What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

14.01.2013 | 23:40
Τελευταία ενημέρωση: 15.01.2013 | 06:33

Άοσμο και με αόριστες τοποθετήσεις το ντιμπέιτ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Πιο πολύ με καθημερινή πολιτική συζήτηση σε πάνελ εκπομπής έμοιαζε το πρώτο ντιμπέιτ για την οικονομία.

Οι τρεις βασικοί διεκδικητές της προεδρίας, αναλώθηκαν στην κατά μέτωπο επίθεση των ανθυποψηφίων τους, ενώ δεν κατάφεραν να διαχειριστούν το χρόνο τους, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία να δυσανασχετούν και οι δημοσιογράφοι, που αρκετές φορές τους υπέδειξαν ότι άφηναν αναπάντητα τα ερωτήματα τους.

Επανέλαβαν και οι τρεις τις θέσεις τους, όπως περιλαμβάνονται στο προεκλογικό τους πρόγραμμα.  Ο Νίκος Αναστασιάδης, υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της, υποδεικνύοντας τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος, την περασμένη εβδομάδα στη Λεμεσό, ο Σταύρος Μαλάς, υποστήριξε ότι το πρόβλημα προήλθε από τις τράπεζες και υπέδειξε απ΄ ευθείας ανακεφαλαιοποίηση, ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας, επέμεινε στη θέση του για προπώληση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. 

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των υποψηφίων

Νίκος Αναστασιάδης

-21:27 
Υπερασπιζόμενος τις θέσεις και υποδείξεις της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών, ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ισχυρίστηκε ότι για τα οικονομικά μέτρα που εφαρμόστηκαν σε χώρες όπως η Ισπανία που κυβερνάται από Σοσιαλιστές, δεν φταίει η Γερμανία, αλλά οι χειρισμοί των Σοσιαλιστών
Η Κύπρος είπε δεν κυβερνάται και δεν τις επιβλήθηκε από κανένα να φτάσει στην κατάσταση που είναι σήμερα και κάλεσε όλους να μην επιχειρούν να δαιμονοποιήσουν φίλους για λάθη δικά μας


Γιώργος Λιλλήκας
-21:45
Αυτοί οι οποίοι μας οδήγησαν στην κρίση δεν μπορούν να μας βγάλουν από αυτή. Παρέδωσαν χρέος πέραν του 70% στην Κυβέρνηση Τάσου Παπαδόπουλου.
Ο κύριος Αναστασιάδης συχύζει τις μετοχές με τα ομόλογα εάν εισακουόμασταν για την έκδοση ομολόγων σήμερα θα είχαμε όλες τις μετοχές στα χέρια μας.
Εάν δεν ήταν εκλογές θα υιοθετούσαν την πρόταση μας.
Θέλουμε ένα πρόεδρο που να πείθει όχι να πείθεται, οι φιλίες δεν εξυπηρετούν σε τίποτε εάν δεν τις αξιοποιήσουμε για τα δικά μας συμφέροντα.Απαντώντας στα περί σχεδίου Β, σε περίπτωση που το δημόσιο χρέος δεν κριθεί βιώσιμο, ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε

Αναστασιάδης
-21: 47
Θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις προοπτικές για ανάπτυξη, να κάνουμε μεταρρυθμίσεις για τερματισμό της γραφειοκρατίας, να δώσουμε κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας, φορολογικά, διοικητικά, η πολεοδομικά.
Να πάρουμε μέτρα ώστε να αντλήσουμε μεγαλύτερα κεφάλαια από το ταμεία στήριξης της ΕΕ.
Υπάρχει σωρεία μέτρων, όπως είπε, που πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε ένα δεύτερο, η τρίτο Μνημόνιο.
Παράλληλα απαντώντας στα περί δεσμεύσεων του ΔΗΣΥ, απέναντι στην Τουρκία, ο Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε κάτι τέτοιο, υποδεικνύοντας προς τον κύριο Λιλλήκλα, ότι
το αντικείμενο τους στο διαδίκτυο δεν μπορεί να είναι αντικείμενο σε ένα πολιτικό διάλογο.

