνουά πολεμικών τεχνών "Fight For Life Festiνal"

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Αποκάλυψη – σοκ για το «κόκκινο» κουμπί του Τράμπ
  2. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προς το συμφέρον και της Άγκυρας να αποφασίζουν οι Κύπριοι για τους εαυτούς τους
  3. Υποψήφιος Πρόεδρος κάλεσε το ΑΚΕΛ σε συγκέντρωσή του - «Δεν θα έρθουμε» [pic]
  4. ΕΔΕΚ: Παραχώρησαν τ/κ φιλέτο στον γιο δημoτικού συμβούλου του ΔΗΣΥ
  5. Απεκαλύφθη ο «Ιούδας» του Παμπορίδη - Έντονη on air αντιπαράθεση με Σιζόπουλο και «μαλλιά κουβάρια» με Αγαθαγγέλου
  6. Λευκωσία: Έπεσαν υπογραφές για το παρκινγκ στην Ομήρου