What's hot? ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· FREZYLAC· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

10.01.2013 | 15:00
Τελευταία ενημέρωση: 10.01.2013 | 15:00

Η αναστύλωση και η συνεργασία της Εκκλησίας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Στην ίδια κατηγορία


Ανακοίνωση «με στόχο την αποκατάσταση της αλήθειας» σε ότι αφορά την αναστύλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία εξέδωσε σήμερα το Γραφείο της Επισκοπής Καρπασίας. Αν η εκκλησία ήταν συνεργάσιμη τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά ανταπαντά ο Τάκης Χατζηδημητρίου

«Επειδή με δημοσιεύματα του Τύπου επιρρίπτονται ευθύνες τόσο στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, όσο και στον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο, για κωλυσιεργία και παρεμπόδιση της αναστύλωσης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα, θέλουμε να δηλώσουμε τα παρακάτω για αποκατάσταση της αλήθειας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Υπενθυμίζοντας ότι αποφασίστηκε να προχωρήσει η διαδικασία μέσω των Τεχνικών Επιτροπών και του ΟΗΕ η Επισκοπή Καρπασίας αναφέρει ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο της Υπουργού Εξωτερικών, παρουσία των Ε/κ μελών της Τεχνικής Επιτροπής ζητήθηκε να εκπροσωπείται η Διαχειριστική Επιτροπή της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στις διαβουλεύσεις των Τεχνικών Επιτροπών με την U.N.D.P (Ο.Η.Ε) αλλά και όπως υπάρξει άμεση επαφή με την U.N.D.P, ώστε να συζητηθούν οι βασικές λεπτομέρειες του Συμβολαίου που θα υπογραφόταν.
«Τα αιτήματά μας έγιναν δεκτά και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την U.N.D.P στα γραφεία της Επισκοπής, παρουσία και του κ. Μενέλαου Μενελάου, εκπροσώπου του Διπλωματικού Γραφείου του Προεδρικού. Εκεί αποφασίστηκε να δώσουμε τα προσχέδια της Ομάδας Καθηγητών του Πανεπιστημίου της Πάτρας και η U.N.D.P να τα μελετήσει και να επανέλθει με προσχέδιο συμφωνίας. Το προσχέδιο μας στάληκε για να το μελετήσουμε» προστίθεται.
Η Επισκοπή Καρπασίας αναφέρει ακόμη ότι σε ευρεία συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου, παρουσία της επικεφαλής της U.N.D.P Tiziana Zennaro και του κ. Μενελάου, συζητήθηκαν κάποια επιμέρους σημεία επί του προσχεδίου που παραδόθηκε και συμφωνήθηκε νέα συνάντηση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την υπογραφή της.
«Κατά την ορισθείσα ημερομηνία η κ. Tiziana Zennaro δεν παρευρέθηκε στη συνάντηση και μας ενημέρωσε μέσω του κ. Μενελάου ότι αναμένει κάποιες οδηγίες από τα Κεντρικά Γραφεία του Ο.Η.Ε στη Νέα Υόρκη για να μπορέσει να προχωρήσει» συμπληρώνει η Επισκοπή Καρπασίας, προσθέτοντας ότι από τότε πέρασαν δύο σχεδόν μήνες χωρίς καμία ενημέρωση, παρ’ ότι έγιναν κάποιες προσπάθειες μέσω του διπλωματικού γραφείου του Προεδρικού.
Με βάση τα πιο πάνω η Επισκοπή αναφέρει ότι «η Εκκλησία όχι μόνον καμία κωλυσιεργία ή παρεμπόδιση παρεμβάλει, αλλά αντιθέτως λαμβάνει πρωτοβουλίες και πιέζει ώστε να αναστηλωθεί, χωρίς να απεμπολεί τα θρησκευτικά της δικαιώματα, το συντομότερο δυνατό».
«Θεωρούμε ότι τα δημοσιεύματα που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας και η παραπληροφόρηση, από ορισμένους κύκλους, είναι κακόβουλα και ζημιώνουν τόσο τις ενέργειες της Εκκλησίας όσο και της Πολιτείας για την καλύτερη και συντομότερη διευθέτηση του όλου θέματος» προστίθεται.
«Δηλώνουμε απερίφραστα για μία ακόμα φορά ότι η Αρχιεπισκοπή, η Επισκοπή Καρπασίας μαζί με τη Διαχειριστική Επιτροπή της Μονής είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε άμεσα για την αναστήλωση της ιστορικής Μονής της πολύπαθης Καρπασίας μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αν η Εκκλησία ήταν συνεργάσιμη….

