What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ· ΤΕΠΑΚ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· VOICE·

INFO

17.01.2013 | 15:37
Τελευταία ενημέρωση: 17.01.2013 | 15:44

Όλες οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων για την λίστα Λαγκάρντ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Διαβάστε στο Newsit τις τοποθετήσεις όλων των βουλευτών στην συζήτηση στην Βουλή για τα αιτήματα των κομμάτων για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους κυρίους Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.

«Για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις, που δημιουργούν την εικόνα ότι υπήρξε σαφής πλημμέλεια που αγγίζει τα όρια του δόλου. Η έρευνα είναι όμως εκείνη που θα το δείξει» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
Είπε ακόμη, αναφορικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «η κατάθεση Διώτη κονιορτοποιεί τα όσα λέει η αξιωματική αντιπολίτευση για ευθύνες Βενιζέλου».
«Δεν υπάρχουν στοιχεία ικανά που να επιτρέπουν ούτε τη σκέψη για παραπομπή σε επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και άλλων προσώπων πλην του κ. Παπακωνσταντίνου», είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης, ενώ σχολίασε ότι κατά τα 2/3 η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πολιτικό μανιφέστο με κλισέ εκφράσεις.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Ζωή Κωνστανταντοπούλου.

«Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αναδεικνύει τη διγλωσσία, την υποκρισία εκείνων που είχαν στα χέρια τους το τιμόνι της χώρας στην πιο κρίσιμη μεταπολιτευτική περίοδο» ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας ότι τα εγκαλούμενα πρόσωπα, την ίδια ώρα που ζητούσαν την ψήφο των βουλευτών για αδυσώπητα φορολογικά μέτρα, κρατούσαν στην ιδιωτική τους κατοχή το CD, το διατηρούσαν άτυπα χωρίς να ομολογούν την ύπαρξή του, χωρίς να το πρωτοκολλούν, αποκρύπτοντας το επιμελώς από το κοινοβούλιο και από τους βουλευτές που ρωτούσαν και εισέπραξαν ψευδείς απαντήσεις.
«Απέκρυψαν από το κράτος, το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό ότι υπήρχε στην κατοχή τους αυτό το αρχείο για την εισροή χρημάτων και κονδυλίων. Το κράτος ζημιώθηκε και το δημόσιο συμφέρον υπονομεύθηκε. Το έγκλημα είναι καταγεγραμμένο και στοιχειοθετημένο» είπε η βουλευτής.
«Γιατί δεν θέλετε να απαντηθούν και να ερευνηθούν όλα τα ζητήματα με τη συμπεριφορά των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου;» ερώτησε η κ. Κωνσταντόπουλου και προειδοποίησε πως όσοι δεν ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής και των δύο σε προανακριτική επιτροπή εντάσσουν τους εαυτούς τους σε μια άλλη λίστα, τη λίστα όσων συγκάλυψαν εγκλήματα σε βάρος του ελληνικού λαού.

Για ψέματα και σκευωρία που κατέρρευσαν έκανε λόγο, στη συζήτηση στη Βουλή, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας της ΚΟ του κόμματος, Ιωάννης Μανιάτης.
«Το ΠΑΣΟΚ δεν θα τεθεί σε πολιτική ομηρία. Κανένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχθεί να τεθεί σε ομηρία. Τα ακούσαμε όλα, ακόμη και ότι ο Βενιζέλος είχε τη λίστα στο μαξιλάρι του και εκβίαζε τους επιχειρηματίες. Τακτικές κιτρινισμού, που δεν αντέχουν στην κοινή λογική» είπε ο κ. Μανιάτης.
Κατήγγειλε, από του βήματος, τους διάφορους «Κλουζώ» που αποκαλύφθηκαν και στόχος τους ήταν «να χτυπηθεί το ΠΑΣΟΚ, να διαλυθεί και να καταρρεύσει η κυβέρνηση και η χώρα. Τώρα που πάει να πάρει μια ανάσα, τη στιγμή της συνεννόησης».
Αναφερόμενος στον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Μανιάτης είπε: «δεν θεωρούμε, εκ προοιμίου, ένοχο κανέναν, αλλά λέμε, εφόσον έχουν εγερθεί σοβαρά ερωτηματικά σε σχέση με την παραλαβή και διαχείριση της λίστας, πρέπει να ριχθεί άπλετο φως».