Το βραχυπρόθεσμο σχέδιο του εάν εκλεγεί, τόνισε ο Κύριο Αναστασιάδης είναι η υλοποίηση των όσων έχει συμφωνήσει η παρούσα κυβέρνηση, διαφορετικά δεν θα θεωρηθούμε αξιόπιστοι.
Θα προτείνουμε μέσα από τη συλλογικότητα να βρούμε, όπως τους για απεγκλωβισμό από την κρίση, αλλά το πρώτιστος πρέπει να χτίσουμε την αξιοπιστία, μας, άρα προαπαιτείται έναρξη υλοποίησης όσων έχουν ψηφιστεί στη βουλή.

Σταύρος Μαλάς
-22:09

Τα δεδομένα σήμερα είναι εξελυχτικά, αλλά δεν πρόκειται να συζητήσουμε γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ, γιατί είμαι εδώ για να συζητήσουμε νέες πολιτικές, είπε ο Κύριος Μαλάς.
Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να διαπραγματευθεί σκληρά, υπέδειξε, την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση για να μην έχουμε δεύτερο Μνημόνιο,
Οι αποφάσεις που λήφθηκαν αφορούν την δημοσιονομική αναπροσαρμογή και όχι την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση, είπε ο Κύριος Μαλάς
Συμφωνήσαμε στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, υπέδειξε, για να περισώσουμε την ευρωζώνη και έχουμε κάθε δικαίωμα να το διεκδικήσουμε μέσα από ένα μηχανισμό όταν αυτός λειτουργήσει.
Η ανάπτυξη θα προέλθει ισχυρίστηκε από την επένδυση σε τομείς της κατασκευαστικής βιομηχανίας, μείωση της ανεργίας, εξυγίανση του τραπεζικού μας τομέα, αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής, διευκόλυσνη των επενδύσεων, με συγκεκριμένο μηχανισμό τον οποίο ο ίδιος έχει όπως είπε εισηγηθεί.

Γιώργος Λιλλήκας
-22:12
Πρέπει να υπολογίσει κάποιος ποια θα είναι τα οφέλη και να κρίνουμε. Εμάς η άποψη μας είναι να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Ο κ. Αναστασιάδης δέχτηκε το μνημόνιο πριν καν το δει. Δεν δίνουμε σε κανένα το δικαίωμα να δεσμεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία.  Με την αναβλητικότητα της κυβέρνησης θα υπογράψει μνημόνιο η νέα κυβέρνηση. Σαν υπουργός απέδειξα ότι παράγω έργο. Επαναλαμβάνω πρέπει να μείνουμε σταθεροί στο στόχο της ανάπτυξης. Η πρόθεση είναι να κερδίσουμε όσο χρόνο γίνεται.

Σταύρος Μαλάς
-22: 17
Έχουμε πρόβλημα ρευστότητας, τόνισε ο Σταύρος Μαλάς και απευθυνόμενος στο Γιώργο Λιλλήκα, ανέφερε ότι δεν μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα δημόσια οικονομικά με υποσχέσεις που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε, υπονοόντας βεβαίως τις εισηγήσεις Λιλλήκα για το φυσικό αέριο.

Νίκος Αναστασιάδης
22:21

Απαντώντας στα όσα του απέδωσε ο Γιώργος Λιλλήκας για αναξιοπιστία, ο Νίκος Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι στις 8 Δεκεμβρίου, ο Κύριος Λιλλήκας, δήλωσε ότι δεν θα αποδεχθεί το Μνημόνιο, ενώ στις 24 Ιουνίου, έλεγε ότι η Κύπρος δύσκολα θα αποφύγει τον μηχανισμό στήριξης, και πως ο δανεισμός, από τρίτη χώρα δεν επιλύει το πρόβλημα, άρα ήθελε επίσπευση δανεισμό προς τον μηχανισμό.
Αρνήθηκε ότι είπε 10 mea culpa, όπως ισχυρίστηκε ο Γιώργος Λιλλήκας, αλλά δύο, ένα προς τον κόσμο του ΔΗΚΟ, εάν τον πίκρανε στο παρελθόν και ένα για την στήριξη του στην κυβέρνηση.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ
Νίκος Αναστασιάδης
-22:33

Ο Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε στα μέτρα που εισηγείται το κόμμα του
Πρώτον: ένα κράτος φιλικό προς την επιχειρηματικότητα
Δεύτερο: εναλλαξιμότητα για να υπερβεί την γραφειοκρατία, προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Τρίτον: 1% του προϋπολογισμού να διατίθεται για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Θα πρέπει άμεσα να γίνει προγραμματισμός για σωστή εκπαίδευση και εξειδίκευση.
Υπενθύμισε ότι ο ΔΗΣΥ, στις 100+ 1 προτάσεις τους προσπαθούσαν να προστατεύσουν τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση λέει, όπως είπε, ότι έσωσε τον 13ο μισθό αλλά έδωσε 11 μισθούς.

