What's hot? ΚΥΠΡΙΑΚΟ· ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ· ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ· VOICE·

INFO

12.01.2013 | 14:33
Τελευταία ενημέρωση: 12.01.2013 | 14:47

Αγρότες σε απόγνωση/ Μας κοροϊδεύουν κυβέρνηση και υπουργείο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Το ποτήρι της οργής ξεχείλισε για τον αγροτικό κόσμο της Κύπρου ο οποίος προειδοποιεί με δυναμικές κινητοποιήσεις, πρωτόγνωρες για τα κυπριακά δεδομένα, σε περίπτωση που μέχρι το τέλος Ιανουαρίου δεν του καταβληθεί το ποσό που δικαιούται από τις εκταρικές επιδοτήσεις.

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση καθυστερεί αδικαιολόγητα να καταβάλει τις εκταρικές επιδοτήσεις για το έτος 2010-2011 στους δικαιούχους με αποτέλεσμα την στέρηση 40 εκατομμυρίων ευρώ από τουλάχιστον 35 χιλιάδες οικογένειες γεωργών.
Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτοπαραγωγών, Κυριάκος Κκαιλάς η κυβέρνηση ενεργεί με τρόπο εγκληματικό αφού «το 90% των εκταρικών επιδοτήσεων, καταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ μόνο το 10% καταβάλλεται από την κυβέρνηση, η οποία παραχωρεί ολόκληρο το ποσό των χρημάτων στους δικαιούχους και τα λαμβάνει από την ΕΕ ύστερα από 45 περίπου μέρες».
Όπως δήλωσε στο newsit ο κ. Κκαιλάς «οι εκταρικές επιδοτήσεις που δεν έχουν καταβληθεί είναι για την χρονιά 2010-2011 ενώ ο αγροτικός κόσμος έχει σπείρει δύο φορές χωρίς να πάρει λεφτά. Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολα οικονομικά είναι αυτή τη στιγμή οι γεωργοί μας την ώρα που και οι τράπεζες τους πιέζουν και δεν τους δίνουν ούτε ένα σεντ περισσότερο για την κάλυψη των αναγκών τους μέχρις ότου δοθούν τα οφειλόμενα».
«Πως θα περάσει αυτός ο κόσμος. Τα λεφτά αυτά έπρεπε να καταβληθούν. Είναι εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης αυτό που γίνεται με τις εκταρικές επιδοτήσεις. Είναι άδικο και παράλογο όταν κάποιος μπορεί να φέρει λεφτά σε αυτόν τον τόπο που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, να μην το πράττει. Πόσο πιο απλό πρέπει να το κάνουμε για να το καταλάβουνε οι αρμόδιοι και να καταβάλλουν στους δικαιούχους γεωργούς το ποσό των εκταρικών επιδοτήσεων που αναλογεί στον καθένα».
Σύμφωνα με τον κ. Κκαιλά η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια εξεύρεσης των 40 εκ. για κάλυψη των εκταρικών επιδοτήσεων, προσέγγισε ξένες τράπεζες χωρίς όμως θετικό αντίκρισμα κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις τάξεις των γεωργών οι οποίοι φοβούνται μήπως δεν τους καταβληθούν ποτέ τα οφειλόμενα τους. «Έχουμε ακούσει τον Υπουργό Γεωργίας να δηλώνει στο πρόσφατο παρελθόν ότι υπάρχουν λεφτά για τις ανάγκες των γεωργών μέχρι και τον Μάρτιο του 2013. Εάν αυτά τα λεφτά υπάρχουν που είναι τότε και γιατί δεν μας τα δίνουν», διερωτήθηκε ο κ. Κκαιλάς, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση και το Υπουργείο Γεωργίας για εμπαιγμό.
«Λυπούμαι που το λέω αλλά υπάρχει τόση μεγάλη ανάγκη στο τομέα της γεωργίας και κανένας αρμόδιος δεν ανησυχεί. Από την μια γνωρίζουμε ότι όλος ο κόσμος μας έκανε γιορτές χωρίς λεφτά και από την άλλη βγαίνουν οι αρμόδιοι και διατυμπανίζουν ότι υπάρχουν λεφτά για τους επόμενους μήνες. Κάποιοι, κάποιους κοροϊδεύουν. Εμείς αυτό δεν θα το επιτρέψουμε», κατέληξε.
Όπως προειδοποιεί ο πρόεδρος των Σιτοπαραγωγών μέχρι το τέλος Ιανουαρίου εάν δεν καταβληθούν τα οφειλόμενα των εκταρικών επιδοτήσεων στους γεωργούς, τότε τα μέτρα που θα παρθούν θα είναι δυναμικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δεν θα μας «κουρέψει» η ΕΕ διαβεβαιώνει ο Όλι Ρεν
H Μέρκελ στην Κύπρο/Συνεχής ενημέρωση από το Newsit
Φόνος Φόξι: Παραδέχθηκε ενοχή η εν διαστάσει σύζυγος του θύματος
Νέα υποβάθμιση της Κύπρου από τον οίκο Moody’s
Συνομιλίες στα μέσα της άνοιξης περιμένει ο Έρογλου
Η ΕΚΤ ελπίζει σε Μνημόνιο, λίγο μετά το Eurogroup

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Μην πετάτε τις φλούδες από τις πατάτες - Δείτε γιατί!
  2. Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πώς συνδέεται με τις πατάτες που τρώτε
  3. Υπέρταση: Πόσες φορές την εβδομάδα κάνει να τρώτε πατάτες
  4. Η ΠΑΣΥΕΑ καλεί κυβέρνηση για επιδότηση απόσυρσης οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας
  5. Αναζωπυρώνεται η δράση των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ - Εκτέλεσαν 8 αγρότες και πυρπόλησαν 3 χωριά
  6. Αυτές είναι οι ημερομηνίες για αιτήσεις για επιδότηση ενοικίου από εκτοπισθέντες και παθόντες φοιτητές