What's hot? ΠΑΡΚΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΧΙΟΝΙΑ· ΣΚΟΠΙΑΝΟ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

17.01.2013 | 08:49
Τελευταία ενημέρωση: 17.01.2013 | 08:56

Εύσημα με φειδώ έδωσε η Λαγκάνρτ στην Ελλάδα-Καμπάνα για φοροδιαφυγή και απολύσεις δημοσίων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και έχει σημειώσει πρόοδο, όσο αφορά στο οικονομικό πρόγραμμα, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την απόφαση που ελήφθη χθες για την εκταμίευση της δόσης των 3,24 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα. 


Τόνισε ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υλοποιηθούν τα σχέδια για τις ιδιωτικοποιήσεις.

"Το πρόγραμμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με ισχυρή δημοσιονομική προσαρμογή και αξιοσημείωτα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα σε σχέση με το εργασιακό κόστος" τόνισε η κ. Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι "ενώ το πρόγραμμα έχει προσαρμοστεί, λαμβάνοντας υπόψη τη βαθύτερη ύφεση και τη δυνατότητα εφαρμογής του, η στρατηγική παραμένει επικεντρωμένη στην αποκατάσταση της ανάπτυξης, στην ανταγωνιστικότητα και στη βιωσιμότητα του χρέους".

Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι θα χρειαστούν "δραστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" και "ευρεία εγχώρια υποστήριξη" προκειμένου να καλυφθούν οι οικονομικές προκλήσεις της χώρας, παράλληλα με τη μακροπρόθεσμη στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

Πρόοδος παρατηρήθηκε από την κ.Λαγκάρντ και στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η οποία διαφαίνεται μέσω των πρόσφατων ενεργειών για τη μείωση του έμμεσου εργατικού κόστους και για τη μεταρρύθμιση στην αγορά των αγαθών.

Διατύπωσε την άποψη ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν για την αναδιάρθρωση και την ενίσχυση του
τραπεζικού συστήματος. Με την οριστικοποίηση του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών -τόνισε χαρακτηριστικά-, είναι ζωτικής σημασίας να ενεργοποιηθεί το νέο ελεγκτικό και εποπτικό πλαίσιο για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και για την πρόληψη κρατικών παρεμβολών στη διαχείριση. Επίσης, ανέφερε ότι πρόσθετη χρηματοδότηση από χώρες μέλη της ευρωζώνης, η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξαγοράσει ομόλογα του Δημοσίου από τις τράπεζες, θα μπορούσε να στηρίξει τη ρευστότητα και τη δημιουργία πίστωσης.

"Η δημοσιονομική προσπάθεια της Ελλάδας υπήρξε εντυπωσιακή από κάθε άποψη" υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι "η ενισχυμένη προσαρμογή προκαταβολικά θα βοηθήσει στην επαναφορά των δαπανών στα επίπεδα πριν από την υιοθέτηση του ευρώ. Και έχει σχεδιαστεί για να προστατέψει τους πιο ευάλωτους" και ότι "η Ελλάδα χρειάζεται να αναμορφώσει ριζικά την φορολογική διοίκηση της, να ενισχύσει τις εισπράξεις φόρων, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και να συρρικνώσει τον διογκωμένο δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα με στοχευόμενες μειώσεις προσωπικού", όπως τόνισε.

Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να τεθεί το χρέος της Ελλάδας σε έναν πιο βιώσιμο δρόμο και πως στο πλαίσιο αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι της παρέτειναν τις περιόδους αποπληρωμής των δανείων τους, δίνοντας διασφαλίσεις ότι θα εξετάσουν την περίπτωση λήψης πρόσθετων μέτρων υπό όρους και την παροχή πρόσθετης βοήθειας για τη μείωση του χρέους πολύ πιο κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

Τέλος, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δήλωσε ότι "οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με τις ελληνικές Αρχές και το ΔΝΤ για να διασφαλιστεί η επιτυχία του προγράμματος, επαναβεβαίωσαν το καθεστώς του ΔΝΤ ως προτιμησιακού πιστωτή, και δεσμεύτηκαν να παράσχουν επαρκή στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το ΔΝΤ για την εφαρμογή κατάλληλων ρυθμιστικών πολιτικών. Αυτό θα διευκόλυνε την επιστροφή στη βιωσιμότητα του χρέους και τις έγκαιρες αποπληρωμές στο Ταμείο". 

Διαβάστε ακόμα:

Απίστευτο! Το Δημόσιο θα αποζημιώσει ιδιώτη με 145.800 ευρώ λόγω βουλωμένων φρεατίων

Μικρογεύματα στα σχολεία από τα τέλη Φεβρουαρίου

   Διαδώστε αυτό το άρθρο