What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

17.01.2013 | 14:34
Τελευταία ενημέρωση: 17.01.2013 | 14:37

Παπακωνσταντίνου στην Βουλή - Υπήρξε αστοχία χειρισμών - Η ευθύνη βαρύνει μόνο εμένα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Έφτασε στην Βουλή στις 13.30 συνοδεία 4 αστυνομικών
- Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να απαντήσει σε όσα του καταλογίζουν για την λίστα Λαγκάρντ
- Το απόγευμα αποφασίζεται η παραπομπή του ή όχι σε προανακριτική επιτροπή
- Με 4 κάλπες μια ανα πρόσωπο η ψηφοφορία
 

Παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου εκφωνεί την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Έφτασε στην Βουλή στις 13.30.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ

ΩΡΑ 14.27 Οσα θετικά αποτελέσματα βλέπετε σήμερα για την φοροδιαφυγή είναι αποτέλεσμα των αλλαγών που κάναμε το 2010. Με πολλές συγκρούσεις. Πολλοί είναι στην φυλακή για φοροδιαφυγή και για ξέπλυμα χρήματος. Για πρώτη φορά ελέγχονται άνθρωποι που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό και δεν μπορούσαν να τα δικαιολογήσουν.

ΩΡΑ 14.25 Ποιές είναι οι ενδείξεις που οδηγούν στην πρόταση για προανακριτική αφού το USB από το οποίο λείπουν τα ονόματα δημιουργήθηκε ένα μήνα μετά την αποχώρησή μου από το υπουργείο Οικονομικών;

ΩΡΑ 14.24 Η διαγραφή των ονομάτων συγγενών μου συνιστά προσπάθεια ενοχοποίησής μου. Το έμαθα την ίδια ημέρα που δημοσιοποιηθηκε στα μέσα. Δεν θα κατασκευάσω εκ των προτέρων σενάρια ενοχοποίησης κανενός.

ΩΡΑ 14.23 Το USB από το οποίο λείπουν τα ονόματα δεν είναι αυτό που παρέδωσα. Δεν είχα λόγο να σβήσω τα ονόματα. Αν ήθελα να κάνω τέτοια λαθροχειρία δεν θα το έκανα με τέτοιο τρόπο. θα αφαιρούσα και άλλα ονόματα για να θολώσω τα νερά.

ΩΡΑ 14.22 Υπήρχε από εμένα η βούληση αλλα και συγκεκριμένες ενέργειες για να αξιοποιθούν τα στοχεία από την Γαλλία.

ΩΡΑ 14.21 Το ΣΔΟΕ δεν είχε καν ανάγκη για εντολές για να κάνει την δουλειά του. Υποχρεωμένο είναι.
Και να θυμήσω ότι την περίοδο εκείνη είχε ήδη οριστεί και αναλάβει καθήκοντα ο οικονομικός εισαγγελέας.

ΩΡΑ 14.20 Επεδίωξα να αξιοποιηθούν τα στοιχεία αλλά όχι να σταθούν σε δικαστήριο. Ουτε καν η ύπαρξή τους δεν μπορούσε να ανακοινωθεί στα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως έναυσμα έρευνας. Αυτό περίμενα να κάνει το ΣΔΟΕ.

ΩΡΑ 14.19 Δεν έχασα το CD. Το έδωσα στην γραμματεία μου για φύλαξη και δεν γνωρίζω αν είναι και σήμερα στο υπουργείο. Πράγματι φέρω ευθύνη γι αυτό. Επρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη επιμέλεια.

ΩΡΑ 14.18 Δεν ηταν δουλειά μου να ανοίξω 2.000 αρχεία. Αυτό που είδα ήταν τα ονόματα με τα μεγαλύτερα ποσά.

ΩΡΑ 14.17 Γιατί αντιγράφηκε το CD σε USB; Γιατί ήταν πιο ασφαλές. Οι συνεργάτες μου δεν έχουν καμία ευθύνη.

ΩΡΑ 14.16 Επέλεξα να ξεκινήσω με 20 ονόματα γιατί ήξερα ότι είχε πρόβλημα χειρισμού το ΣΔΟΕ σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Το ίδιο είχε γίνει και με την λίστα του Λιχτενστάϊν.

ΩΡΑ 14.14 Τι ακριβώς να πρωτοκολλήσω; Να πρωτοκολλήσω ένα αρχείο όπως το CD χωρίς διακριτικά; Δεν ήθελα να ακυρώσω την δυνατότητα αξιοποίησής τους. Γιατί διέρρευσαν; Γιατί αποκαλύφθηκε πριν από μερικές ημέρες ότι ιδιωτική εταιρεία εμπορεύεται στοιχεία; Γιατί δεν τα πρωτοκόλλησαν και οι επόμενοι;

ΩΡΑ 14.12 Τον Μάϊο επέλέγη στο ΣΔΟΕ ο κ. Διώτης. Σε συνεργασία με τον κ. Διώτη τον ενημέρωσα για τα στοιχεία που είχαμε λάβει από την Γαλλία αλλά και ότι ο προκατοχός του είχε ξεκινήσει έρευνα στα ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις. Με τον ανασχηματισμό μετακινήθηκα σε άλλο υπουργείο. Είναι δεδομένο ότι εγώ ζητησα τα στοιχεία από την Γαλλία, εγώ τα παρέλαβα και εγώ ζήτησα την έρευνα.

ΩΡΑ 14.11 Στο τέλος του Ιανουαρίου σε φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας συναντήθηκε με την ομόλογό μου της Ελβετίας.

ΩΡΑ 14.10 Στις 14 Ιανουραίου συγκάλεσα σύσκεψη για τις καταθέσεις ελλήνων σε ξένες χώρες, ιδιαίτερα στην Ελβετία και την δυνατόυτητα της Ελλάδας να κάνει έρευνες και να εντοπίσει την φοροδιαφυγή όπου υπάρχει. Αποφασίστηκε ο γ.γ. του υπουργείου να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές και το ΣΔΟΕ να κάνει έρευνα.

ΩΡΑ 14.08 Ζήτησα από την γραμματέα μου να βρει εκείνους με τα μεγαλύτερα ποσά. Ο συνεργάτης μου μου έδωσε σε χαρτί τα 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις. Ζητησα αντίγραφο σε USB και κάλεσα στο γραφείο μου τον κ. Καπελέρη και του έδωσα τα ονόματα και του είπα να κάνει έλεγχο. Ο κ. Καπελέρης έκανε έρευνα και με ενημέρωσε ότι από τα πρώτα στοιχεία δεν μπορούσε να γίνει επαρκής έλεγχος.

ΩΡΑ 14.07 Στις αρχές του καλοκαιριού του 2010 ο διοικητής της ΕΥΠ με ενημερωσε ότι οι γαλλικές αρχές είχαν στα χέρια τους στοιχεία. Σε ένα απο τα συμβούλια υπουργών οικονομικών ζήτησα από την γαλλίδα υπουργό να μας στείλει τα στοιχεία. Ζήτησα από τον έλληνα γραμματεα του υπ. Οικονομικών να έρθει σε επαφή με τον γαλλο ομόλογό του. Ηταν πληροφορίες αποθηκευμένες σε CD σε μορφή EXCEL με στοιχεία για το κάθε πρόσωπο από το 2007.

ΩΡΑ 14.07 Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέβηκε στο βήμα της Βουλής


Διαβάστε ακόμα:

Τελικά 4 κάλπες μια για κάθε πρόσωπο αποφάσισε η Βουλή - Ξαφνικά συμφώνησαν όλοι! 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Σε κατάσταση πολιορκίας τα γραφεία της «ξεφτιλισμένης» Afrika από ακραία Ερντογανικά στοιχεία των κατεχομένων! [vids]
  2. Νέα στοιχεία για τους γονείς – τέρατα! Κρατούσαν αιχμάλωτα τα 13 παιδιά τους [pics, vids]
  3. Ελένη Ράντου: «Σε μια μακροχρόνια σχέση είναι υποκριτικό να πεις ότι κανείς δεν έχει απιστήσει»
  4. Νέα στοιχεία για την οικογενειακή τραγωδία - Πέντε απόπειρες αυτοκτονίας είχε κάνει ο παιδοκτόνος
  5. Το Τμήμα Φορολογίας δίνει στοχεία για τους Κύπριους των Panama Papers και Λίστας Λαγκάρντ
  6. Panama Papers: 3.000 κυπριακά ονόματα στα έγγραφα - Οι εξελίξεις με λίστα Λαγκάρντ και Paradise Papers