What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

08.01.2013 | 07:10
Τελευταία ενημέρωση: 08.01.2013 | 08:21

Κρούει τον κώδωνα για το δημόσιο χρέος ο Λιλλήκας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Την αβεβαιότητα και την καθυστέρηση που υπάρχει σε ότι αφορά το θέμα της επίτευξης συμφωνίας με την ΕΕ για το χρέος της Κύπρου υπέδειξε ο Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας

Την σημερινή δινή κατάσταση στην οικονομία και το κυπριακό υπέδειξε ο Γιώργος Λιλλήκας, υπενθιμίζοντας ότι μέχρι στιγμής  κανένας δεν γνωρίζει την τελική συμφωνία για το μνημόνιο με την Τρόικα, το τελικό ποσό της συμφωνίας, ούτε και τα στοιχειώδη.
Σε ομιλία του σε συνεστίαση των Ροταριανών Ομίλων Λάρνακας, ο Κύριος Λιλλήκας, εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι   δεν γνωρίζουμε τι επιτόκιο θα πληρώσουμε, πόσο βιώσιμο θα είναι το χρέος, εάν θα υπάρξει κούρεμα του κυπριακού χρέους και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στους Ημικρατικούς Οργανισμούς που έχουν δανείσει λεφτά στην κυβέρνηση, στα Ταμεία Προνοίας και στο σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε χθες  με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σημείωσε χαρακτηριστικά «Με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις, όπως ο ίδιος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μου τις ανέφερε τον Οκτώβριο, η ανακεφαλαιοποίηση θα ικανοποιούσε την Κεντρική Τράπεζα εάν γινόταν εκτός Τρόικας. Για την Τράπεζα Κύπρου, η ανακεφαλαιοποίηση ήταν 739 εκατομμύρια ευρώ και για τη Λαϊκή Τράπεζα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ζήτησα να μάθω πώς φτάσαμε να συζητούμε για 13,3 δισεκατομμύρια ευρώ και η απάντηση του - που δεν με ικανοποίησε - είναι ότι άλλαξαν τα δεδομένα και πως τελικά μπορεί να πάμε στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ανέφερε επίσης ότι με τίποτε δεν μπορεί να δεχτεί  να πάνε στα 13 δισεκατομμύρια και υπενθίμισε ότι υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε για να μειωθεί η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που είναι η επιστροφή στη φόρμουλα με βάση την οποία τον Οκτώβρη η Κεντρική Τράπεζα παρουσίαζε την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Πρόσθεσε ακόμα ότι θα εξαγγείλει 10 προτάσεις για επιστροφή της κυπριακής οικονομίας στην οικονομία της γνώσης και είπε ότι πρέπει να επενδύσουμε στην έρευνα και την καινοτομία. «Θα προτείνουμε επίσης και συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ γιατί υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη γειτονική μας χώρα στα θέματα αυτά».

Αναφερόμενος στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές, είπε ότι αυτές είναι «οι πιο σημαντικές που είχαμε ποτέ από το 1960 γιατί το αποτέλεσμα θα κρίνει όχι το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος αλλά γιατί θα κρίνει την πορεία της Κύπρου σε τρία βασικά ζητήματα που άπτονται του παρόντος αλλά και επηρεάζουν και τις νέες γενιές, που είναι το Κυπριακό, η οικονομική κρίση και η διαχείριση των υδρογονανθράκων.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-
Total και ΕΝΙ στο "εξεταστήριο" για την άδεια γεώτρησης
-Aπειλές Νταβούτογλου για ΑΟΖ Ελλάδας
-Πάνω απο 6 δις μέσα σε 6 μήνες για Κύπρου και Λαϊκή
-
Η μισό εκατομμύρια/ Η φτωχός και τίμιος

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Στήριξη Λιλλήκα σε Παμπορίδη για ΟΑΥ
  2. Προεδρικές Εκλογές: Σάλος από την... αγγελία θανάτου του Γιώργου Λιλλήκα [pic]
  3. Στο Προεδρικό ο Αιγύπτιος ΥΠΑΜ - Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας στην Έρευνα και Διάσωση [pics]
  4. Μετά το Ισραήλ διευρύνεται η στρατιωτική συνεργασία και με Αίγυπτο - Υπογράφεται μνημόνιο για Έρευνα και Διάσωση
  5. Κωνσταντίνα Ευριπίδου: Το αντίο στον Λουκά Φουρλά και το δημόσιο ευχαριστώ της! [vid]
  6. Λιλλήκας: Οι δηλώσεις Ερντογάν αναδεικνύουν την ορθότητα της πολιτικής Τάσσου Παπαδόπουλου