What's hot? ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ· ΧΙΟΝΙΑ· ΑΛΕΞΟΥΪ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

09.01.2013 | 14:40
Τελευταία ενημέρωση: 09.01.2013 | 14:48

Ανησυχίες και πυρά από τον Γ. Λιλλήκα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία

 Ζητεί παρέμβαση Χριστόφια στην έκθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Επιρρίπτει ευθύνες σε κυβέρνηση, Αναστασιάδη και Μαλά για τη διασύνδεση του φυσικού αερίου με τη λύση στο κυπριακό.

 
Έντονη ανησυχία για το περιεχόμενο του προσχεδίου της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το οποίο θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εξέφρασε σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστω και την υστάτη να παρέμβει και να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερα τις φίλες χώρες, με στόχο να παρέμβουν υπέρ της Κύπρου.
Επέρριψε παράλληλα ευθύνες σε Κυβέρνηση, Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά για τη διασύνδεση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ με τη λύση του Κυπριακού, η οποία επιχειρείται μέσα από το προσχέδιο.
«Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις μας και οι προειδοποιήσεις μας προς την Κυβέρνηση ότι ο κ. Ντάουνερ και η ομάδα του θα επιχειρήσουν να κωδικοποιήσουν τις δικές μας υποχωρήσεις ως ‘συγκλίσεις’. Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες ότι θα επιχειρήσουν να κληροδοτήσουν στον επόμενο Πρόεδρο τις δικές μας μονομερείς υποχωρήσεις ως προίκα για συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν», δήλωσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στο κεντρικό εκλογικό του επιτελείο ο Γιώργος Λιλλήκας.
Εξήγησε ότι «μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ένα μεγάλο κεκτημένο για την Τουρκία γιατί θα δέσμευε, όσο και αν θέλει να το διαψεύσει η Κυβέρνηση, την ε/κ πλευρά» και επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν δεσμεύεται από την όποια «κωδικοποίηση».
Ο Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε απαράδεκτη την αναφορά στο προσχέδιο σε σχέση με το φυσικό αέριο της Κύπρου, κάνοντας λόγο για διασύνδεση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού. «Στόχος αυτής της προσπάθειας», είπε, «είναι να μετατραπεί το ζήτημα του αερίου σε διακοινοτική διαφορά», προσθέτοντας πως το φυσικό αέριο δεν έχει να κάνει τίποτα με τη λύση του Κυπριακού και πως «το φυσικό αέριο ήταν και παραμένει αποκλειστικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Επέρριψε ευθύνες γι’ αυτή την εξέλιξη τόσο στην Κυβέρνηση, όσο και στους ανθυποψηφίου του Νίκο Αναστασιάδη και Στάυρο Μαλά, οι οποίοι, όπως είπε, «κατ’ επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν έχουν διασυνδέσει με τοποθετήσεις τους το φυσικό αέριο με τη λύση του Κυπριακού, αλλά ακόμα και με την ίδια την Τουρκία, προτείνοντας την εξαγωγή του φυσικού μας αερίου με αγωγό μέσω της Τουρκίας».
«Διερωτόμαστε τι έλεγαν τόσους μήνες στις συναντήσεις τους με τον κ. Ντάουνερ; Τι τον απέτρεπαν να πράξει ή τον παρότρυναν να πράξει;» συμπλήρωσε.
Ο Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε ακόμη λύπη για το γεγονός, όπως είπε, ότι από το προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ αποκρύβονται οι απειλές της Τουρκίας, οι οποίες θα έπρεπε να προβάλλονται ως απειλή κατά της περιφερειακής ειρήνης.
Κάλεσε στο πλαίσιο αυτό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστω και την υστάτη να παρέμβει και να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερα τις φίλες χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με στόχο να αποτραπεί η συμπερίληψη ή όποια παραπομπή ή αναφορά στο επικείμενο ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα. Κάλεσε ακόμη τον Πρόεδρο να παρέμβει και προς την κατεύθυνση της Μεγάλης Βρετανίας η οποία ως συνήθως θα είναι η χώρα που θα συντάξει το προσχέδιο του ψηφίσματος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Το ΔΝΤ αρνείται να λάβει μέρος στο Μνημόνιο για την Κύπρο
-Άρχισαν να κόβουν και να ράβουν στις Κυπριακές
-Ανοίγει το κεφάλαιο Pimco και τράπεζες στην Επιτροπή Οικονομικών
-Νέες αποκαλύψεις για την έκρηξη στο Μαρί
-Εμπρησμός αυτοκίνητου στην Λευκωσία
-«Γάζωσαν» υποκατάστημα τράπεζας στην Αγία Νάπα
-Πάνω απο 6 δις μέσα σε 6 μήνες για Κύπρου και Λαϊκή

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές: Σάλος με ανάρτηση για «συναλλαγή» Λιλλήκα με Αναστασιάδη
  2. «Καμπάνα» €50.000 σε κυπριακή εταιρεία από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
  3. Απόψε η μοναδική διακαναλική των 5 βασικών υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας
  4. Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Πρωτιά Αναστασιάδη και στους δύο γύρους - Παγιώνεται στην δεύτερη θέση ο Μαλάς
  5. Νέες αποκαλύψεις για το «υπό διάλυση» Γ.Ν.Λ.: Έχασαν 94 φακέλους ασθενών! Προειδοποιεί η Επ. Προσωπικών Δεδομένων
  6. Η αποκαλυπτική Έκθεση Μιχαηλίδη για τις υπερωρίες των γιατρών