What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

09.01.2013 | 15:16
Τελευταία ενημέρωση: 09.01.2013 | 15:16

Οι ανάπηροι ζουν το δικό τους γολγοθά…/Δεσμεύσεις Γιαννάκη Ομήρου

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Δεσμεύσεις Γιαννάκη Ομήρου για στήριξη ευάλωτων ομάδων. Συνάντηση στη βουλή με αντιπροσωπεία της ΚΥΣΟΑ.

 
Η στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και των ατόμων με αναπηρία αποτελεί κοινωνική ανάγκη και συνιστά θέμα πολιτισμού τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ανακοινώνοντας τη θεσμοθέτηση μόνιμων συναντήσεων με τη Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) ώστε, όπως ανέφερε η Βουλή να λειτουργεί ως παρατηρητήριο, καθώς η μέριμνα και η φροντίδα για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού συνιστά πρώτη προτεραιότητα.
Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε με δική του πρωτοβουλία αντιπροσωπεία της ΚΥΣΟΑ.
Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας έθεσε κρίσιμα ζητήματα που σχετίζονται με την επιβαλλόμενη στήριξη της πολιτείας προς τα άτομα με αναπηρία.
Πρόσθεσε πως η στήριξη αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα για τα άτομα με αναπηρία και αναφέροντας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων στο παρελθόν ανέλαβε νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως η νομοθεσία που τελικά εξέλαβε μορφή νομοσχεδίου για θετικές διακρίσεις υπέρ των ατόμων με αναπηρίες σε σχέση με διορισμούς στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.
Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμα ότι είναι γνωστό πως με την οικονομική κρίση υπήρξαν διάφορες περικοπές σε ωφελήματα αναπήρων που περιλήφθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 και αναφέροντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν πρόσθετα νομοθετήματα τους προσεχείς μήνες που να επηρεάζουν τους αναπήρους.
Ο κ. Ομήρου είπε ότι εκεί που χρειάζεται συγκατάθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις όποιες τροποποιήσεις που αφορούν τους αναπήρους η Βουλή θα επαγρυπνεί και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλίσει ότι τα όποια νομοθετήματα που τυχών κατατεθούν, αποτελούν προϊόν διαβούλευσης με την οργάνωση των αναπήρων όπως προβλέπεται και από νομοθετικές διατάξεις.
Περαιτέρω ο κ. Ομήρου είπε ότι η Βουλή θα ενημερώνει άμεσα τη Συνομοσπονδία για νομοθετήματα που αφορούν αναπήρους ώστε να διενεργείται και σε επίπεδο Βουλής διαβούλευση και να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη, οι απόψεις της Συνομποσπονδίας και διαβεβαίωσε ότι όπως στο παρελθόν και το παρόν, έτσι και στο μέλλον «θα μεριμνούμε, θα επαγρυπνούμε και θα γρηγορούμε για να διατηρηθούν τα ελάχιστα ωφελήματα, χορηγίες, επιδόματα που αποτελούν υποχρέωση της πολιτείας προς τους ανάπηρους».
Η οικονομική κρίση είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει το βιοτικό επίπεδο του λαού, προκαλεί πολλά προβλήματα σε πάρα πολλές ομάδες του πληθυσμού, η ανεργία καλπάζει διαψεύδοντας προς το δυσμενέστερο τις προβλέψεις, όμως πρέπει να υπάρχουν ιεραρχήσεις και αξιολογήσεις με πρώτη μέριμνα τη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής διατυπώνοντας τη θέση ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να γίνεται ανακατανομή κονδυλίων και πιστώσεων για να επηρεάζονται στον ελάχιστο βαθμό οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) Χριστάκης Νικολαΐδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση εκφράστηκαν οι ανησυχίες των οργανώσεων των αναπήρων για τις προωθούμενες περικοπές σε κοινωνικές παροχές και για την τάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, η πολιτεία να λαμβάνει αποφάσεις ερήμην των ατόμων με αναπηρίες.
Ο κ. Νικολαϊδης εξέφρασε την έντονη ανησυχία των οργανώσεων αναπήρων επειδή όπως ανέφερε ζητήματα που αφορούν την άσκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες τέθηκαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την Τρόικα καθώς τα επιδόματα και οι χορηγίες προς τους αναπήρους αποτελούν ελάχιστη υποχρέωση του κράτους.
Σε περιόδους κρίσεις, είπε, όταν τα άτομα με αναπηρίες επηρεάζονται από οριζόντιες περικοπές, το κράτος πρέπει να παραχωρεί στα άτομα με αναπηρία, μέσα από αντισταθμιστικά μέτρα στήριξη ώστε να τα προφυλάξει από διολίσθηση στη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Το ΔΝΤ αρνείται να λάβει μέρος στο Μνημόνιο για την Κύπρο
-Άρχισαν να κόβουν και να ράβουν στις Κυπριακές
-Ανοίγει το κεφάλαιο Pimco και τράπεζες στην Επιτροπή Οικονομικών
-Νέες αποκαλύψεις για την έκρηξη στο Μαρί
-Εμπρησμός αυτοκίνητου στην Λευκωσία
-«Γάζωσαν» υποκατάστημα τράπεζας στην Αγία Νάπα
-Πάνω απο 6 δις μέσα σε 6 μήνες για Κύπρου και Λαϊκή

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Πέρασε» από την ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο
  2. Κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή το πολυνομοσχέδιο - Τι προβλέπει για πλειστηριασμούς και απεργίες
  3. «Εκλογές» Κατεχόμενα: Σημαντικά ονόματα εκτός «βουλής»
  4. Πρωθυπουργός ΠΓΔΜ: «Ο Μέγας Αλέξανδρος θα μας ενώσει και δεν θα μας διαιρέσει» - Ζητά συνάντηση με Καμμένο και Μητσοτάκη
  5. Συνάντηση Γκάμπριελ-Τσαβούσογλου μετά την έντονη κρίση στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας
  6. Συνάντηση Φωκαΐδη με τον Ιταλό Ναύαρχο Andrea Cottini