What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALPHA· ΧΙΟΝΙΑ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

15.01.2013 | 14:32
Τελευταία ενημέρωση: 15.01.2013 | 14:32

Επιτακτική η ανάγκη ανάπτυξης στην Κύπρο/Συναντήσεις Γ. Ομήρου με ΚΕΒΕ-ΟΕΒ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Υπομνήματα από το ΚΕΒΕ και από την ΟΕΒ παρέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής, με συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημιουργία θετικών προϋποθέσεων, που θα επιτρέψουν την αναπτυξιακή πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 Τόσο ο κ. Ομήρου, όσο και ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Φίλιος Ζαχαριάδης και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης δήλωσαν ότι είναι απαραίτητο να βρεθούν τρόποι διευκόλυνσης των επενδυτών και χρηματοδότησης της υλοποίησης έργων, προκειμένου να δοθούν ρυθμοί ανάπτυξης στην κυπριακή οικονομία, για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης και για τον περιορισμό της ανεργίας.
Ο κ. Ομήρου συναντήθηκε, επίσης, με τον Κυπριακό Οργανισμό Προσέλκυσης Επενδύσεων.
Ευχαριστώντας το ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ και τον ΚΟΠΕ "για τη συνεργασία τους", ο κ. Ομήρου τόνισε πως, "σήμερα, η μεγάλη πρόκληση είναι να εξαπολύσουμε, πραγματικά, έναν πόλεμο εναντίον της ανεργίας, που είναι μια κοινωνική μάστιγα και αυτό θα γίνει μόνον μέσω επενδυτικών δραστηριοτήτων, αυτός είναι ο κοινός μας στόχος και είναι υποχρέωση της πολιτείας να στηρίξει, με όλες της τις δυνάμεις, την προοπτική των επενδύσεων".
"Το κράτος, από εμπόδιο και ανάχωμα", δήλωσε ο κ. Ομήρου, "θα πρέπει να γίνει σύμμαχος της ανάπτυξης, διότι, μερικές φορές, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες δημιουργούν εμπόδια στην πορεία της ανάπτυξης".
"Αντικείμενο της συνάντησης", όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, "ήταν η από κοινού συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την προοπτική επενδυτικών δραστηριοτήτων από τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου σε συνεργασία με ξένους επενδυτές, στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας και της κοινής επιθυμίας να βγει ο τόπος από την ύφεση και τη στασιμότητα".
"Η αντιμετώπιση, επίσης, του φοβερού εφιάλτη της ανεργίας, που, δυστυχώς, ημέρα με την ημέρα, μεγεθύνεται", πρόσθεσε ο κ. Ομήρου, ήταν μεταξύ των θεμάτων τα οποία συζήτησαν.
"Ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου", δήλωσε ο κ. Ομήρου, "επέδειξε και στο παρελθόν υψηλό αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού, ιδιαιτέρως μετά την τραγωδία του 1974, υπήρξε δε η ατμομηχανή της ανάπτυξης".

