What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

14.01.2013 | 16:00
Τελευταία ενημέρωση: 14.01.2013 | 16:00

Εγκαινιάστηκε η λεωφόρος Αγίου Ιλαρίωνος

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Αναβαθμίστηκε η ακριτική περιοχή της Λευκωσίας. Η ανακατασκευή της λεωφόρου Αγίου Ιλαρίωνος θα συμβάλει στην περεταίρω ανάπτυξη.

 Η ανακατασκευή και αναβάθμιση της Λεωφόρου Αγίου Ιλαρίωνος στη Λευκωσία αναμφίβολα θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ακριτική αυτή περιοχή του Δήμου Λευκωσίας και θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξή της, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Ευθύμιος Φλουρέντζου.
Μιλώντας στα εγκαίνια της Λεωφόρου, στην παρουσία της Υπουργού Εσωτερικών και του Δημάρχου Λευκωσίας, ο κ. Φλουρέντζου έκαμε λόγο για «ένα ακόμη σημαντικό οδικό έργο αξίας €5 εκ. περίπου», προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων «δίδει μεγάλη σημασία στην κατασκευή τέτοιων έργων που, με την υλοποίησή τους, εξυπηρετούν το σύνολο της κοινωνίας και σκοπό έχουν να βελτιώσουν τις συνθήκες οδικής κυκλοφορίας και να παρέχουν άνετη και ασφαλή διακίνηση των πεζών».
Το έργο, είπε, «το οποίο αρχίζει από τον κυκλικό κόμβο παρά το ύψωμα «ΣΟΠΑΖ» και καταλήγει στον κυκλικό κόμβο παρά το εργοστάσιο «ΜΠΑΤΑ», αποτελείται από τον κύριο δρόμο μήκους 1,5 χλμ. που είναι τεσσάρων λωρίδων διαχωρισμένης κυκλοφορίας, καθώς και τμήματα του δευτερεύοντος οδικού δικτύου, δύο λωρίδων κυκλοφορίας, συνολικού μήκους 2 χλμ. περίπου».
Ανέφερε, επίσης, ότι «οι κατασκευαστικές εργασίες άρχισαν το Μάιο του 2011 και ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο του 2012», σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι «το κόστος καλύφθηκε από το Κράτος σε ποσοστό 80% και από το Δήμο Λευκωσίας σε ποσοστό 20%».
Στα πλαίσια αναβάθμισης του δρόμου, ανέφερε ο Υπουργός, «έχουν υπογειοποιηθεί όλες οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας και έχουν κατασκευαστεί πεζοδρόμια, ποδηλατόδρομος και λωρίδα πρασίνου στην ανατολική πλευρά, καθώς και σύστημα αποχέτευσης ομβρίων».
Επίσης, συνέχισε, «έγιναν νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με φώτα τροχαίας, κυκλικό κόμβο, στάσεις λεωφορείων και διαβάσεις πεζών που έχουν βελτιώσει ουσιαστικά την κυκλοφοριακή διαχείριση στην περιοχή.
Ο κ. Φλουρέντζου επεσήμανε ότι «με την υλοποίηση του έργου αυτού έχουν επιλυθεί τα σοβαρά λειτουργικά, κυκλοφοριακά και αισθητικά προβλήματα που ταλαιπωρούσαν για αρκετά χρόνια την ακριτική αυτή περιοχή».
Επίσης, πρόσθεσε, «το έργο έχει συμβάλει στην ομαλή διακίνηση από και προς τις βιοτεχνικές περιοχές Καϊμακλίου, Παλουριώτισσας και Αγλαντζιάς και τη Χονδρική Αγορά του Δήμου Λευκωσίας. Επιπλέον, έχει διευκολύνει τη διακίνηση από και προς την περιοχή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και τον Αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού».
Στη δική της ομιλία, η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι πλέον αποδεκτό ότι η σωστή λειτουργία μιας πόλης προϋποθέτει μεταξύ άλλων και ένα σωστά ιεραρχημένο οδικό δίκτυο που να μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά και αποδοτικά τις ανάγκες διακίνησης του πληθυσμού της πόλης με ένα τρόπο και οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμο».
Το τοπικό σχέδιο Λευκωσίας, πρόσθεσε, «διαλαμβάνει συγκεκριμένη πολιτική που αποσκοπεί στην ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών και στην αύξηση των δυνατοτήτων και επιλογών διακίνησης με όλα τα σύγχρονα διαθέσιμα μέσα κυκλοφορίας για το σύνολο του πληθυσμού».