Σταύρος Μαλάς:
- 22:36
Σ΄ ότι αφορά τις υποβαθμίσεις, καμία ανέφερε ο κ. Μαλάς, δεν ήταν συσχετισμένη μόνο με το κράτος. Δεν άκουσα τον κ. Αναστασιάδη, τόνισε να μιλά για την κακομεταχείριση των εργαζομένων από τους ιδιώτες. Η δική μας η πολιτική έχει ξεκάθαρη αναπτυξιακή πρόταση. Δε χρειαζόμαστε μισθούς πείνας όπως σε χώρες που επικρατεί το ΕΛΚ.

Γιώργος Λιλλήκας
-22:41

Κληθείς να απαντήσει για τις πηγές των εσόδων του, όπως αυτά δόθηκαν στη δημοσιόητα από τον ίδιο , απάντησε ότι ο ίδιος κατέθεσε με πλήρη διαφάνεια τα περιουσιακά του στοιχεία και της συζύγου μου, μέσω λογιστή που υπόκειται στο νόμο και κάλεσε τους ανθυποψηφίους του να κάνουν το ίδιο, μέσω από εγκεκριμένων λογιστών.
Δήλωσε περήφανος γιατί πέτυχε, όπως είπε, στη ζωή του και ως Υπουργός και από τις εμπειρίες του στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί σήμερα να καθορίζει μία σειρά από προτάσεις για τερματισμό της ανεργίας.

Ερωτηθείς για την ανάγκη για μικρότερο κράτος, απάντησε ότι αυτό μπορεί να γίνει με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, την εναλλαξιμότητα, με την αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Προετίεναμε όπως είπε συγκεκριμένα μέτρα για την μείωση των εξόδων, ενώ ο Κύριος Αναστασιάδης προτείνει 7 υφυπουργεία τα οποία θα δημιουργήσει για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του προς τον κύριο Καρογιάν.

Νίκος Αναστασιάδης
-22:45
Δεν είμαστε εμείς μόνο που ζητήσαμε την αναβολή της φορολογίας για την ακίνητη περιουσία αλλά και η κυβέρνηση, ήταν πρόχειρη. Απευθυνόμενος στον κ. Μαλά για την κακομεταχείριση των εργαζομένων, από εργοδοτουμένους, διερωτήθηκε αν όταν ήταν υπουργός της κυβέρνησης δεν έβλεπε την κακομεταχείριση. Έχω αποδείξει ότι είμαι ικανός να επιλέγω τους ικανότερους, ανέφερε σε ερώτηση για το ποιοι θα διοριστούν στα υπουργείο οικονομιών- εμπορίου.

Σταύρος Μαλάς:
-22:50
Έξυπνη πολιτική σημαίνει κοινωνική συνοχή και μισθοί αξιοπρεπείς

Γιώργος Λιλλήκας
-22:53
Και να υπάρξει υπογραφή, έχω δεσμευτεί ότι θα βγάλω την Κύπρο εντός του 2013, από το μνημόνιο. Μόνο εμείς νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να πουλήσουμε το δικό μας φυσικό αέριο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες τις Κύπρου, όπως το ανθρώπινο δυναμικό. Αυτά τα οποία λέμε για το φυσικό αέριο τα έκαναν άλλοι πριν από εμάς.

Τρίτο μέρος τοποθετήσεων
Γιώργος Λιλλήκας
-22:57

Δεσμεύθηκε εντός του 2013 αξιοποιώντας το φυσικό αέριο να αποδεσμευθούμε από το Μνημόνιο, ο Κύριος Αναστασιάδης θέλει να ηγηθεί της κρίσης, όπως είπε.
Κατηγόρησε τον Νίκο ς Αναστασιάδη ότι υπέσκαπτε την κυβέρνηση όταν διαπραγματευόταν για το Μνημόνιο, όταν την κατηγορούσε ότι καθυστερούσε.
Η Ελλάδα και Ισπανία μείωσαν το προσωπικό των Υπουργείων τους, υπέδειξε προς τον Νίκος Αναστασιάδη, αναφερόμενος στην πρόταση του για δημιουργία υφυπουργείων.
Ο Γιώργος Λιλλήκας δεσμεύθηκε να αξιοποιήσει νέους ανθρώπους, χωρίς κομματικά στελέχη.

