What's hot? ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΓΓΕΙΟ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΜΜΑΔ·

INFO

06.01.2013 | 12:02
Τελευταία ενημέρωση: 06.01.2013 | 12:45

Αρχιεπίσκοπος εφ' όλης της ύλης...

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη εφ' όλης της ύλης  στην εφημερίδα "Φ" ο  Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος , μιλά για τη βιωσιμότητα του χρέους, το φυσικό αέριο και την εμπλοκή της Εκκλησίας, το Μνημόνιο και τα σκληρά μέτρα. Για τις Προεδρικές Εκλογές θα τοποθετηθεί  περί τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ τόνισε πως πρέπει να αφυπνιστεί τόσο η ηγεσία όσο και ο λαός.

Για όσους φέρουν ευθύνη για το οικονομικό πρόβλημα στη χώρα μας, δήλωσε πως είναι η ώρα να τιμωρηθούν παραδειγματικά για να πάνε επιτέλους τασωστά μηνύματα εκεί και όπου πρέπει σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «Πιστεύω ότι μετά το γεγονός που συνέβη, τουλάχιστον τα συμβούλια των τραπεζών που βαρύνονται με αυτά, έπρεπε να είχαν παραιτηθεί από μόνα τους, δεν ήταν ανάγκη να τους πιέζει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας για να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους. Και ασφαλώς όσοι διέπραξαν λάθη, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να τιμωρηθούν όπως
πρέπει. Επιτέλους σε αυτόν τον τόπο πρέπει κάποιοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά για
τα λάθη τους για να πάει κι ένα σωστό μήνυμα εκεί και όπου πρέπει.

Η οικονομική κρίση κτύπησε και την Εκκλησία
Σύμφωνα με τον Αρχιεπίσκοπο η εκκλησία προσφέρει απλόχερα ακόμα και από το υστέρημά της σε φτωχούς συν ανθρώπους μας. Όπως ανέφερε «εμείς ως Αρχιεπισκοπή έχουμε χάσει το 60% του εισοδήματός μας. Από τα 22 εκατομμύρια εισόδημα που είχαμε τον χρόνο, τώρα έχομε μόνο 9 εκατομμύρια. Θέλουμε δηλαδή 1 εκατομμύριο ευρώ
τον μήνα επιπλέον για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις που έχει η Αρχιεπισκοπή. Η Εκκλησία δανείζεται αυτή την στιγμή και προσφέρει στο ποίμνιό της.
Έχει οικόπεδα, αλλά δεν πωλούνται, εκτός του ότι έπεσαν οι τιμές. Προσπαθούμε να κάνουμε δάνεια, οι τράπεζες στην Κύπρο όπως ξέρετε δυσκολεύονται και προσπαθώ να κάνω εξωτερικό δανεισμό. Από τράπεζες και οργανισμούς του εξωτερικού και ελπίζω να τα καταφέρω.»

Για τη βιωσιμότητα του χρέους
Σε μια μικρή χώρα όπως είναι η Κύπρος με τεράστιο υποθαλάσσιο πλούτο, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε «ότι είναι εκτός πραγματικότητας όλα αυτά. Οι σοβαροί άνθρωποι δεν μπορούν να πουν ότι δεν είναι διαχειρίσιμο αυτό το χρέος. Με τον θαλάσσιο πλούτο που έχει ανακαλυφθεί εσχάτως, νομίζω ότι είναι παιδαριώδες να λέει κάποιος, ότι το χρέος δεν είναι διαχειρίσιμο όταν οι ειδικοί μιλούν για 500 τόσα δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα που θα έχει η Κύπρος στην πορεία του χρόνου.»

Οι διαπραγματεύσεις για το Φυσικό Αέριο
Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε και για το φυσικό αέριο, λέγοντας ότι «η Εκκλησία οφείλει να δραστηριοποιείται, πρέπει να κάνει επενδύσεις αν θέλει να προσφέρει σωστές υπηρεσίες σε αυτό τον τόπο. Δεν θα το κάνουμε για μας, για να παίρνουμε περισσότερο μισθό ή να έχουμε περισσότερα χρήματα. Η Εκκλησία χρήματα δεν θα έχει ποτέ, εισπράττει πέντε και ξοδεύει δέκα, διότι δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός. Εμείς κάνουμε επενδύσεις, όχι επιχειρήσεις, για να έχει εισόδημα η Εκκλησία να προσφέρει στον λαό και αυτό δεν το λέω τώρα για να κάνω κάποιου είδους λαϊκισμό, αυτό είναι το έργο της Εκκλησίας να σταθεί δίπλα στον άνθρωπο που έχει ανάγκη και αυτό είναι το θέλημα του Θεού.»

Νέες θέσεις εργασίας
Στα σχέδια του Αρχιεπισκόπου ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είναι «να ξεκινήσω τον Καθεδρικό Ναό, να κάνω τη Θεολογική Σχολή αλλά το μεγάλο έργο που έχω κατά νου και μεθοδεύω να γίνει στην Αγία Νάπα είναι για την τρίτη ηλικία, ειδικά για τους βόρειους λαούς. Πιστεύω ότι με τις ψηλές συντάξεις που παίρνουν, θα ήθελαν τα τέλη της ζωής τους να τα ζήσουν σε αυτόν τον ήρεμο και φιλήσυχο τόπο που έχει θαυμάσιο κλίμα. Θα μπορούσαν να φέρουν τον τίμιο ιδρώτα μιας ολόκληρης ζωής και να τον μοιραστούν μαζί μας. Είναι ένα έργο που δυστυχώς δεν έχει προωθηθεί. Η Κύπρος όλη θα μπορούσε να γεμίσει με ποιοτικά «γηροκομεία», βασικά ξενοδοχεία 3 ή 4 αστέρων για την τρίτη ηλικία. Προτίθεμαι να κάνω μια μελέτη, να στείλω άνθρωπο στις χώρες αυτές να τις ερευνήσει και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες που θα ήθελα να έλθουν εδώ. Πρέπει η ιδιωτική πρωτοβουλία να στραφεί και προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί η Κύπρος δεν μπορεί να κάνει βαριές βιομηχανίες, μπορεί όμως να προσφέρει υπηρεσίες, είναι κι αυτό ένα είδος μόνιμου τουρισμού.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Τον έπιασαν με ναρκωτικά και επιτέθηκε σε αστυνομικό...
- Μέχρι την Πέμπτη η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ
- "Σκληρό" βίντεο κατά των ναρκωτικών από το Αμερικανικό Ναυτικό

   Διαδώστε αυτό το άρθρο