What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

10.01.2013 | 13:22
Τελευταία ενημέρωση: 10.01.2013 | 13:38

Ποιοι οι στόχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2013

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Το έργο που έχει επιτελέσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέσα στο 2012 καθώς και τους στόχους της για το 2013 και τα επόμενα χρόνια, παρουσίασε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής Δήμητρα Καλογήρου, κατά τη διάρκεια προγεύματος εργασίας με δημοσιογράφους.

Η κ. Καλογήρου, αφού επεσήμανε αρχικά στην παρούσα κατάσταση της κυπριακής οικονομίας σημειώνοντας τις μεγάλες προκλήσεις, τόνισε την υπέρτατη σημασία που έχει η ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και της εποπτικές Αρχές της Κύπρου.

Η κ. Καλογήρου, έκανε ειδική μνεία στη συμβολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, στην επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Όπως είπε, κατά το εξάμηνο αυτό, η Επιτροπή συμμετείχε ενεργά στις διαπραγματεύσεις για την εξέταση και την αναδιαμόρφωση συνολικά έντεκα νομοθετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν τον τομέα της κεφαλαιαγοράς, και πέτυχε ουσιαστική πρόοδο και σημαντικές συμφωνίες.

Η κ. Καλογήρου είπε στη συνέχεια πως το Συμβούλιο της Επιτροπής έχει θέσει τους στόχους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο ενός Στρατηγικού Σχεδίου. «Το όραμα που το νέο Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει υιοθετήσει αφορά στην επίτευξη μιας δίκαιης, ανταγωνιστικής και δυναμικής κυπριακής κεφαλαιαγοράς», είπε η κ. Καλογήρου, σημειώνοντας πως πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία των επενδυτών.

Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε, εντός του 2012 έχει καταρτιστεί πρόγραμμα τακτικών επιτόπιων και αιφνιδιαστικών ελέγχων. Εντός του 2012 έχουν διεξαχθεί 28 επιτόπιοι έλεγχοι –κάποιοι από τους οποίους αιφνιδιαστικοί - και στόχος για το 2013 είναι η διενέργεια ακόμα μεγαλύτερου αριθμού επιτόπιων ελέγχων, βάσει του προγράμματος που έχει καταρτιστεί.

Σε σχέση με το θέμα των αξιογράφων που εκδόθηκαν από δύο κυπριακές Τράπεζες, η κ. Καλογήρου ανέφερε ότι εντός του 2012 η Επιτροπή αναμίχθηκε δυναμικά και έθεσε εαυτόν στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών για να μελετήσουν και να συμβάλουν στην από κοινού διαμόρφωση της μεθοδολογίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Επίσης, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρθηκε στις έρευνες που έχει διεξάγει η Επιτροπή το 2012, τα δύο σχετικά πορίσματα που έχουν ανακοινωθεί και στις έρευνες που συνεχίζονται και εντός του 2013 σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα με σκοπό να επιτευχθεί η πλήρης διαφάνεια και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν, ώστε το τραπεζικό σύστημα να μπορέσει να ανακτήσει την αξιοπιστία του.

Ανασκοπώντας τα σημαντικότερα έργα που ολοκληρώθηκαν το 2012, η κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στη διάνοιξη εποπτικού μετώπου της Επιτροπής με τη συμπερίληψη των Επιχειρήσεων Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών και στην κατάταξη των Financial Binary Options στα επενδυτικά προϊόντα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Νόμου περί Επενδυτικών Υπηρεσιών και Δραστηριοτήτων και Ρυθμιζόμενων Αγορών.

Εντός του 2013 και στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει θέσει ως στόχους της για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου, να ολοκληρώσει το νομοσχέδιο για τις πυραμίδες και τη θεσμοθέτηση των επενδυτικών δανείων, δύο σημαντικά νομοθετικά κομμάτια που θα ενισχύσουν την προστασία των επενδυτών στην Κύπρο. Επίσης», συνέχισε, «στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση του Νόμου Περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες καθώς και στην τροποποίηση της σχετικής οδηγίας σε συνεννόηση με τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές και τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ)».

Η κ. Καλογήρου σημείωσε ακόμη πως βασική επιδίωξη της Επιτροπής αποτελεί και η αναβάθμιση της επιμόρφωσης των επενδυτών σε θέματα κεφαλαιαγοράς, ώστε να είναι σε θέση να αποφεύγουν τυχόν παραπλανητικές επενδυτικές επιλογές και να λαμβάνουν κατάλληλες επενδυτικές αποφάσεις.

Μέσα στις επιδιώξεις της Επιτροπής περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση της φήμης και αξιοπιστίας της Κύπρου ως χρηματοοικονομικού κέντρου διεθνούς εμβέλειας καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση της κυπριακής κεφαλαιαγοράς. «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποδίδει τεράστια σημασία», είπε η κ. Καλογήρου, «στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της ίδιας της Επιτροπής μέσω ουσιαστικών απλοποιήσεων και αυτοματοποιήσεων στις εργασίες της».

Κλείνοντας, η κ. Καλογήρου τόνισε πως η κυπριακή κεφαλαιαγορά είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται σταθερά και στον οποίο παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις, παρά τη δυσοίωνη κατάσταση της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Φουκς: "Αν δεν υιοθετήσετε τους κανόνες για ξέπλυμα χρήματος και διαφάνεια δεν παίρνετε βοήθεια"
Εμπλοκή στους σχεδιασμούς για σωτηρία των υπεραγορών Ορφανίδης
- Οι αντιδράσεις των επιτελείων μετά τις δηλώσεις Μέρκελ/βίντεο

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Γνωστός ηθοποιός ξεσπά: «Τα τσόλια τα πρωινάδικα! Μονίμως αναπαράγετε μαλ...ς»
  2. Σεισμός στην Αττική: Γιατί συγκαλείται ειδική επιτροπή; – Περιμένουν νέο σεισμό οι επιστήμονες;
  3. Dancing With The Stars: Ποια πρόσωπα θα δούμε σε κριτική επιτροπή - παίκτες και ποια η παρουσιάστρια
  4. Προεδρικές Εκλογές - Αναστασιάδης: Παρουσίασε το πρόγραμμα διακυβέρνησης για την επόμενη 5ετία [vid]
  5. Επιτροπή Εργασίας: Εισήγηση για αποδοχή της αναπομπής του νόμου για τους χαμηλοσυνταξιούχους
  6. Δήμητρα Ματσούκα: Καταδικάστηκε σε 8 μηνών φυλάκιση!