What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

09.01.2013 | 23:55
Τελευταία ενημέρωση: 10.01.2013 | 06:15

Διπλωματικοί επαναπατρισμοί

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

-Σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση των διπλωματικών αποστολών της Κύπρου
-Προβλέπονται αποκοπές και μειώσεις σε επιδόματα
-Πολλά μέλη αποστολών σκέφτονται το ενδεχόμενο να επαναπατριστούν
-Παρέμβαση Μαρκουλλή προς το ΥΠΟΙΚ

Πρόκειται κυρίως για τo Γενικό Επίδομα Εξωτερικού, και τα επιδόματα ενοικίου και εκπαίδευσης τα οποία αποτελούν αποζημίωση για τις πρόσθετες δαπάνες που επωμίζονται τα μέλη των διπλωματικών αποστολών, λόγω του ότι είναι υποχρεωμένα να διαβιούν στο εξωτερικό για την εκτέλεση των καθηκόντων τους (όπως αναφέρει ο νόμος περί εξωτερικής υπηρεσίας) και τα οποία περικόπτονται στο πλαίσιο των "μνημονιακών μέτρων" αλλά έχουν ήδη προκαλέσει αναστάτωση μεταξύ των μελών.
Η αποκοπή του 15% του Γενικού Επιδόματος Εξωτερικού, το οποίο προορίζεται να καλύψει κυρίως τυχόν διαφορά του τιμαρίθμου και επιδόματα παραστάσεως, δημιουργεί σοβαρό ζήτημα ως προς τη δυνατότητα να ανταποκριθούν τα μέλη της υπηρεσίας στο κόστος ζωής στην πόλη όπου καλούνται να υπηρετήσουν. Η αποκοπή του εκπαιδευτικού επιδόματος προκαλεί πρόβλημα στη συνέχιση της εκπαίδευσης των παιδιών των διπλωματών και των μελών των Πρεσβειών που εκ των πραγμάτων υποχρεούνται να στέλλουν τα παιδιά τους σε ξενόγλωσσα ιδιωτικά - ως επι το πλείστον - εκπαιδευτήρια στις χώρες όπου υπηρετούν. Προβλήματα όμως προκαλεί και η αντίστοιχη μείωση του επιδόματος ενοικίου, αφού υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά και η περικοπή του επιδόματος ενώ "τρέχει" το συμβόλαιο ενοικίασης κοστίζει στη τσέπη του υπαλλήλου που δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει. Μέρος του προσωπικού τους ενοικίου πληρώνεται ήδη από κάποιους υπαλλήλους των διπλωματικών αποστολών.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το  Newsit, πολλά μέλη σε Πρεσβείες μας στο εξωτερικό σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να επαναπατριστούν επικαλούμενα οικονομικές δυσκολίες και αν αυτό δεν είναι δυνατό, ακόμα και να παραιτηθούν. Για το θέμα υπάρχει σε εξέλιξη διάλογος μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Οικονομικών. Το ζήτημα προέκυψε αμέσως μετά την ψήφιση του πακέτου μέτρων στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας με την Τρόικα και οι περικοπές των επιδομάτων εμπίπτουν στις γενικότερες αντίστοιχες περικοπές στο ευρύτερο δημόσιο. Στο ΥΠΕΞ δημιουργήθηκε μια ομάδα που διαχειρίζεται την όλη κατάσταση σε συνεργασία με την Υπουργό, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή η οποία απέστειλε σχετική επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, Βάσο Σιαρλή στις 4 Δεκεμβρίου 2012. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, στην επιστολή δεν έχει απαντήσει ακόμη το ΥΠΟΙΚ, αλλά στο ΥΠΕΞ διατηρούν ελπίδες πως θα βρεθεί η χρυσή τομή και η περίπτωση των διπλωματικών αποστολών θα αντικρισθεί μέσα από διαφορετικό πρισμα. Όπως πληροφορούμαστε, στην επιστολή της τον προηγούμενο μήνα προς τον κ. Σιαρλή, η κ. Μαρκουλλή έχει δώσει και συγκεκριμένα παραδείγματα για περικοπές σε επιδόματα, πέραν των μισθών, διπλωματών που φτάνουν τα 900 ευρώ και πώς αυτό επηρεάζει το κόστος ζωής και μειώνει την δυνατότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες και την κάλυψη βασικών εξόδων σε χώρες μάλιστα όπου η ισοτιμία του τοπικού νομίσματος με το ευρώ δεν βοηθά, ιδιαίτερα αυτό το χρονικό διάστημα, όπως π.χ η Αυστραλία.
