What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

14.01.2013 | 17:53
Τελευταία ενημέρωση: 14.01.2013 | 17:58

Η λυπητερή των εκατομμυρίων για το Μαρί.

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η κυβέρνηση θα πληρώνει με δόσεις τους αντασφαλιστές για τη ζημιά από την έκρηξη στον Ηλεκτροπαραγωτικό σταθμό του Βασιλικού, με την αποδοχή των αστικών ευθυνών που προκύπτουν από την έκρηξη στο Μαρί.

Στα ποσά που θα καταβάλει η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνεται το κόστος για που έχει ήδη καταβληθεί, ή θα καταβληθεί για την αγορά ηλεκτρισμού από τρίτους και από τα κατεχόμενα, το κόστος ενοικίασης ηλεκτρογεννητριών και το κόστος πάνω στην οικονομία από την ύφεση που προκλήθηκε από τη συγκεκριμένη τραγική έκρηξη στο Μαρί.
Ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, ο οποίος κλήθηκε σήμερα στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της βουλής, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει Κυπριακή Δημοκρατία, ΑΗΚ, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες να καταλήξουν σε εξώδικο διακανονισμό, σε σχέση με την ασφαλιστική κάλυψη των ζημιών στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού.
Όπως αναφέρεται σε σημείωμα που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή, με αίτημα τη διενέργεια από τον προϋπολογισμό του 2013, δαπάνης 29 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των ζημιών που προέκυψαν στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού συνέπεια της έκρηξης στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στα πλαίσια του εξώδικου συμβιβασμού, από τον οποίο εξαιρούνται οι ζημιές στη Μονάδα 5, η οποία ήταν ασφαλισμένη με ξεχωριστό συμβόλαιο με διαφορετική εταιρεία, οι ασφαλιστές (Atlantic) θα καταβάλουν με την υπογραφή της συμφωνίας στην ΑΗΚ 132,5 εκατομμύρια ευρώ για διευθέτηση των απαιτήσεων της.
Οι διαβουλεύσεις ολοκληρώθηκαν στις 25 Οκτωβρίου και έχει καταβληθεί προς την ΑΗΚ ποσό 30 εκ. ευρώ και υπολείπεται να καταβληθούν 102,5 εκ. ευρώ.
Η Κυβέρνηση θα καταβάλει το ποσό των 99 εκ. ευρώ για διευθέτηση των απαιτήσεων των αντασφαλιστών, με την καταβολή 15 εκ. ευρώ στις 28 Ιανουαρίου 2013 και έξι εξαμηνιαίες δόσεις των 14 εκ. ευρώ η καθεμιά από 28 Ιουλίου 2013 μέχρι 28 Ιανουαρίου 2016. Οι ασφαλιστές θα πληρώσουν 132,5 εκ. ευρώ και θα πάρουν πίσω 86,6 εκ. ευρώ δηλαδή 65% του ποσού που θα καταβάλουν, αποδεχόμενοι μείωση 45,9 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με το σημείωμα του ΥΠΟΙΚ, η σχετική διαβούλευση ξεκίνησε με την ΑΗΚ να έχει απαιτήσεις 167,8 εκ. ευρώ και οι ασφαλιστές να αποδέχονται μόνο 110 εκ. ευρώ.
Στην περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή οποιουδήποτε ποσού, προβλέπεται επιβάρυνση ύψους Libor + 150 μονάδες βάσης και αποπληρωμή ολόκληρου του ποσού. Το ποσό των 99 εκ. ευρώ που θα καταβάλει η Κυβέρνηση χωρίς τόκους, αντιστοιχεί σε 86,6 εκ. ευρώ με τη μέθοδο καθαρής παρούσας αξίας και επιτόκιο αναφοράς 7%.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος εκτιμά ότι το συνολικό κόστος ενδεχομένως να ανέλθει στα 170 εκ. ευρώ, σημαντικό ποσοστό του οποίου θα καταβληθεί από το κράτος.
Ο Κύριος Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας, εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν σε μια δικαστική διαμάχη ευθύνες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η υπεράσπιση του κράτους, σε δικαστήρια, η διαιτησίες στο εξωτερικό, θα κόστιζε πάρα πολύ.
Πέραν τούτου τίθεται και το πρακτικό ζήτημα, ότι η ΑΗΚ χρειάζεται άμεσα αυτά τα χρήματα για να προχωρήσει με το έργο της ανοικοδόμησης του σταθμού.
Ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραδέχεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο για τις αστικές τουλάχιστον ευθύνες που προκύπτουν από την έκρηξη στο Μαρί και πρόσθεσε ότι «οι πολιτικές ευθύνες είναι εξίσου σημαντικές και αυτές ουδέποτε έχουν αναληφθεί από τον αρμόδιο που θα έπρεπε να αποδεχτεί αυτές τις ευθύνες και να απολογηθεί προς τον κυπριακό λαό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το συνολικό κόστος, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γνωστό πριν περάσουν 5-6 χρόνια από την εκδίκαση των υποθέσεων που κατατέθηκαν, περιλαμβανομένων των αξιώσεων των θυμάτων.
Ανέφερε επίσης ότι η συμπεριφορά των αντασφαλιστών ήταν και χαριστική προς τη Δημοκρατία, ενώ ο εκπρόσωπος της ΑΗΚ υπέδειξε ότι οι αντασφαλιστές ήθελαν να κρατήσουν καθαρό το όνομα τους με την καταβολή αποζημίωσης και να μην περάσουν τη διαδικασία των δικαστηρίων αλλά παράλληλα ήθελαν να βοηθήσουν, καθώς το ποσό που θα κατέβαλαν ήταν μικρό σε σχέση με άλλα ποσά που πληρώνουν.
Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα κάλεσε την ΑΗΚ όπως προχωρήσει άμεσα στην αφαίρεση του 4% της αύξησης του ηλεκτρικού ρεύματος την οποία έχει επιβάλει από την 1η Ιανουαρίου 2013, όπως επίσης άμεσα προχωρήσει στην αφαίρεση περίπου του 6% της επιπλέον επιβάρυνσης στον κυπριακό λαό σε σχέση με την καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Βασιλικό
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης διερωτήθηκε γιατί αφού νομικώς, η κυβέρνηση αποδέχεται την ευθύνη, δεν έχει αναλάβει και την πολιτική ευθύνη για το ατύχημα στο Μαρί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-
Έβγαλε βρώμικο φτυάρι για την Κύπρο το Γερμανικό "Der Spiegel!"
-
Κατολισθήσεις βράχων στις Πλάτρες/Έκλεισε ο δρόμος   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Το CDU ρίχνει «άκυρο» στην πρόταση Σουλτς για δημιουργία «Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης»
  2. Λάδι για τα θύματα του Μαρί
  3. Αντίδραση από ελληνική κυβέρνηση για δηλώσεις Ερντογάν περί επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης [vid]
  4. «Φιάσκο τα κατά φαντασία σκάνδαλα που επικαλείται το ΑΚΕΛ»
  5. Μάνδρα: Βίντεο σοκ με 82χρονη γυναίκα που παρασύρεται από τα νερά!
  6. Συλλούρης: Απαιτείται αναπροσαρμογή του επιχειρησιακού μοντέλου λειτουργίας στο χώρο της ασφάλισης