Θλίψη εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς Τάκης Χατζηδημητρίου γιατί, όπως αναφέρει, ο Αρχιεπίσκοπος «θεώρησε σκόπιμο να στραφεί με ανοίκειους χαρακτηρισμούς εναντίον των μελών της Τεχνικής Επιτροπής», αναφορικά με το θέμα της αναστήλωσης της κατεχόμενης Μονής του Αποστόλου Ανδρέα.
Ο κ. Χατζηδημητρίου, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «αν οι αρμόδιοι της Εκκλησίας έδειχναν πνεύμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας, το έργο της συντήρησης της Μονής θα ήταν σήμερα σε πολύ προχωρημένο στάδιο».
«Τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής δεν αισθάνονται την ανάγκη να υπερασπιστούν τον πατριωτισμό τους έναντι των ισχυρισμών του Αρχιεπισκόπου. Η ιστορία του καθενός είναι γνωστή. Τι έχει πράξει η Τεχνική Επιτροπή για τον Απόστολο Ανδρέα είναι ημερολογιακά διατυπωμένο σε έγγραφο που το έχουν όλοι υπόψη τους, ακόμη και η ίδια η Εκκλησία» προσθέτει.
Ο κ. Χατζηδημητρίου σημειώνει ότι το έργο της Τεχνικής Επιτροπής έχει γενικά αναγνωριστεί και άνοιξε το δρόμο της συντήρησης των μνημείων.
Αναφερόμενος σε «ισχυρισμό» του Αρχιεπισκόπου ότι «του ζητήθηκε να υπογράψει έγγραφο ως δωρητής, ενώ ο ίδιος επιμένει να υπογράψει και ως ιδιοκτήτης», ο κ. Χατζηδημητρίου καθίστα σαφές ότι «οι διαδικασίες που το UNDP-PFF ακολουθεί, στη βάση αποφάσεων του ΟΗΕ, είναι σαφώς διατυπωμένες τόσο σε ό,τι αφορά το δωρητή όσο και τον ιδιοκτήτη. Παρόμοια έγγραφα το UNDP-PFF έχει υπογράψει διεθνώς σε χιλιάδες περιπτώσεις και σίγουρα δεν θα μπορούσε να τις αλλάξει για την περίπτωση του Αποστόλου Ανδρέα».
«Η υπογραφή του ιδιοκτήτη έρχεται στο προσκήνιο και είναι απαραίτητη για να προκηρυχτούν προσφορές και για να προχωρήσει η διαδικασία για επέμβαση στο μνημείο» αναφέρει.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
-Έκαναν ντου σε κυνηγετικό σύλλογο και τους ξυλοφόρτωσαν...
- Μπήκε στο σπίτι ηλικιωμένης, τη τρόμαξε και την λήστεψε
- Νέο χαράτσι στο ηλεκτρικό ρεύμα/47% η αύξηση στη τιμή μέσα σε δύο χρόνια

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Σε διαθεσιμότητα δύο αστυνομικοί - Πειθαρχική έρευνα για την κατάθεσή τους
  2. Αντρέας Γεωργίου - Ελένη Βαΐτσου: Ξέφρενος χορός μέχρι το πρωί! [pics]
  3. Άγιος Ανδρέας: Ο βίος του και ένα μοναδικό θαύμα
  4. Αρχιεπισκοπή: Επένδυση με 5άστερο ξενοδοχείο και δύο πύργους
  5. Τα βρόντηξε ο επενδυτής του project μαμούθ της Γεροσκήπου – Αιτία το υπέρογκο ποσό που ζητά η Κυβέρνηση για ενοίκια
  6. Προς ναυάγιο οι επενδύσεις Γεροσκήπου – Ενοίκια «μαμούθ» ζητά η Κυβέρνηση