What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

12.01.2013 | 16:30
Τελευταία ενημέρωση: 12.01.2013 | 16:39

Τι μας... ξημερώνει με το νέο φορολογικό – Καταργούνται αφορολόγητο και φοροαπαλλαγές – Μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες τα «θύματα»

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Καταργείται το αφορολόγητο των 5.000€ κι έρχεται η έκπτωση φόρου των 2.100€
- Τέλος το αφορολόγητο για τα παιδιά, αντικαθίσταται με επίδομα έως 50€
- Δύο οι συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος
- Θα υποβάλλουν δηλώσεις όλοι όσοι είναι πάνω από 18 ετών ακόμη κι αν δεν έχουν εισοδήματα
- Από 1η Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου οι δηλώσεις και μόνο ηλεκτρονικά
- Οι σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για αφορολόγητο, φοροαπαλλαγές, αποδείξεις, συντελεστές και κλίμακες φορολογίας εισοδήματος. Το νέο φορολογικό είναι πια νόμος του κράτους και έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή μας!

Φόρος από το πρώτο ευρώ στα ενοίκια, κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά, κατάργηση σχεδόν όλων των φοροαπαλλαγών, αύξηση του φόρου επιτηδεύματος είναι μερικά από τα όσα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, εν μέσω έντασης, το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή.

Οι όποιες ελαφρύνσεις υπάρχουν (και είναι λίγες) αφορούν στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια των μισθωτών και των συνταξιούχων, εφόσον δεν υπάρχουν παιδιά, τα οποία πλέον αντιμετωπίζονται ως... τεκμήριο! Από το 2014, δε, οι αγρότες θα πρέπει να «κρατάνε» βιβλία.

Από φέτος, φορολογική δήλωση, ηλεκτρονικά, θα υποβάλουν όσοι είναι από 18 ετών και πάνω. Ακόμη και όσοι δεν έχουν καν εισόδημα...Και όλοι πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις για να μην πληρώσουν φόρο... του χρόνου!

Με το νέο φορολογικό, μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν παιδιά και εισόδημα από 15.000 ευρώ και πάνω, θα πληρώσουν περισσότερο φόρο, από 140 ευρώ έως 3.470 ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Τι αλλάζει λοιπόν με το νέο φορολογικό; Σχεδόν τα πάντα!

Κλίμακα φορολογίας εισοδήματος
Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ φεύγει, η έκπτωση φόρου ύψους 2.100 ευρώ έρχεται. Μόνο που την έκπτωση δικαιούνται ακέραιη μόνο όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 21.000€. Από εκεί και πέρα, μειώνεται 100€ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος και μηδενίζεται για εισοδήματα από 42.000€ και πάνω.
Ο κατώτερος συντελεστής φορολόγησης για μισθωτούς και συνταξιούχους διαμορφώνεται πια στο 22% και ο ανώτερος στο 42%.
Που σημαίνει: Όσοι έχουν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 22%, από 25.001 έως 42.000 ευρώ με συντελεστή 32% και τα εισοδήματα από 42.001 ευρώ και πάνω με 42%.

Τεκμήριο τα παιδιά
Καταργείται προσαύξηση αφορολόγητου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Είτε άκληρος είτε με ένα παιδί είτε πολύτεκνος, ο φόρος είναι ίδιος για τους μισθωτούς.
Αντί του αφορολόγητου έρχονται τα επιδόματα, αλλά κι αυτά «κουτσουρεμένα». Για τους πολύτεκνους, από 528 ευρώ ανά παιδί «κατεβαίνει» στα 450€, με μια μηνιαία ενίσχυση της τάξης των 50 ευρώ ανά παιδί. Για όσους έχουν ένα ή δυο παιδιά, θεσπίζεται μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για κάθε παιδί. Υπάρχει και εισοδηματικό όριο τις 45.000 ευρώ.

Αντίο αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Και όχι μόνο αυτό, αλλά όσοι «κόβουν μπλοκάκι» δεν θα έχουν έκπτωση φόρου. Υπάρχει και φορολογικός συντελεστής δυο ταχυτήτων: 26% για εισοδήματα έως 50.000€ και 33% για μεγαλύτερα. Θα αφαιρούν όμως από τα ακαθάριστα έσοδά τους, τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο τέλος επιτηδεύματος για να μπουν στα ταμεία του κράτους 199 εκατ. ευρώ. Από 500€ το τέλος φτάνει στα 650€, ενώ οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν 1.000 ευρώ. Εκείνοι που εδρεύουν σε πόλη με πληθυσμό μέχρι 200.000 κατοίκους, θα πληρώσουν 800€ (από 400)
Οι νέοι επιτηδευματίες θα φορολογούνται με συντελεστή 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ των εσόδων τους κατά την πρώτη τριετία άσκησης του επαγγέλματος.

Αποδείξεις με... πέναλτι
Το άθροισμά τους πρέπει να είναι ίσο με το 25% του εισοδήματος του φορολογούμενο. Υπάρχει όμως και μέγιστο όριο (10.500€ από 15.000€). Αν κάποιος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό που απαιτείται, θα πληρώσει επιπλέον φόρο (ποινή) από 10% έως 22%.
Προσοχή: διαβάστε εδώ ποιες είναι οι "άχρηστες" αποδείξεις

Φοροαπαλλαγές... τέλος
Ξεχάστε τις, τις περισσότερες. Διατηρούνται μόνο όσες έχουν να κάνουν με ιατρικά έξοδα, νοσήλια (έκπτωση φόρου 10%), διατροφή (από έναν σύζυγο στον άλλο) και δωρεές. Τόκοι στεγαστικών δανείων, δίδακτρα, ενοίκια, ασφάλιστρα, λογαριασμοί κινητών, αποδείξεις για πετρέλαιο, δεν είναι πια φοροαπαλλαγές...

Ενοίκια
Φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα έχουν στο έξης δική τους κλίμακα φορολόγησης, με συντελεστή 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα.
Στα ακίνητα, επανέρχεται ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις, με συντελεστή 20%.

Και το χειρότερο; Αυτό ήταν ένα μίνι φορολογικό. Γιατί μέσα στους επόμενους μήνες (μας) έρχεται και η μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση όπως έχει υποσχεθεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου αποσύρθηκαν για να γίνουν νομοσχέδιο

Σήμερα ψηφίζεται το φορολογικό στη Βουλή

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Η Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζει τον Προϋπολογισμό του 2018 - Κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι τέλους τα κόμματα
  2. Δραματικές στιγμές για τον αδερφό του Στάθη Ψάλτη - Ήταν αναίσθητος για 2 ημέρες!
  3. Υπάλληλος της Βουλής βίασε 20χρονη στο γραφείο του αφεντικού του
  4. Χαμός στην τουρκική βουλή! Πιάστηκαν στα χέρια [vid]
  5. Ξαφνικός θάνατος για συνεργάτη του Τρύφωνος: «Αντίο Γιάννη...την περασμένη εβδομάδα ήμασταν μαζί...»
  6. Ερντογάν: Έσταξε χολή για τους Ελληνοκύπριους μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα