What's hot? ΥΨΩΝΑΣ· ΕΡΝΕΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΟΥ· ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ· SAIPEM 12000·

INFO

17.01.2013 | 16:04
Τελευταία ενημέρωση: 17.01.2013 | 16:08

Αναβλήθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ακίνητα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Απέρριψε σήμερα η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής το κυβερνητικό αίτημα για επείγουσα εξέταση και ψήφιση τροποποιητικού νομοσχεδίου, το οποίο εστάλη σήμερα στη Βουλή και προβλέπει σημαντικές διαφοροποιήσεις στο αρχικώς κατατεθέν τον περασμένο μήνα νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας.

 
Όπως ανέφερε η εκτελεστική εξουσία στο εισηγητικό σημείωμα προς τη Βουλή, με το τροποποιητικό αυτό νομοσχέδιο υλοποιείται το μέτρο του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Δημοκρατίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά τη διασφάλιση επιπλέον δημοσίων εσόδων από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας.
Κατά την έναρξη της μεσημβρινής συνεδρίας της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου έθεσε ενώπιον της Ολομέλειας το αίτημα αυτό της Κυβέρνησης, για την επείγουσα εξέταση του μαζί με αντίστοιχα αιτήματα για άλλα δέκα νομοσχέδια, αντέδρασε ωστόσο αμέσως ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, ζητώντας όπως το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση ακίνητης ιδιοκτησίας μη κηρυχθεί επείγον, αλλά να παραπεμφθεί με τη συνήθη διαδικασία στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Κατά την ψηφοφορία που ακολούθησε, υπήρξαν 17 ψήφοι υπέρ του να κηρυχθεί ως επείγον από το ΑΚΕΛ, ενώ 31 Βουλευτές (από άλλα κόμματα και ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας) ψήφισαν εναντίον. Δεν υπήρξαν αποχές.
Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ζήτησε το λόγο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος θέλησε να δηλώσει και ζήτησε να σταλεί από τη Βουλή και σχετικό σημείωμα μέσω του Υπουργείου Οικονομικών προς την Τρόικα, ότι η Βουλή παραμένει δεσμευμένη να ψηφίσει πρόσθετο φόρο επί της ακίνητης ιδιοκτησίας, που θα αποφέρει στο Δημόσιο Ταμείο το ποσόν των 70 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για το 2013, αφού προηγουμένως δοθεί επαρκής χρόνος στα μέλη του νομοθετικού σώματος για να μελετήσουν ενδελεχώς το σχετικό νομοσχέδιο.
Με τη δήλωση αυτή συμφώνησαν Βουλευτές του ΔΗΚΟ, του ΚΣ ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ και του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, ο Βουλευτής των οποίων, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε επιπλέον πως από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου αυτού φαίνεται ότι επηρεάζονται δυσμενώς οι μικροϊδιοκτήτες, ζήτησε δε όπως εξετασθεί το νομοσχέδιο αυτό πριν τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, δήλωσε ότι ουδείς είχε επικαλεσθεί την ανεπάρκεια χρόνου ικανού για να μελετηθούν τα ήδη ψηφισθέντα μνημονιακά νομοθετήματα τον περασμένο μήνα, όπως συνέβη σήμερα με το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας και, μιας και αποφασίσθηκε από την πλειοψηφία να μη κηρυχθεί ως επείγον, θα μπορούσε ο Πρόεδρος της Βουλής να ορίσει νέα συνεδρία της Ολομέλειας σε μία ή δύο εβδομάδες, όμως πριν τις εκλογές, για να ψηφισθεί και αυτό το νομοσχέδιο.
Κατόπιν μακράς συζήτησης και αντιπαραθέσεων μεταξύ Βουλευτών του ΑΚΕΛ και των υπολοίπων κομμάτων, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι θα συνεχισθεί η διαβούλευση μετά τη σημερινή συνεδρία και κατά τις επόμενες ημέρες και, εάν κριθεί από τα κόμματα ότι μπορεί να συνέλθει η Επιτροπή Οικονομικών, να το συζητήσει και να καταλήξει θετικά για την προώθησή του προς ψήφιση, τότε θα συγκαλέσει την Ολομέλεια σε συνεδρία πριν τις εκλογές, σε ημερομηνία η οποία θα κοινοποιηθεί σε όλους.
Στη συνέχεια της σημερινής συνεδρίας, η Βουλή ψήφισε, πλην των νομοσχεδίων και των σχεδίων κανονισμών που περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη, άλλα δέκα νομοθετήματα με τη διαδικασία του επείγοντος, ενώ ελήφθη και ομόφωνη απόφαση της Βουλής για την εξουσιοδότηση διενέργειας δαπάνης από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για το μήνα Φεβρουάριο του 2013 (έγκριση δωδεκατημορίων), μιας και δεν έχουν ακόμη ψηφισθεί οι ετήσιοι προϋπολογισμοί των ημικρατικών οργανισμών για το έτος 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Τελικά δε θα μας κάψει η αύξηση το ρεύμα. ΑΝΑΣΤΑΛΗΚΕ
-Μετέφερε τη βόμβα μέσα στη τσέπη του/Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα στο ΤΑΕ Λευκωσίας/video
-Μεγάλη αγκαλιά για τα ορφανά της Πάφου/video
-Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του αγνοούμενου ψαρά
-Λάρνακα:Το ξενοδοχείο δεν πουλούσε μόνο δωμάτια!

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. «Το Εurogroup δεν θα εκταμιεύσει σήμερα την ελληνική δόση»
  2. Στην κορύφωσή του φθάνει σήμερα το Λεμεσιανό Καρναβάλι
  3. Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ ταρακούνησε το Μεξικό: Συνετρίβη ελικόπτερο που επέβαινε ο υπουργός Εσωτερικών [vids]
  4. Το φυσάει και δεν κρυώνει ο Λευκωσιάτης! Έκλεψαν χρηματοκιβώτιο γεμάτο λεφτά και έγγραφα από ξενοδοχείο
  5. Στις 28 Φεβρουαρίου η τελετή εγκατάστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή
  6. Κατεχόμενα: Έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης η «κυβέρνηση»