What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

15.01.2013 | 10:46
Τελευταία ενημέρωση: 15.01.2013 | 13:17

Ζεσταίνουν τη ρήτρα καυσίμων για την ΑΗΚ/ Αποφασίζει η ΡΑΕΚ για την αύξηση στο ρεύμα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Συνεδριάζει στις 3.00 το απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου για συζήτηση της αλλαγής της ρήτρας καυσίμων, με βάση την οποία καθορίζεται το ύψος της αναπροσαρμογής της τιμής της κιλοβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το θέμα είχε θέσει με επιστολή της την περασμένη Παρασκευή προς την ΑΗΚ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ).

Η ΡΑΕΚ ανακοίνωσε στις 11 Ιανουαρίου ότι είχε εντοπίσει από τις αρχές Ιανουαρίου 2013 την αύξηση στην τελική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που οφείλεται στην αναπροσαρμογή τιμής καυσίμων.

Στην επιστολή της προς την ΑΗΚ, η ΡΑΕΚ ζητούσε τεκμηρίωση και υποβολή στοιχείων και παράλληλα υποβολή εισήγησης για αναθεώρηση της αναπροσαρμογής τιμής καυσίμων με βάση τα νέα σημερινά δεδομένα στην ηλεκτροπαραγωγή και συγκεκριμένα την επαναλειτουργία των Μονάδων Συνδυασμένου Κύκλου 4 και 5 στο Βασιλικό.

Συνάντηση μεταξύ ΡΑΕΚ και ΑΗΚ ορίστηκε για αύριο Τετάρτη, κατά την οποία θα υποβληθεί η εισήγηση της ΑΗΚ και ακολούθως θα ληφθεί απόφαση από τη ΡΑΕΚ σχετικά με ενδεχόμενη αναθεώρηση της αναπροσαρμογής τιμής καυσίμων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπάρχουν περιθώρια μείωσης έως και 10% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου. Η ΡΑΕΚ από την πλευρά της ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί «με την απαιτούμενη προσοχή», με τον Πρόεδρο της ΡΑΕΚ Γιώργο Σιαμμά να δηλώνει ότι η επιπρόσθετη επιβάρυνση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, που επιβλήθηκε από 1ης Ιανουαρίου, «δεν πρέπει να υπάρχει».

Ο κ. Χριστοφόρου, μαζί με το βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Μιχαηλίδη, είχε το πρωί συνάντηση με τον κ. Σιαμμά στα γραφεία της ΡΑΕΚ. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Χριστοφόρου έκανε έκκληση προς την ΑΗΚ να επιδείξει κοινωνική αλληλεγγύη και να ελαφρύνει τα κυπριακά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από το ειδικό τέλος που επιβλήθηκε μετά την έκρηξη στο Μαρί. Όπως είπε, η χρέωση αυτή «δεν γίνεται πλέον ανεκτή» και πρόσθεσε ότι «ήγγικεν η ώρα να καταργηθεί» η επιπρόσθετη επιβάρυνση, για την οποία «δεν ευθύνονται τα κυπριακά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις».

Συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση της ρήτρας καυσίμου προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η ΑΗΚ έχει την ευχέρεια να επιδείξει κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη σε μια δύσκολη περίοδο.
«Εμείς λέμε ότι υπάρχει ευχέρεια να μειωθούν έως και 10%, μέσα από αυτές τις περικοπές που θα γίνουν από τους λογαριασμούς» χωρίς να επηρεαστεί η πορεία της ΑΗΚ, είπε. «Ζητούμε εδώ και τώρα να υπάρξει απόσυρση αυτής της εισφοράς», συνέχισε ο κ. Χριστοφόρου, συμπλήρωσε όμως ότι θα είναι ικανοποιημένος αν υπάρξει ανταπόκριση για συγκεκριμένη ημερομηνία απόσυρσης της επιβάρυνσης.

Εξάλλου, ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της προστασίας ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, ιδιαίτερα των ανέργων, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος. Κάλεσε, όπως είπε, την ΡΑΕΚ να απευθυνθεί στην ΑΗΚ, ώστε η Αρχή Ηλεκτρισμού να επιδείξει κοινωνική αλληλεγγύη και να μην προχωρεί σε αποκοπή του ηλεκτρικού ρεύματος για όλες αυτές τις ομάδες πληθυσμού. «Πιστεύω ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση» από τη ΡΑΕΚ, συμπλήρωσε.

Είπε εξάλλου ότι η ΑΗΚ εισέπραξε πέραν των 100 εκ. από την επιβάρυνση που επιβλήθηκε λόγω του Μαρί, ενώ άλλα 20 εκ. ευρώ από τον ΦΠΑ πήγαν στα ταμεία του κράτους. «Σε τίποτα δεν έφταιξε ο Κύπριος καταναλωτής και η κυπριακή επιχείρηση να πληρώνει τα λάθη και τις παραλήψεις του Μαρί», κατέληξε ο κ. Χριστοφόρου.

Ο κ. Σιαμμάς, στις δικές του δηλώσεις, χαρακτήρισε παραγωγική τη συζήτηση με την αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, είπε ότι άκουσε με πολύ προσοχή τις εισηγήσεις τους και πρόσθεσε ότι αυτές θα μελετηθούν από την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, ενόψει και της κατάθεσης των εισηγήσεων της ΑΗΚ, σε συνάντηση που είναι καθορισμένη για αύριο, Τετάρτη.

Είπε επίσης ότι για την ΡΑΕΚ η αναπροσαρμογή του κόστους καυσίμων, που επιβαρύνει τους καταναλωτές, επείγει να αναθεωρηθεί άμεσα. «Θεωρούμε ότι δεν πρέπει αν υπάρχει αυτή η επιβάρυνση που μπήκε από την 1η Ιανουαρίου», είπε ο κ. Σιαμμάς.

Ερωτηθείς για τα περιθώρια μειώσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ είπε ότι «θα το συζητήσουμε με την απαιτούμενη προσοχή», ενώ σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο να διακοπεί το ειδικό τέλος πριν τον Μάιο, είπε ότι το ζήτημα εξετάζεται κάθε μήνα και πρόσθεσε ότι «θα το εξετάσουμε μόλις έχουμε τα νεώτερα στοιχεία».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Το ντοκιμαντέρ για το Μαρί συνεχίζει να αναστατώνει/ Και δεύτερη προβολή στη Λάρνακα
- Απίστευτη τραγωδία στην Πάφο/ Δυο ανήλικα κορίτσια έχασαν μάνα και πατέρα!
- Εθελόυσια έξοδος για 300 υπαλλήλους της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα-Κλείσιμο υποκαταστημάτων

   Διαδώστε αυτό το άρθρο