Στην ανάγκη να ερευνηθούν ευθύνες για τα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα, τους δύο πρώην υπουργούς Οικονομικών και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, αναφέρθηκε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος.
«Ούτε ο κ. Στουρνάρας ζήτησε μόνος του τη λίστα Λαγκάρντ. Στην πραγματικότητα τη ζήτησε μετά από το αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα» είπε ο βουλευτής, αναφερόμενος στους εν γένει χειρισμούς για το επίμαχο αρχείο, γνωστό ως λίστα Λαγκάρντ. «Τα μηνύματα SMS της Μέρκελ με πολιτική σημασία καταγράφονται και αρχειοθετούνται ως επίσημα έγγραφα» παρατήρησε ο βουλευτής.
Αναφερόμενος στη διαχείριση της λίστας από τους κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ υπογράμμισε: «Κάθε έγγραφο που περιέρχεται στην υπηρεσία με οποιονδήποτε τρόπο πρέπει να καταχωρίζεται στο βιβλίο εισερχομένων και να αναφέρεται και η ημερομηνία εισόδου του. Λέτε κύριοι της συμπολίτευσης αυτό δεν το έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Γιατί; Το έκανε μήπως ο κ. Βενιζέλος; Τι σας εμποδίζει αυτό να το καταλογίσετε στον κ. Βενιζέλο»;
Για τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο βουλευτής είπε: «Στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή στις 8.7.2011 είχαν συνάντηση ο κ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ για το θέμα της φοροδιαφυγής. Μετά τη συνάντηση, το στικάκι άλλαξε. Πώς άλλαξε; Να μην το μάθουμε»;
Για τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο κ. Καπερνάρος υπογράμμισε ότι η υπόθεση της λίστας αφορά όλους όσους ενεπλάκησαν «εκτός αν ομολογήσει ο ίδιος ότι ήταν τιτουλάριος».

«Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Παπανδρέου και Λουκάς Παπαδήμος είναι δυνάμει κατηγορούμενοι για τη λίστα Λαγκάρντ και πρόσωπα- κλειδιά στη μετατροπή της Ελλάδος σε προτεκτοράτο» ανέφερε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης. Είπε, ακόμη, ότι η Χρυσή Αυγή «θα αδράξει την ευκαιρία, ώστε να πάνε στο ειδικό δικαστήριο, γιατί μπορεί να είναι για τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά το δικαστήριο αυτό θα δικάσει τα πρόσωπα που έβαλαν τη χώρα στο ΔΝΤ».
Ειδικά για τον ρόλο των δύο πρώην πρωθυπουργών, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής είπε ότι, για τον Γ. Παπανδρέου και για τον Λ. Παπαδήμο, εφόσον η διαχείριση έγινε σε ανώτατο επίπεδο (ΣΔΟΕ, ΕΥΠ, γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, γαλλικό υπουργείο Οικονομικών κλπ), δεν νοείται ότι δεν είχαν ενημερωθεί λεπτομερώς για την έλευση και τη διαχείριση της λίστας.
Είπε, επίσης, ότι ήταν θλιβερή η εικόνα και συμπεριφορά του κ. Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Για τον κ. Βενιζέλο, είπε ότι και μόνο το γεγονός ότι δεν θέλει η συμπολίτευση να ερωτηθεί για οτιδήποτε, αυτό και μόνο δείχνει ότι κάτι υποκρύπτει και τον χαρακτήρισε «εμπνευστή της κωλοτούμπας» για την ψηφοφορία.
Ευθύνες επέρριψε, όμως, και κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, διότι δεν υπέγραψε πρόταση σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, «για να δείξει καλή διαγωγή στη διεθνή τοκογλυφία».