"Αυτό είναι, ακριβώς, που συζητήσαμε σήμερα, δηλαδή", είπε ο κ. Ομήρου, "το πώς θα προχωρήσουν προς υλοποίηση τα έργα, ασφαλώς και με τις δυσκολίες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση/ δανειοδότηση έργων, κάτι που προϋποθέτει και ταχεία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έτσι που να παραχωρούνται και δάνεια με λογικά επιτόκια".
Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι "υπάρχει ένας κατάλογος ώριμων έργων, αρκετά των οποίων είναι ήδη αδειοδοτημένα και που μπορούν να προχωρήσουν, ενώ υπάρχουν και αρκετά άλλα έργα προς εκτέλεση, για τα οποία αναμένεται η έκδοση των απαραίτητων αδειών αλλά και δανειοδότηση προς το σκοπό της προώθησής των προς υλοποίηση".
"Έχουμε αναλάβει την ευθύνη", δήλωσε ο κ. Ομήρου, "να παρέμβουμε, με όλες μας τις δυνάμεις, προς τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, εκεί και όπου υπάρχουν οι όποιες αγκυλώσεις και γραφειοκρατικές εμμονές, να ξεπερασθούν, διότι, σήμερα, είναι πατριωτικό καθήκον να προχωρήσουν έργα ανάπτυξης και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας".
Επίσης, συνέχισε ο κ. Ομήρου, "πήρα υπόμνημα και από το ΚΕΒΕ και από την ΟΕΒ, με συγκεκριμένες προτάσεις, που αφορούν, ακριβώς, τη δημιουργία θετικών προϋποθέσεων, που θα επιτρέψουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας".
"Ένα ιδιαίτερο θέμα, που ηγέρθη", είπε ο κ. Ομήρου, "είναι αυτό της ανάγκης να επιτραπούν στην ύπαιθρο σύνθετες αναπτύξεις και αυτό είναι ένα λογικό αίτημα, το οποίο εκκρεμεί εδώ και έτη και για το οποίο θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες, έτσι ώστε οι σύνθετες αναπτύξεις, που τώρα επιτρέπονται στις αστικές περιοχές, να μπορούν να εφαρμόζονται και στην ύπαιθρο".
Ο κ. Ζαχαριάδης ευχαρίστησε τον κ. Ομήρου για την πρόσκλησή του να ανταλλάξουν απόψεις για το πώς θα βοηθηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας, δηλώνοντας πως "η ανάκαμψη, η έξοδος από την ύφεση και η ανάπτυξη θα προέλθει από τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Κύπρο".
Πρόσθεσε ότι εξέφρασαν απόψεις και εισηγήθηκαν την ενίσχυση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία, την αναδιαμόρφωση και ενοποίηση των φορολογιών της ακίνητης ιδιοκτησίας, φορολογία που προκαλεί πολλές καθυστερήσεις και προβλήματα στους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.
Εισηγήθηκαν, επίσης, «όπως ανατεθούν στον ιδιωτικό τομέα υπηρεσίες, οι οποίες τώρα προσφέρονται από το δημόσιο τομέα, όπως είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση που μπορεί να ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, να γίνει επίσπευση της αδειοδότησης των έργων για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπου εκκρεμούν, ενώ είναι και παλαιά εισήγησή μας η ελευθεροποίηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, όπου και θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας, χωρίς καμμίαν επιβάρυνση του κράτους".
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν με τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως ανέφερε ο κ. Ζαχαριάδης, ήταν επίσης "η κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων, οι ανοικτοί αιθέρες που θα βοηθήσουν τον τουρισμό της Κύπρου, η αδειοδότηση καζίνο και, από πλευράς δικής μας", πρόσθεσε, "θα προωθήσουμε και τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο, έτσι ώστε η έρευνα και η καινοτομία να βοηθήσουν την ανάπτυξη".
Εξέφρασε την ελπίδα σύντομα, "με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας, θα γίνει δυνατή η χρηματοδότηση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων".
Αναφερόμενος στον κατάλογο έργων που δόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Πηλείδης δήλωσε ότι "ο κατάλογος είναι εκτενής, με σαράντα έργα, από τα οποία άλλα έχουν ήδη αδειοδοτηθεί και άλλα ευρίσκονται προ της αδειοδότησης".
Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, χαιρέτισε "την πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής για εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στις συζητήσεις για το πώς μπορούμε να εξέλθουμε από τα αδιέξοδα, στα οποία ευρισκόμαστε όσον αφορά την οικονομία και θα θέλαμε το ίδιο πράγμα να συμβαίνει στον ίδιο βαθμό και από τα διάφορα άλλα κυβερνητικά Τμήματα, διότι ο ιδιωτικός τομέας έχει και τις εμπειρίες, έχει και την τεχνογνωσία να κάνει ουσιαστικές και ορθές εισηγήσεις".
Το πρόβλημα της υλοποίησης αναπτυξιακών έργων, όπως ανέφερε ο κ. Πηλείδης, ξεκίνησε από την καθυστέρηση στην αδειοδότηση, σε σχέση με τις καλές εποχές "όπου υπήρχε και πιο εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση".
Τελικά, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, "ήρθε να μας προλάβει και το πρόβλημα των τραπεζών και της έλλειψης ρευστότητας γενικότερα από την αγορά και τώρα, ακόμα και εκεί όπου υπάρχει αδειοδότηση, σε πολλές περιπτώσεις, είναι πάρα πολύ δύσκολη η χρηματοδότηση, λόγω του ότι δεν είναι εύκολο να γίνει δανεισμός από το εξωτερικό, λόγω των κατατάξεων που έχει η Κύπρος, αυτήν τη στιγμή, από τους διεθνείς οργανισμούς αξιολόγησης".
Ερωτηθείς ως προς τα έργα για τη μαρίνα Λάρνακας, ο κ. Πηλείδης είπε ότι "εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα αδειοδότησης, παρά το ότι εκκρεμούν μια - δυο υποθέσεις αδειοδότησης, αλλά η ουσία είναι ότι, επειδή είναι μεγάλο έργο και χρειάζεται πολλά εκατομμύρια, το πρόβλημα εκεί είναι στο ότι πρέπει να ξεπερασθεί η δυσκολία στην εξεύρεση χρηματοδότησης".


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Νέο χαστούκι της Κυπριακής Οικονομίας/ Ο Μoody's υποβάθμισε και τις Κυπριακές Τράπεζες
- Βομβιστές τίναξαν στον αέρα δυο αυτοκίνητα αξιωματικού των Φυλακών
- Έκαψαν το αυτοκινήτο του βουλευτή του ΔΗΣΥ Γεώργιου Τάσου/ Εμπρησμός και σε αυτοκίνητο στο Στρόβολο


   Διαδώστε αυτό το άρθρο