What's hot? ΠΑΡΚΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΧΙΟΝΙΑ· ΣΚΟΠΙΑΝΟ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

08.01.2013 | 17:35
Τελευταία ενημέρωση: 08.01.2013 | 17:35

Εγκληματικά λάθη οδήγησαν στην έκρηξη στο Μαρί

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Κατέθεσαν οι δύο Ελλαδίτες εμπειρογνώμονες. Αναφέρθηκαν σε λανθασμένους χειρισμούς της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

 Ως «ωρολογιακή βόμβα» χαρακτήρισαν οι δύο εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα, τη φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων ενώ έκαναν λόγο για λανθασμένες ενέργειες από πλευράς της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Όπως κατέθεσαν οι εμπειρογνώμονες ενώπιων του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, τα μέλη της ΕΜΑΚ που βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα της έκρηξης, έπρεπε να ήταν ενήμερα για το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων.
Οι δύο μάρτυρες κατηγορίας συμμετείχαν στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων που ήρθε στην Κύπρο στις 12 Ιουλίου 2011, μια μέρα μετά την φονική έκρηξη, προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία και στις 13 του μήνα συνέταξαν την έκθεση τους στην οποία αναφέρεται ότι ήταν λάθος η επιλογή του χώρου για τη φύλαξη 421 συνολικά τόνων πυρίτιδας.
Όπως αναφέρουν στην έκθεση τους, την οποία ανέγνωσαν ενώπιον του κακουργιοδικείου, δε λήφθηκε σοβαρά υπόψην η επιθεώρηση που έγινε στο διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο της 6/7/2011 και δεν έγιναν άμεσες ενέργειες προς αποφυγή της τραγωδίας.
Οι εμπειρογνώμονες σημείωσαν ακόμα ότι θα έπρεπε να δοθούν οδηγίες για εκκένωση της ναυτικής βάσης και ότι οι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ έπρεπε να ενημερωθούν για το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων για να γνωρίζουν τι θα έπρεπε να κάνουν σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Πρώτος κατέθεσε ο Διοικητής Ταχέων Σκαφών του Ελληνικού Ναυτικού. Πλοίαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο οποίος κατά τον επίδικο χρόνο υπηρετούσε ως Υποδιοικητής στο Επιτελικό Γραφείο του Αρχηγείου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Διευθυντής της Διεύθυνσης Ναυτικών Όπλων στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και από το 2009 – 2010 ήταν καθηγητής στη Σχολή Δοκίμων όπου δίδασκε το μάθημα της βλητικής.
Ο κ. Δρυμούσης στην κατάθεση του επισήμανε ότι αν λαμβάνονταν όλα τα αναγκαία μέτρα, θα είχε αποφευχθεί η έκρηξη της 11ης Ιουλίου η οποία στοίχισε τη ζωή σε 13 συνανθρώπους μας.
Ερωτηθείς από την Κατηγορούσα Αρχή για τις άμεσες ενέργειες που θα έπρεπε να είχαν γίνει είπε «εγώ ως άμεσες ενέργειες θα έκανα ψύξη στο διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο και στη συνέχεια θα το απομάκρυνα από τη στοιβάδα και θα έπαιρνα τα κατάλληλα μέτρα για μείωση της θερμοκρασίας σε όλα τα εμπορευματοκιβώτια».
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο μάρτυρας είπε πως «εκ του αποτελέσματος, η φύλαξη της πυρίτιδας ήταν ωρολογιακή βόμβα για το προσωπικό της βάσης» και ότι «η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που μετρήσαμε ήταν 421 τόνοι. Εφ όσον όλη αυτή η πυρίτιδα αποθηκεύτηκε μαζί, το πλησιέστερο κτίριο έπρεπε να είναι στα 7μιση χιλιόμετρα».
Δεύτερος κατέθεσε ο Χρήστος Καλογερόπουλου, Αναπληρωτής Διευθυντής στην Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Οπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος στην Ελλάδα.
Ενώπιον των δύο εμπειρογνωμόνων τέθηκαν βίντεο που τραβήχτηκαν από κινητά τηλέφωνα. Του ΕΠΥ Δημήτρη Δούλα, ο οποίος την ημέρα της έκρηξης υπηρετούσε στο πολεμικό πλοίο «Κερύνεια» και του αδικοχαμένου πυροσβέστη της ΕΜΑΚ Γιώργου Γιακουμή, αντίστοιχα.
Τα δύο βίντεο καταγράφουν την πορεία της πυρκαγιάς με διαφορά σχεδόν μιας ώρας. Στην πρώτη περίπτωση, όπως εξήγησε, ο δεύτερος μάρτυρας κατηγορίας «το βίντεο που είναι τραβηγμένο μία ώρα πριν την έκρηξη έχουν δημιουργηθεί ανεξάρτητες εστίες φωτιάς που εξελίσσονται. Έχουν ήδη σημειωθεί δύο εκρήξεις και το μέτωπο της φωτιάς μεγαλώνει με κίνδυνο να μεταφερθεί η φωτιά στην ΑΗΚ και στη ναυτική βάση». Στην δεύτερη περίπτωση, είπε ότι «η φλόγα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη, δεν υπάρχει καμία σύγκριση με το προηγούμενο βίντεο και συνεχώς μεγαλώνει. Όλη η επιφάνεια των εμπορευματοκιβωτίων καίγεται και οι εκρήξεις συνεχίζονται, η φλόγα μεγαλώνει όπως και η επικινδυνότητα».
Σε ερώτηση κατά πόσον εάν λαμβάνονταν τα σωστά μέτρα θα μπορούσε να αποτραπεί η έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 ο κ. Καλογερόπουλος απάντησε «Ναι, 100%, δεν θα γινόταν η καταστροφή».
Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο το πρωί με την αντεξέταση του δεύτερου μάρτυρα κατηγορίας από τους συνηγόρους υπεράσπισης.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Το ΔΝΤ αρνείται να λάβει μέρος στο Μνημόνιο για την Κύπρο
-Άρχισαν να κόβουν και να ράβουν στις Κυπριακές
-Ανοίγει το κεφάλαιο Pimco και τράπεζες στην Επιτροπή Οικονομικών
-Νέες αποκαλύψεις για την έκρηξη στο Μαρί
-Εμπρησμός αυτοκίνητου στην Λευκωσία
-«Γάζωσαν» υποκατάστημα τράπεζας στην Αγία Νάπα
-Πάνω απο 6 δις μέσα σε 6 μήνες για Κύπρου και Λαϊκή

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Αιματηρή έκρηξη και έφοδος ενόπλων στα γραφεία της ΜΚΟ Save the Children [vid]
  2. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: «Πίστευα ότι τα προβλήματά μας στην Ελλάδα είναι παροδικά»
  3. Νομική Υπηρεσία: Ένσταση στο αίτημα Μπράουντερ
  4. Πάφος: Κλοπή 1.000 ευρώ από κατάσταστημα παιδικών ειδών - Σε δίκη 29χρονος
  5. Ταϊλάνδη: Eξερράγη βόμβα σε αγορά – Τρεις νεκροί
  6. Λεμεσός: Ανατίναξαν το εταιρικό αυτοκίνητο 57χρονου έξω από την οικία του