Παράλληλα, συνέχισε, «δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η κατανομή των χρήσεων γης είναι ορθολογικά συνδεδεμένη με τις δυνατότητες του συγκοινωνιακού συστήματος, έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η ωφελιμότητα και από τις δημόσιες επενδύσεις και ταυτόχρονα να αποφεύγεται- όσο αυτό είναι δυνατόν -η υπερφόρτωση του κυκλοφοριακού δικτύου».
«Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η υλοποίηση του έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα», είπε και πρόσθεσε ότι «η λεωφόρος Αγίου Ιλαρίωνος αποτελεί τμήμα δρόμου πρωταρχικής σημασίας του τοπικού σχεδίου Λευκωσίας που αρχίζει από την περιοχή Αγλαντζιάς και καταλήγει στην περιοχή Καιμακλιού».
Τόνισε, παράλληλα, ότι «με τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση του τόπου θα μπορούσε να επεκταθεί ακόμη δυτικότερα και να συνδεθεί ακόμη και με την περιοχή Αγίου Δομετίου, δημιουργώντας έτσι ένα δακτύλιο γύρω από την πόλη της Λευκωσίας».
Η κ. Μαύρου είπε ότι «παραδίδεται σήμερα ένας σημαντικός οδικός άξονας, σύγχρονος, που συγκοινωνιακά εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας μεγάλης περιοχής, παρέχοντας άνεση και το κυριότερο ασφάλεια σε όσους διακινούνται είτε με αυτοκίνητο, είτε με ποδήλατο, είτε με λεωφορείο, αφού περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό κόλποι στάθμευσης λεωφορείων, είτε ακόμα και πεζοί».
Σημείωσε, παράλληλα, ότι «η αναβάθμιση της περιοχής δεν θα προέλθει από ένα έργο μόνο, όσο σημαντικό και αν είναι αυτό», προσθέτοντας ότι «στην πρόσφατη τροποποίηση του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας τέθηκε ως βασικός στόχος η αναζωογόνηση της υποβαθμισμένης αυτής περιοχής της πρωτεύουσας, η οποία γειτνιάζει άμεσα με τη Νεκρή Ζώνη και έχει υποστεί σε σημαντικό βαθμό τις επιπτώσεις της διαχωριστικής γραμμής, καθώς και η ουσιαστική διεύρυνση της οικονομικής βάσης της περιοχής και η απόδοση διακριτού ρόλου και δυναμικών προοπτικών ανάπτυξης».
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είπε ότι «πέραν της σύγχρονης εικόνας που παρουσιάζει σήμερα η λεωφόρος, το σημαντικότερο είναι ότι προσφέρει άνετη και ασφαλή πρόσβαση στις βιοτεχνίες και τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής».
«Ολοκληρωμένη και ουσιαστικότερη όμως εξυπηρέτηση θα προσφερθεί όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή της Λεωφόρου Αμμοχώστου, στην ανατολική πλευρά της Λευκωσίας και ενωθεί η περιοχή αυτή της Αγλαντζιάς με τη Λεωφόρο Λεμεσού γενικότερα, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο στους κατοίκους, εργαζόμενους και επιχειρηματίες των περιοχών Καιμακλίου και Παλλουριώτισσας».
Ο κ. Γιωρκάτζης εξέφρασε, επίσης, την ανάγκη όπως τεθούν άμεσα στις προτεραιότητες του κράτους τα έργα που χρειάζονται να γίνουν για την αντιμετώπιση «του τεράστιου προβλήματος που διαφάνηκε ότι υπάρχει στον κυκλικό κόμβο ΣΟΠΑΖ μετά την νεροποντή της 24ης Οκτωβρίου 2012».
«Η Λευκωσία έχει ανάγκη από σημαντικά έργα υποδομής. Οι κάτοικοι της τα έχουν ανάγκη και τα περιμένουν για την αξιοπρεπή τους διαβίωση», κατέληξε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Διπλό τροχαίο με έγκυο και μοτοσικλετιστή στη «συνήθη ύποπτη» Λεωφ. Τσερίου
  2. Αναστασιάδης: Εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα του Παγκυπρίου Γυμνασίου
  3. Απίστευτο περιστατικό στη Λεωφόρο Αθηνών – Ξυλοφόρτωσε και παράτησε αιμόφυρτο άνδρα μετά από τροχαίο!
  4. Απίστευτο περιστατικό! Ξυλοφόρτωσε και παράτησε αιμόφυρτο άνδρα μετά από τροχαίο
  5. Τα ξακουστά θαύματα του Αγίου Σπυρίδωνα!
  6. Αυτή ήταν η μορφή του Αγίου Νικολάου εν ζωή!