Νίκος Αναστασιάδης
-22:59

Η Κρίση δεν αφορά κτίρια αλλά ανθρώπους, απάντησε ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος τόνισε ότι θα διαχειριστεί την κρίση που αφορά τους ανθρώπους.
Τα υφυπουργεία δεν θα κοστίσουν ούτε ένα φράγκο στο κράτος, όπως ισχυρίστηκε, γιατί δεν θα λαμβάνει ο Πρόεδρος επίδομα εξωτερικού, αλλά θα υπάρξει μείωση στα επιδόματα του Προέδρου και άλλων κρατικών αξιωματούχων.
θα υπάρξει εναλλαξιμότητα, όπως είπε για να μην υπάρχει υπερπληθυσμός στο ένα υπουργείο και ένα άλλο να υπολειτουργεί.

Σταύρος Μαλάς
-23:01
Η ΑΤΑ θα έπρεπε να καταργηθεί έλεγε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, τώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για την αναδιάρθρωση της, ο Νίκος Αναστασιάδης. Ο κύπριος πολίτης χρειάζεται αξιοπιστία όσον αφορά τις δεσμεύσεις τους. Όταν έρθει η ώρα του φυσικού αερίου να το αξιοποιήσουμε.

Νίκος Αναστασιάδης
-23:03
Πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί και αποφασιστικοί για να αποφύγουμε δεύτερο και τρίτο μνημόνιο. Θα πρέπει να μάθουμε να εργαζόμαστε συλλογικά. Για οποιαδήποτε θέση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα μου έχουν ετοιμαστεί ήδη, προτάσεις νόμου. Έχω πει ότι με την υποβολή της υποψηφιότητας του θα καταθέσω τα περιουσιακά μου στοιχεία.

Σταύρος Μαλάς
-23:07

Ο Κύριος Μαλάς, υποστήριξε ότι υπάρχει τρόπος για δημιουργία κρατικής τράπεζας ανάπτυξης και ένας από αυτούς είναι η χρηματοδότησης της από τα κέρδη που θα προέλθουν με την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.
Παράλληλα ζήτησε από τον κύριο Αναστασιάδη να δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ιδιωτικοποίηση ημικρατικών και να διαπραγματευθεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αναφερόμενος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υποστήριξε ότι αυτές είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και θα πρέπει να διευκολυνθούν στον πρόσβαση κεφαλαίων.

Γιώργος Λιλλήκας
-23:12
Η ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει αποδείξει ότι σημασία έχει ο Πρόεδρος οι ικανότητες του και το όραμα του. Εγώ δεν θεωρώ, ανεύθυνα τα κόμματα για να απορρίπτουν προτάσεις προς το συμφέρον του τόπου. Σήμερα η κυβέρνηση στηρίζεται μόνο από το ΑΚΕΛ και τα κόμματα δεν αρνήθηκαν να περάσουν μέτρα αναγκαία για τον τόπο. Ο κ. Μαλάς με εξέπληξε όταν είπε ότι γνωρίζουμε το μνημόνιο, ας μας πει το επιτόκιο.

Νίκος Αναστασιάδης
-23:15

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ερωτήθηκε εάν η παρουσία της κυρίας Μέρκελ αποτελεί στήριξη στις θέσεις μας, η προεκλογική φιέστα για τον ίδιο.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η επίσκεψη της αποτελεί εκτίμηση προς ένα άνθρωπο που αναγνωρίζουν τη χώρα του, ενώ το κόμμα της Κυρίας Μέρκελ, έχει υποστηρίξει, όπως είπε πολλές φορές τις θέσεις μας στο Κυπριακό.
ο Αναστασιάδης δεν θα γίνει δούλος κανενός, υπέδειξε αυστηρά, αλλά θα επιτύχει μέσα από το κύρος του αυτό, να διεκδικήσει.
Τι μας έχει προσφέρει για την οικονομία η παρουσία της Κυρίας Μέρκελ.
Παράλληλα τόνισε ότι η Άγκελα Μέρκελ, ανέφερε στον ίδιο, ότι όπου μπορεί η ευρωζώνη να είναι αλληλέγγυοι και να σας συμπαρασταθεί θα είναι στο πλευρό μας, και κάλεσε όλους να μην αποδίδουν στην κυρία Μέρκελ, όσα της αποδίδει η αντιπολίτευση στη Γερμανία.
Θα έπρεπε να χαιρόμαστε, όπως είπε για την παρουσία της και εάν ο Κύριος Τσίπρας πάει να δεί σήμερα την Κυρία Μέρκελ, πάει γιατί χρειάζεται, όπως είπε, στήριξη.

