What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ· FREZYLAC· ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ·

INFO

08.01.2013 | 23:34
Τελευταία ενημέρωση: 08.01.2013 | 23:34

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 10.30 το βράδυ η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών και στην οποία τέθηκαν επί τάπητος οι παραδοχές και η μεθοδολογία που χρησιμοποίησε στο διαγνωστικό της έλεγχο η Pimco για τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών.
Οι παραδοχές και η μεθοδολογία που χρησιμοποίησε στο διαγνωστικό της έλεγχο η Pimco και οι οποίες φαίνεται να εκτοξεύουν σε οριακά επίπεδα τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και κατά τη βιωσιμότητα του κυπριακού δημοσίου χρέους, τέθηκαν στο μικροσκόπιο της έκτακτης σύσκεψης του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και των κοινοβουλευτικών κομμάτων, απόψε στο Υπουργείο Οικονομικών, που αποφασίστηκε στην πρωινή κρίσιμη κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στην παρουσία του Διοικητή της ΚΤΚ Πανίκου Δημητριάδη και του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή.

Όπως αναφέρθηκε μετά το πέρας της συνεδρίας, στόχος της σύσκεψης είναι η συζήτηση των παραδοχών και της μεθοδολογίας αυτής και η δυνατόν μείωση του ποσού των 10 δις ευρώ που έχει καθοριστεί κατ’ αρχήν στο μνημόνιο για την ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου πριν ανακοινωθούν επίσημα τα τελικά αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco και πριν την κρίσιμη για την Κύπρο σύνοδο του Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.
«Στόχος της αποψινής σύσκεψης είναι η ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τις παραδοχές τις προβλέψεις και τα σενάρια που έχουν ληφθεί υπόψη και τα οποία διαμορφώνουν το ύψος του ποσού της στήριξης και τα οποία σενάρια, προβλέψεις και εκτιμήσεις θα υιοθετηθούν στο κείμενο του μνημονίου όταν θα έχουμε μια τελική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «μικρές διαφοροποιήσεις σε αυτά τα ποσοστά, σε αυτές τις παραδοχές ενδεχομένως να επιφέρουν διαφοροποιήσεις δισεκατομμυρίων σε ό,τι αφορά τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Όπως εξήγησε, «αυτά που θα συμφωνηθούν θα καθορίσουν το ύψος του ποσού και θα αποφασίσουν κατά πόσο το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι διαχειρίσιμο ή όχι και επομένως θα πρέπει με κάθε προσοχή κάθε επιμέλεια και κάθε σοβαρότητα να καταπιαστούμε με αυτή την πράξη τις αμέσως επόμενες ημέρες τα λίγα 24ωρα που απομένουν πριν καθοριστούν τα δεδομένα που θα μας οδηγήσουν στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup στις 21 Ιανουαρίου».
Από πλευράς του, ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου υπεραμύνθηκε των χειρισμών του Διοικητή της ΚΤΚ, επικρίνοντας τόσο τα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών όσο και τον τέως Διοικητή της ΚΤΚ Αθανάσιο Ορφανίδη για πλημμελή εποπτεία.
Σε ερώτηση αν το ποσό που αναφέρεται για κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 10 δις είναι το ακραίο, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι αυτό λέχθηκε σήμερα. «Αυτό ελέχθη και εντός», είπε, προσθέτοντας ότι το τελικό ποσό θα το καθορίσουν οι τεχνοκράτες. «Εκείνο το οποίο μπορώ με πάσα βεβαιότητα να πω ότι ναι υπάρχει υπερβολή όσον αφορά στα 10 δις, που είναι το ακραίο σενάριο».
Σε ερώτηση αν αυτό αποτελεί διαβεβαίωση του Διοικητή της ΚΤΚ, ο κ. Ευαγόρου ανέφερε «μάλιστα».
Εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι «είναι προφανές ότι αν το ύψος των δανειακών αναγκών δεν αλλάξει οδηγούμαστε σε αδιέξοδο που θα έχει καταστροφικές συνέπειες».
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υπενθύμισε ότι παλαιότερα ο ΥΠΟΙΚ Βάσος Σιαρλή είχε δηλώσει ότι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών υπολογίζονται στα 6 δις, ενώ η Τρόικα ανέβαζε το ποσό αυτό στα 12 δις.
Τέλος, ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ζαχαρίας Κουλίας μίλησε για σενάρια τρόμου. «Το να φτάσουμε τα 10δις σημαίνει ότι ο Κύπριος φορολογούμενος θα περάσει δύσκολες και δίσεκτες ώρες , και οι κερδοφόροι ημικρατικοί οργανισμοί θα ιδιωτικοποιηθούν», είπε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη συνεδρία λέχθηκε εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας ότι η προσπάθεια είναι να υιοθετηθεί το βασικό και όχι το ακραίο σενάριο του διαγνωστικού ελέγχου της Pimco. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το βασικό σενάριο της Pimco κάνει λόγο για κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 7 δις ευρώ, ενώ το ακραίο σενάριο εκτοξεύει τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 10 δις.
Στην Επιτροπή σημειώθηκε ακόμη ότι για αυτό το σκοπό η ΚΤΚ έχει επιστρατεύσει την Black Rock, η οποία θα στηρίξει την επιχειρηματολογία της στην προώθηση των θέσεών σε ό,τι αφορά τον καθορισμό του τελικού ποσού.
Εξάλλου, ο κ. Δημητριάδης φέρεται να υποστήριξε πως θα πρέπει να επανέλθει πρόνοια στο μνημόνιο για το ενδεχόμενο απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξεχωριστό» κεφάλαιο για ΑΟΖ θέλει ο Ντενκτάς
-Εγκληματικά λάθη οδήγησαν στην έκρηξη στο Μαρί
-Τουρκία/Απίστευτα κέρδη από τις εξαγωγές χρυσού

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Συγκαλυμμένες αλλά απροκάλυπτες απειλές προς εργαζομένους στα ΚΙΕ από Υπουργείο Παιδείας»
  2. Υπουργείο Εσωτερικών: Δίνει απάντηση σε σχέση με την παραχώρηση τ/κ τεμαχίου στη Λάρνακα
  3. ΟΠΑΠ Κύπρου: Καταγγέλλει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη - Ελεγκτική Υπηρεσία: «Δεν εκφοβιζόμαστε»
  4. Προεκλογικό «χτύπημα» Πανίκου Δημητριάδη: «Οι τραπεζίτες έπεισαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη...»
  5. Κωνσταντίνα Ευριπίδου: Σύσκεψη-μυστήριο για το «Όλα για σένα»
  6. Ο επανασχεδιασμός της λεωφόρου Τσερίου αποφασίστηκε σε σύσκεψη στο Προεδρικό