Σημειώνεται δε ότι σοβαρότατο πρόβλημα έχουν ήδη οι Λειτουργοί Αρχείων και Επικοινωνιών, που βρίσκονται στις κλίμακες Α2-Α7, αλλά και χαμηλόμισθοι διπλωμάτες τους οποίους οι περικοπές των επιδομάτων υποχρεώνει να τα βάζουν από την τζέπη τους, ακόμα και όταν αυτό δεν είναι εφικτό. Ήδη χαμηλόμισθοι υπάλληλοι και διπλωμάτες Πρεσβειών έχουν κάνει κρούσεις και εξέφρασαν προφορικά την επιθυμία να επιστρέψουν στη βάση τους εάν δεν υπάρξει αλλαγή στις νέες επιβαλλόμενες συνθήκες. Σφοδρά παράπονα από την συμπεριφορά της ΠΑΣΥΔΥ έχουν αρκετά μέλη του διπλωματικού σώματος, που θεωρούν ότι η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντά τους επαρκώς και προτίθενται ακόμη και να παραιτηθούν από αυτή.
Να σημειωθεί ότι το Γενικό Επίδομα Εξωτερικού καθορίζεται ανά χώρα από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και ενώ κανονικά αναθεωρείται δύο φορές το χρόνο, με βάση τη μέθοδο των ΗΕ που κοστολογεί παγκοσμίως το κόστος ζωής σε διάφορες χώρες και πόλεις, δεν έχει αναθεωρηθεί από το 2010. Το καθορισμένο Γενικό Επίδομα Εξωτερικού λαμβάνουν στο 100% οι Πρέσβεις και αναλόγως βαθμού μέχρι 60% οι υπόλοιποι υπάλληλοι της αποστολής. Τυχόν αποδυνάμωση των Πρεσβειών της Κύπρου και μάλιστα στο παρόν χρονικό διάστημα εγκυμονεί όμως κινδύνους, λόγω και των διεθνών οικονομικών, πολιτικών και άλλων συγκυριών, της ενεργοποίησης του τουρκικού λόμπι στον τομέα της ενέργειας και της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και των εξελίξεων στο Κυπριακό αμέσως μετά τις Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Στο γενικότερο κλίμα λιτότητας και περικοπών η "μονοκονδυλιά" των μειώσεων κατά 15% σε όλα τα επιδόματα φαίνεται πως δεν μπορεί να φέρει λύσεις, αλλά αντιθέτως επιπτώσεις. Στο ΥΠΕΞ πάντως βλέπουν με πνεύμα συνδιαλλαγής το όλο ζήτημα, τη στιγμή που το ΥΠΟΙΚ φαίνεται να κατανοεί τις ιδιαιτερότητες, αλλά να μην μπορεί να βρει τρόπους εξαίρεσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-
Λευκή νύκτα στην Τσάδα/Κλειστοί δρόμοι
-
Λογαριασμός στην Ελβετία "δείχνει" μίζες και προς τον Γ. Παπαντωνίου για τα υποβρύχια;

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Κύκλοι ΥΠΕΞ: Στην Τουρκία καλό είναι να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι το Αιγαίο είναι ελληνικό
  2. Στον απόηχο της απόφαση Τραμπ για Ιερουσαλήμ γεύμα Νετανιάχου με τους 28 ΥΠΕΞ της Ε.Ε.
  3. Ο Γ.Δ. του ΥΠΕΞ για συντονισμό στην Αθήνα για Τριμερείς και ενόψει της έλευσης Έρντογαν
  4. «Ξαναχτύπησε» ο Φαίδωνος με νέες αποκαλύψεις που «καίνε» - Η «μίζα της μίζας» σε πρεσβείες της ΚΔ
  5. Εξαιρετικά προκλητική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος των Οικολόγων τη δήλωση Μαρκουλλή
  6. ΕΔΕΚ: Άξιο απορίας που ο ΠτΔ δεν έχει σχολιάσει δηλώσεις της Μαρκουλλή