«Εμείς ως ΔΗΜΑΡ πιστεύουμε ότι πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στα πραγματικά περιστατικά, όπως αυτά έρχονται στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη» δήλωσε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο εισηγητής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Βασίλης Οικονόμου, αναφερόμενος στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ.
«Μέλημα μας πρέπει να είναι η πλήρης αποκάλυψη των πραγματικών περιστατικών και της αλήθειας. Δεν κατασκευάζουμε ενόχους ή αθώους, δεν έχουμε αρμοδιότητα να παραπέμπουμε για πολιτικές ευθύνες στο ειδικό δικαστήριο επειδή έτσι μας εξυπηρετεί» είπε ο κ. Οικονόμου και έκανε λόγο για «σπουδή με στόχο την παραπομπή Βενιζέλου με λογικοφανή άλματα».
«Είναι δεδομένες οι πολιτικές ευθύνες κ. Βενιζέλου αλλά αυτό δεν συνεπάγεται και την ύπαρξη ποινικών ευθυνών», υπογράμμισε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι προφανώς και η διαδικασία της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος δεν εξαντλείται στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου και είναι πιθανό να έρθουν στο φως και άλλες παραλείψεις άλλων προσώπων που άσκησαν διοίκηση, «αλλά δεν έχουμε δικαίωμα να συντηρούμε την πόλωση γιατί αυτή η πόλωση έφερε δεινά στον τόπο», όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος είναι μακρά και επίπονη διαδικασία και απαιτεί να γίνει με απόλυτη διαφάνεια και σύνεση. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διασωθεί κανείς που δεν συμπεριφέρθηκε όπως έπρεπε στο λειτούργημά του», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

Αδιαμφισβήτητες χαρακτήρισε τις ευθύνες των κκ Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω από προανακριτική επιτροπή και ταυτόχρονα ανέφερε ότι το κόμμα του ψηφίζει «λευκό» για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Γ. Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο.
«Ο λαός που αυτή την ώρα υποφέρει, παρακολουθεί ένα χορό εκατομμυρίων» είπε ο κ. Γκιόκας και πρόσθεσε: «η λίστα Λαγκάρντ δείχνει ότι αιτία της κρίσης είναι η υπερσυσώρρευση κερδών, που λιμνάζουν σε καταθέσεις και οι ιδιοκτήτες τους απαιτούν πιο φτηνά εργατικά χέρια για να τα επενδύσουν στα ερείπια της κόλασης για τον λαό».
Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος απέκρυψαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα αρχεία με τους καταθέτες, τα κράτησαν στο γραφείο τους, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και επισήμανε ότι το δεύτερο αρχείο που έφτασε στην Ελλάδα πριν από λίγες μέρες παραδόθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ, έγινε πρωτόκολλο παράδοσης και παραλαβής, για να αναρωτηθεί γιατί αυτά δεν έγιναν και την πρώτη φορά που ήρθε το αρχείο στην Ελλάδα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μεγαλοκαταθέτες.
«Υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία και για τους δύο, που επιβάλλουν τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης» είπε, επίσης, ο κ. Γκιόκας ο οποίος για μεν τον κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε την υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο, την απιστία στην υπηρεσία, την παράβαση καθήκοντος με πρόθεση, το αδίκημα της πλαστογραφίας. Για δε τον κ. Βενιζέλο είπε ότι πρέπει να ερευνηθεί η υπεξαγωγή εγγράφου από υπάλληλο, η απιστία στην υπηρεσία, η παράβαση καθήκοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παπακωνσταντίνου στην Βουλή - Υπήρξε αστοχία χειρισμών - Η ευθύνη βαρύνει μόνο εμένα

Τελικά 4 κάλπες μια για κάθε πρόσωπο αποφάσισε η Βουλή - Ξαφνικά συμφώνησαν όλοι!

   Διαδώστε αυτό το άρθρο