What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

17.01.2013 | 06:00
Τελευταία ενημέρωση: 17.01.2013 | 06:46

"Δεν μας δόθηκε οδηγία για εκκένωση στο Μαρί απο το ΓΕΕΦ" /Τι είπε στο δικαστήριο ο Αντισυνταγματάρχης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Ήταν ενήμεροι και δεν διέταξαν την εκκένωση της ναυτικής βάσης. Μαρτυρία-σοκ του συντονιστή του κέντρου επιχειρήσεων.

 
Καμία οδηγία για εκκένωση της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης», μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς που προηγήθηκε της έκρηξης δεν δόθηκε από την ιεραρχία του ΓΕΕΦ, η οποία ήταν ενήμερη. Αυτή ήταν η απάντηση του συνταγματάρχη Στέλιου Στυλιανού, ο οποίος κατά τον επίδικο χρόνο ήταν συντονιστής στο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΦ, στην ερώτηση του δικηγόρου υπεράσπισης Ευστάθιου Ευσταθίου, γιατί δεν διέταξε εκκένωση της ναυτικής βάσης όταν πληροφορήθηκε για την πυρκαγιά στα εμπορευματοκιβώτια, το βράδυ μεταξύ 10ης-11ης Ιουλίου 2011.
Κατά την κατάθεση του ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου για την πολύκροτη υπόθεση της 11ης Ιουλίου, ο μάρτυρας κατηγορίας επισήμανε ότι αρχικά δεν γνώριζε για την ύπαρξη των εμπορευματοκιβωτίων, για το περιεχόμενό τους, ούτε για τον τρόπο φύλαξής τους. Επίσης ανέφερε και την συνομιλία που είχε ο ίδιος τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου με το συνταγματάρχη Γεώργιο Γεωργιάδη της ΔΥΠ ο οποίος ήταν ήδη ενήμερος για τη φωτιά και τον καθησύχασε λέγοντας του ότι τα κοντέινερ περιείχαν μόνο πυρίτιδα και ότι οι πυροκροτητές είχαν απομακρυνθεί.
Κανείς τους, στην Ναυτική Βάση, δεν γνώριζε για το περιεχόμενο
Πλήρη άγνοια για το επικίνδυνο περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων συνεχίζουν να δηλώνουν οι στρατιωτικοί οι οποίοι κατά τον επίδικο χρόνο υπηρετούσαν στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».
Στη σημερινή κατάθεση του, ο επικελευστής Ηλίας Ηλία, αναφέρθηκε στην κρίσιμη σύσκεψη της 8ης Ιουλίου 2011 στη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκαν για το διογκωμένο κοντέινερ και έλαβαν γενικές οδηγίες για ράντισμα των εμπορευματοκιβωτίων με στόχο την μείωση των θερμοκρασιών. Κατά την διάρκεια της σύσκεψης πραγματοποιήθηκε δοκιμή για ράντισμα των εμπορευματοκιβωτίων από τον αδικοχαμένο επικελευστή Μιχάλη Ηρακλέους. Όπως επισήμανε ο κ. Ηλιά, λίγες μόνο μέρες πριν την σύσκεψη της 8ης Ιουλίου και την φονική έκρηξη της τρεις μέρες μετά, στις 11 Ιουλίου, είχε προηγηθεί έκρηξη στο διογκωμένο κοντέινερ.
Ο αντιπλοίαρχος Στέλιος Παλατές, ο τρίτος στη σειρά μάρτυρας κατηγορίας στην σημερινή διαδικασία, κατέθεσε ότι ούτε και ο ίδιος δεν γνώριζε για την πυρίτιδα που περιείχε το φονικό φορτίο.
Πάντως, από την πλευρά της η αρχή υπεράσπισης , ενός εκ των 6 κατηγορουμένων, προσπάθησε να αποδείξει το αντίθετο των όσων δηλώνουν περί άγνοιας, του περιεχομένου των κοντέινερ, οι μάρτυρες που προέρχονται από την Ναυτική Βάση. Ο δικηγόρος Γ. Γεωργίου έθεσε ενώπιον του αντιπλοιάρχου Στέλιου Παλατές έγγραφο, ημερομηνίας 17 Φεβρουαρίου 2011 (στάλθηκε από τη ΔΥΠ στη ναυτική βάση), στο οποίο, σύμφωνα με την υπεράσπιση, γινόταν λεπτομερής αναφορά για το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων. Από την πλευρά του ο μάρτυρας κατέθεσε ότι έβλεπε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο έγγραφο.
Στη χθεσινή  διαδικασία παρουσιάστηκε επίσης ο Σάββας Σάββα, Ταγματάρχης Πεζικού που υπηρετούσε στην διεύθυνση στρατιωτικών πληροφοριών του ΓΕΕΦ κατά τον επίδικο χρόνο. Η κατάθεση του θεωρήθηκε αναγνωσθείσα από το δικαστήριο και αποχώρησε. Τέλος υιοθετήθηκε από το κακουργιοδικείο η κατάθεση του Κλεάνθη Κλεάνθους, χειριστή του γερανού που χρησιμοποιήθηκε για να κατέβουν τα εμπορευματοκιβώτια και τα αυτοκίνητα στην Ναυτική Βάση. Η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα. Μέχρι τώρα κατέθεσαν 105 μάρτυρες, ενώ απέμειναν άλλοι 28.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Νεκρή γυναίκα στην άσφαλτο
- Ενοχή των κατηγορούμενων της «Ήλιος» υπέδειξε η εισαγγελέας στην Ελλάδα
- Βομβιστές τίναξαν στον αέρα δυο αυτοκίνητα αξιωματικού των Φυλακών

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Στα άκρα ΗΠΑ – Τουρκία! Στην αστυνομία αξιωματούχος του FBI
  2. ΑΕΛ - ΑΠΟΕΛ: Μαύρη σελίδα με νικητές τους χούλιγκανς - «Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ Αστυνομίας, Μασιά, και Ιωνά για τα θλιβερά έκτροπα [vids]
  3. Δίκη Λαϊκής Τράπεζας: Η αντεξέταση του διευθύνοντα σύμβουλου της Grant Thornton
  4. Λάδι για τα θύματα του Μαρί
  5. Ανώτατο: Άκυρη η ενδιάμεση απόφαση για δεύτερη υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου
  6. Κυπριακό - Αναστασιάδης: Αναλαμβάνω τις ευθύνες και δεν τις μεταθέτω στον λαό