Σταύρος Μαλάς
-23:19

Δεν είναι 10 δις που θα χρειαστούμε για τις τράπεζες, 1% είναι ο φόβος αυτός είναι ακραίο σενάριο. Τα 5 δις θα χρειαστούμε για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση. Πρέπει να διεκδικήσουμε την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση, μπορούμε να το πετύχουμε όταν είμαστε διεκδικητικοί. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε στη δημοσιότητα τα έξοδα της προεκλογικής μας εκστρατείας. Εγώ ήμουν ο πρώτος που άνοιξα το χορό της δημοσιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων.

Γιώργος Λιλλήκας
-22:24

Ερωτηθείς για τα δάνεια που αποτελούν τρείς φορές το ποσοστό του ΑΕΠ, απάντησε ότι έχει καταθέσει μία σειρά από προτάσεις για επιμήκυνση των δανείων για να μην κατασχεθούν κατοικίες και να έχουμε αύξηση στον αριθμό των ανέργων.
Η πρόταση του έχει καθαρά αναπτυξιακό, όπως είπε, χαρακτήρα.
Αναφέρθηκε στην πρόταση για προστασία της πρώτης κατοικίας και την πρόταση του, να μην μπορούν οι τράπεζες να αυξάνουν κατά το δοκούν τα δάνεια,.
Το κράτος οδηγεί τους κύπριους στα δικαστήρια, υπέδειξε και πρέπει να δοθεί αναστολή στην πληρωμή των δανείων των ανέργων.
Όλα αυτά θα γίνουν σε συνάρτηση με την ανάπτυξη.
Σε ότι αφορά το Μνημόνιο, υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει σκληρή διαπραγμάτευση.
Πρέπει να αλλάξουμε το οικονομικό μας μοντέλο, υποστήριξε, ώστε να δοθεί στήριξη στην παραγωγικότητα και να δοθούν κίνητρα.

Τελικές τοποθετήσεις

Γιώργος Λιλλήκας
-23:28
Θέλω να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας στον Κύπριο πολίτη. Πρόθεση μας είναι να αποδεσμευτούμε από το κυπριακό μνημόνιο. Δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε κυβέρνηση κομματικών συμφερόντων. Θέλω να ακούσω δεσμεύσεις και από τον κ. Αναστασιάδη ότι δεν θα μπουν στελέχη στα καίρια πόστα να ανοίξουμε θέσεις στους νέους. Αυτή είναι η δέσμευση μας.

Σταύρος Μαλάς
-23:31

Απευθύνθηκε στους εργαζόμενους τους οποίους και προειδοποίησε για τις επερχόμενες κρίσιμες εξελίξεις,
Δεν υπάρχουν Μεσσίες όπως θέλουν κάποιοι να μας παρουσιάσουν ευρωπαίους εταίρους, κάποιοι θέλουν να μας επιβάλουν σκληρά μέτρα λιτότητας, υπέδιειξε.
Η πρόταση του ανέφερε δεν είναι κομματική και εξέφρασε την επιθυμία του μέσα από κυβέρνηση εθνικού συνασπισμού να δημιουργηθούν οι συνθήκες μέσα από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και τη δημιουργία κοινωνικής συνοχής να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις.
Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους ψηφοφόρους του κέντρου και όλους τους προοδευτκούς, λέγοντας πως δεν είναι η ώρα να κρίνουμε τα λάθη πουν έγιναν, αλλά είναι η ώρα της ανάπτυξης.

Νίκος Αναστασιάδης
-23:32
Δεν θα έρθω σε αντιπαράθεση με κανένα ανθυποψήφιο μου. Έχουμε καταρτίσει ένα συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο. Η συλλογικότητα, η διαβούλευση και ο σεβασμός θα είναι δεδομένα. Θα δημιουργήσουμε συνθήκες πραγματικής ανάκαμψης της οικονομίας. Η ανεργία δεν διακρίνει, αριστερούς και δεξιούς.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο