What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

13.01.2013 | 13:23
Τελευταία ενημέρωση: 13.01.2013 | 21:37

Σταθερά πρώτος στις δημοσκοπήσεις ο Αναστασιάδης/Ελαφρύ προβάδισμα Μαλά έναντι Λιλληκα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σταθερό προβάδισμα σε όλες τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου διατηρεί ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, την υποψηφιότητα του οποίου στηρίζει η ηγεσία και μεγάλο μέρος της βάσης του ΔΗΚΟ.

Αυτό δείχνει και η σημερινή δημοσκόπηση, 36 μέρες, πριν από τις εκλογές , η οποία έγινε πριν μερικές μέρες από την εταιρεία RAI για λογαριασμό της εφημερίδας «Φιλελεύθερος».

Στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο των εκλογών ο κ. Αναστασιάδης εξασφαλίζει 40%, έναντι 20,5% του Σταύρου Μαλά, τον οποίο στηρίζει το ΑΚΕΛ και 17,9% του Γιώργου Λιλλήκα, τον οποίο στηρίζει η ΕΔΕΚ και προσελκύει και μερίδα του ΔΗΚΟ.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση τα ζητήματα , που καθορίζουν την ψήφο των πολιτών είναι: 74% Οικονομία, 48% Κυπριακό,
10% Εσωτερική Διακυβέρνηση

Πάντως, ο κ. Αναστασιάδης παραμένει με την αγωνία κατά πόσο θα κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο, καθώς το αθροιστικό ποσοστό όλων των «μικρών» υποψηφίων (6,1%) φαίνεται ότι οδηγεί σε εκλογές δύο γύρων.
Μορφή «ντέρμπι» σε περίπτωση δεύτερου γύρου προσλαμβάνει ο αγώνας για τη δεύτερη θέση μεταξύ Μαλά και Λιλλήκα, παρά το άνοιγμα της «ψαλίδας» υπέρ του υποψηφίου που στηρίζει το ΑΚΕΛ κατά δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Σταύρος Μαλάς διατηρεί προβάδισμα 2,6% έναντι του Γιώργου Λιλλήκα. Μια διαφορά στα όρια του στατιστικού λάθους που καθιστά αβέβαιο ποιος τελικά θα περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Η δεξαμενή άντλησης ψήφων είναι μεγαλύτερη και πιο σταθερή για τον Σταύρο Μαλά, αλλά ο Γιώργος Λιλλήκας διατηρεί τη διείσδυσή του στον χώρο της εκλογικής βάσης του ΑΚΕΛ σε επίπεδα που του επιτρέπουν να ελπίζει για καλύτερα για τον ίδιο αποτελέσματα.

Η συσπείρωση υπέρ του Μαλά στον χώρο της Αριστεράς φαίνεται προβληματική.

Σοβαρό είναι και το πρόβλημα στο ΔΗΚΟ παρά τη βελτίωση του ποσοστού που δίνει προς τον Ν. Αναστασιάδη, καθώς τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους επιλέγουν σταθερά Γ. Λιλλήκα.

Στην ΕΔΕΚ οι μισοί ψηφοφόροι πειθαρχούν στην επίσημη επιλογή του κόμματος και στηρίζουν Λιλλήκα, με τον Νίκο Αναστασιάδη να «τσιμπά» διψήφιο ποσοστό και τον Σταύρο Μαλά μονοψήφιο.
Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει σαφή υπεροχή έναντι των δύο στην αξιολόγηση των υποψηφίων. Ισχυρό χαρτί του η εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα προβλήματα της οικονομίας.

Σε περίπτωση δεύτερου γύρου στο σενάριο Αναστασιάδης -Μαλάς η πρόθεση ψήφου είναι 50,1% με 28,3%, ενώ στο σενάριο Αναστασιάδης-Λιλλήκας είναι 45,7% με 30,4%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Νέα στοιχεία από γεώτρηση για το κοίτασμα της "Αφροδίτης" στη Κύπρο!
- Ο επιδειξίας αστυνομικός επιστρέφει στα καθήκοντα του (Βίντεο)
- Το σκυλί τους έκανε χαλάστρα
- Αποκλειστικά στο NewsIt - "Ακόμα τρέμω απο τον φόβο μου"

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Επίσημη προκήρυξη Προεδρικών εκλογών - Στις 6600 οι αιτήσεις νέων ψηφοφόρων για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους
  2. Κυπριακό: Σύμπτωση απόψεων Αναστασιάδη - Τσίπρα για νέα Διάσκεψη
  3. Γεμίσαμε λεοντόψαρα! Ειδική έρευνα για το αν κινδυνεύουν οι κυπριακές θάλασσες
  4. 20 «πολεμικές» φωτογραφίες που μας βάζουν σε σκέψεις για την ανθρωπότητα
  5. «Εγώ ο Πολίτης»: Διερευνητική συνάντηση με Νικόλα Παπαδόπουλο
  6. Πρόεδρος Αναστασιάδης: Προϋπολογισμός «ευθύνης και ανάπτυξης»