What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

05.01.2013 | 21:35
Τελευταία ενημέρωση: 05.01.2013 | 21:35

Αναστασιάδης: Mea culpa για την ανοχή μου στο Χριστόφια

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Μετανιωμένος για την ανοχή της αντιπολίτευσης προς τη διακυβέρνηση Χριστόφια, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Τόνισε πως η ανοχή αυτή είναι ένα από τα μεγάλα mea culpa που πρέπει να πει στον κυπριακό ελληνισμό.

Σε δηλώσεις του σήμερα ύστερα από εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκε για την κοπή της βασιλόπιττας στην Ένωση Νέων TRUST και κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο συνέδριο της ΕΔΟΝ ότι "ίσως θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα οι προτάσεις Αναστασιάδη για να γνωρίζει ο λαός τι εστί Συναγερμός και Νίκος Αναστασιάδης", ο κ. Αναστασιάδης είπε πως αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδιδε σημασία στα όσα περιλαμβάνουν οι 101 προτάσεις του για την οικονομία καθώς και οι προτάσεις των υπολοίπων δυνάμεων, που περίπου, όπως είπε, συμπίπτουν "δεν θα είμαστε στα σημερινά χάλια".
"Συνεπώς, ας μην επικαλείται υπό τύπον απειλής ότι τάχα αν ο κόσμος δει τις 101 προτάσεις... Δεν διστάσαμε ποτέ, όπως ούτε και οι υπόλοιπες των πολιτικών δυνάμεων να δώσουμε προτάσεις, αποτελεσματικές προτάσεις που αν ελαμβάνοντο υπόψη από τη μονομανία του ανδρός δεν θα είχαμε τα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα», πρόσθεσε.
Σε παρατήρηση πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέκρινε αυτούς που βίαζαν να υπογραφτεί το μνημόνιο, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Φαντάζομαι θα εννοεί το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τον Υπουργό του των Οικονομικών. Κανένας άλλος δεν είπε δημόσια ότι επείγει με την έννοια δηλαδή των ημερών εκείνων", ανέφερε και πρόσθεσε πως "εκείνος που άσκησε τις πιέσεις και εξεδόθη σχετική ανακοίνωση δεν ήταν άλλος από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος εναγωνίως μάλιστα είχε και τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου για τους κινδύνους που διέτρεχε συγκεκριμένο τραπεζικό σύστημα από την αναβλητικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ερωτηθείς αν αυτό τον απέτρεψε να δώσει στη δημοσιότητα εκείνη τη στιγμή την επιστολή που είχε αποστείλει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «μετά την έκδοση της ανακοίνωσης, ενώ ήταν προγραμματισμένο να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή με την οποία καθιστούσα υπεύθυνο τον Πρόεδρο αν ενσυνείδητα οδηγούσε την οικονομία στην καταστροφή, σαν αποτέλεσμα της ατολμίας και της έλλειψης βούλησης να αναλάβει τις ευθύνες του, δεν την έδωσα στη δημοσιότητα εκτιμώντας ότι η δήλωσή του ότι εντός ολίγου υπογράφεται το μνημόνιο έδιδε μιαν ευκαιρία αναπνοής στην οικονομία του τόπου. Εξάλλου, τις διαπραγματεύσεις εκείνος της έκαμε και κανένας άλλος».
Ερωτηθείς για δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι αν υπάρξει θέμα ιδιωτικοποιήσεων στο μνημόνιο ο ίδιος δεν το υπογράφει, ο κ. Αναστασιάδης είπε: “Καλή η προπαγάνδα και καλό να εμπαίζεις το λαό. Αλλά μέσα στο ίδιο το μνημόνιο αφήνεται το περιθώριο ότι αν δεν είναι – και αυτό είναι συνομολόγηση του ιδίου, εννοώ της Κυβερνήσεώς του και του ιδίου βεβαίως – βιώσιμο το χρέος τότε θα επανεξεταστεί και το θέμα ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών. Συνεπώς, δεν είναι θέση του Αναστασιάδη, αλλά είναι θέση συμφωνηθείσα του Χριστόφια», πρόσθεσε.
Σε παρατήρηση πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει πως αν φθάσουμε σε αυτό το σημείο ο ίδιος δεν το υπογράφει ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «η συνέπεια και η ασυνέπεια - αν νομίζουμε ότι μπορεί να κοροϊδεύουμε όλο τον κόσμο - είναι ένα άλλο θέμα. Οφείλει ευθαρσώς να πει εάν και κατά πόσον έχει συμφωνήσει ή όχι και αποδεχτεί ότι αν δεν είναι βιώσιμο το χρέος μας θα διαπραγματευτεί και το θέμα της ιδιωτικοποίησης ημικρατικών οργανισμών. Είναι μέσα στο μνημόνιο. Συνεπώς το να λέει άλλα επειδή βρίσκεται σε κομματικό ακροατήριο είναι λυπηρό, αλλά δεν αρμόζει σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Ερωτηθείς για την τοποθέτηση για συντονισμένη προσπάθεια ενοχοποίησης της αριστεράς για να της αποδοθούν τα οικονομικά αδιέξοδα είπε: «Μα καλά δεν αναλογίζεται ότι όταν ξεκίνησε, παρά το γεγονός ότι ήταν ο κομμουνιστής ηγέτης, ο ηγέτης της αριστεράς, ότι η αριστερά ήταν στην Κυβέρνηση την ίδια ώρα του συμπαραστέκονταν συμμετέχοντας άλλα δυο κόμματα και η αντιπολίτευση έδιδε την ανοχή της πώς κατάφερε να απομονωθεί; Γιατί δεν κάνει μιαν φορά αυτοκριτική αυτός ο άνθρωπος”; Ερωτηθείς εάν μετάνιωσε για αυτή την ανοχή ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Βεβαιότατα και ναι είναι ένα από τα μεγάλα mea culpa που πρέπει να πω στον κυπριακό ελληνισμό».

Θα συγκρουστούμε με όσους μπαίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη

Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με όσους μπορεί να αποτελούν τα βαρίδια ή το ανάχωμα στις προθέσεις για δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως «η συναίνεση και η κατά το δυνατό ομοφωνία, ακόμα και με συντεχνίες, θα είναι ό,τι το καλύτερο δυνατόν και επιθυμητό» μέσα από το διάλογο.
«Όμως δεν θα υποκύψουμε στις όποιες αντιδράσεις θα αποτελούν τροχοπέδη στον εκσυγχρονισμό του κράτους και στις πολιτικές που θα οδηγήσουν σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης σε ομιλία του. «Έτσι, μια των πρώτων προτεραιοτήτων της όποιας νέας Κυβέρνησης θα πρέπει να είναι τα κίνητρα, οι πολιτικές εκείνες που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης της οικονομίας, για να μπορέσουμε σύντομα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κρίση, για να μπορέσουμε σύντομα να ενθαρρύνουμε και να ξαναδώσουμε στον ιδιωτικό τομέα εκείνη την πρωτοβουλία που μετά την καταστροφή του 1974 ήταν η κινητήριος δύναμη για να γίνει το μεγάλο οικονομικό θαύμα», ανέφερε.
«Αυτό που επιβάλλεται δεν είναι η καταπολέμηση της ανάπτυξης μέσα από φορολογίες, αλλά αντίθετα τα φορολογικά κίνητρα και οι φορολογικές ενδεχόμενα ελαφρύνσεις, τα κίνητρα που μπορεί να δώσουν δικαίωμα στην επανεπένδυση χωρίς φορολογικές επιβαρύνσεις, η επιταχυνόμενη απόσβεση και οπωσδήποτε άλλα κίνητρα όπως είναι τα πολεοδομικά τα διοικητικά κ.λπ. Ακόμα και η ενθάρρυνση επαναπατρισμού κεφαλαίων, αντί να ψάχνουμε να βρούμε λίστες ποιοί και πόσα έχουν στο εξωτερικό εάν και εφόσον βεβαίως τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια θα επενδύονται σε μεγάλες αναπτύξεις, έτσι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις δουλειάς», ανέφερε.

«Δεν περιοριζόμαστε στις υποσχέσεις. Ήδη ετοιμάζονται όλα τα νομοσχέδια που απαιτούν προτάσεις πολιτικής έτσι ώστε αν ο λαός μας τιμήσει με την ψήφο του, την επομένη να είμαστε σε θέση να κατατεθούν στη Βουλή και εντός ελάχιστου χρόνου να έχουμε τη νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε να είναι υποχρεωτική η εφαρμογή των όσων δεσμευόμαστε μέσα από τις πολιτικές μας προτάσεις», πρόσθεσε.
Είπε εξάλλου πως η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος είναι εκ των ων ουκ άνευ. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον οι οδηγίες που δόθηκαν στην PIMCO ήταν οι σωστές «και δεν άγονται από άλλα ελατήρια για να τα φορτώσουμε όλα στο τραπεζικό σύστημα και να απαλλάξουμε κάποιους άλλους». «Το ότι φέρει ευθύνη το τραπεζικό σύστημα τη φέρει. Αλλά το να δαιμονοποιείς το τραπεζικό σύστημα για να δικαιολογήσεις πολιτικές που οδήγησαν στην κρίση νομίζω ότι είναι και απαράδεκτο και εγκληματικό εις βάρος γενικότερα της οικονομίας του τόπου», ανέφερε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Ακόμα πιο ακριβό το γάλα από τις από τις 14 του μήνα
- Εξοικονομήσεις εκλογικών κέντρων ελέω οικονομικής κρίσης
- Το "ποκεριζέ" καλά κρατεί

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές: Σάλος με ανάρτηση για «συναλλαγή» Λιλλήκα με Αναστασιάδη
  2. Μιλτιάδης Νεοφύτου: Απέσυρε την αγωγή - Χριστόφιας: Δεν υπήρξαν ανταλλάγματα [vid]
  3. «Καμπάνα» €50.000 σε κυπριακή εταιρεία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
  4. Προεδρικές Εκλογές: Τα προεκλογικά σποτ Αναστασιάδη - Παπαδόπουλου [vids]
  5. Ο Μιλτής αποσύρει την αγωγή του κατά Χριστόφια - «Δεν πρόκειται για εξώδικο διακανονισμό»
  6. «Μπούκαρε» σε αστυνομικό τμήμα της Λεμεσού ουρλιάζοντας «Εν ο Χριστόφιας που με κατέστρεψε...»