What's hot? ΠΩΜΟΣ· ΚΟΤΖΙΑΣ· ΕΦΗ ΗΡΟΔΟΤΟΥ· ΚΥΠΡΙΑΚΟ·

INFO

20.01.2013 | 15:30
Τελευταία ενημέρωση: 20.01.2013 | 22:20

Χριστόφιας: Τη φιλοσοφία του Μακαρίου αρνούνται όσοι δε θέλουν ομοσπονδία

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Όσοι αρνούνται σήμερα την ομοσπονδία, στο όνομα δήθεν ότι είναι διζωνική, στο τέλος της ημέρας αρνούνται τη φιλοσοφία του Μακάριου για το εφικτό, πράγμα το οποίο ο Μακάριος χάραξε ως φιλοσοφία και το ‘58 και το ‘67 και το ‘68 και το ’74, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε εκτός κειμένου αναφορές, στην ομιλία του στα αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του αθλητικού συλλόγου ΑΠΟΠ Παλαίκυθρου, στα Λατσιά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «δεν έχω διάθεση για αντιπαράθεση, αλλά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που είχα την ευθύνη τα τελευταία πέντε χρόνια να συνομιλώ για λύση στο Κυπριακό, δεν δικαιούμαι να μην υπερασπιστώ τη γραμμή που χάραξε ο Εθνάρχης Μακάριος τώρα, ακριβώς, που είναι και τα 100χρονά από τη γέννησή του».

«Κάθε φορά που μετακινούμασταν από τη γραμμή και τη φιλοσοφία του εφικτού, σε νέα δεινά υπόκειται ο λαός μας. Εάν και αυτή τη φορά, που θα είναι η τελευταία - σας διαβεβαιώνω - μετακινηθούμε από τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ή περιφερειακής, όπως θέλετε πέστε το, στο όνομα του Μακάριου - μάλιστα με επιχείρημα ότι δήθεν αν ζούσε ο Μακάριος θα άλλαζε γραμμή, αυτό και αν είναι παράδοξο και παράξενο - θα βλέπουμε εσείς το Παλαίκυθρο και εγώ το Δίκωμο, οι Κερυνειώτες δεν μπορούν καν να δουν την Κερύνεια, από μακριά», είπε.

Διερωτήθηκε στη συνέχεια πού θα καταλήξουμε στο τέλος της ημέρας και πρόσθεσε: «θα καταλήξουμε σε ένα καθαρά τουρκικό κράτος στις κατεχόμενες περιοχές, γεμάτοι από έποικους από την Τουρκία και σε ένα μικτό κράτος στις ελεύθερες περιοχές, διότι οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας δεν αντέχουν την καταπίεση των εποίκων».
«Αυτά, για να τον τιμήσω κιόλας, τα είχε διατυπώσει από το 1990 ο Γιαννάκης Μάτσης όταν συζητούσαμε θέματα εποικισμού και την έκθεση Κουκό, στο Συμβούλιο της Ευρώπης,» υπενθύμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σήμερα, σημείωσε, «γινόμαστε μάρτυρες αυτής της κίνησης. Πρέπει πάση θυσία να τιμήσουμε τη γραμμή που τίμησαν όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας που προηγήθηκαν. Ο Εθνάρχης Μακάριος τη χάραξε. Μέσα στις τέσσερεις κατευθυντήριες γραμμές γίνεται καθαρά λόγος για δύο περιοχές, η μια που θα διοικείται από Τουρκοκύπριους και η άλλη από Ελληνοκύπριους. Εμείς αγωνιστήκαμε για την ανάμιξη του πληθυσμού στο πλαίσιο της ομοσπονδίας, για το δικαίωμα όλων να δικαιούνται να επιλέγουν πού θέλουν να κατοικήσουν, να ασκήσουν επάγγελμα, να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα».

Είναι αυτά, είπε, «που συμφώνησα με τον κ. Ταλάτ τα οποία βεβαίως κάποιοι θεωρούν δώρα προς την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά αυτά τα δώρα τα αρνείται διότι δεν είναι δώρα. Αυτά είναι στοιχεία μιας λύσης, η οποία θα είναι λύση για τους Κυπρίους, ανεξαρτήτως ποια περιοχή θα διοικούν η μια ή η άλλη κοινότητα, και με μια κυβέρνηση ισχυρή που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, την ενότητα της οικονομίας, την ενότητα του λαού».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- ΕΔΕΚ: Αιχμές κατά Συλικιώτη για διορίσμό «ημετέρων» σε διάφορες θέσεις

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Ν. Παπαδόπουλος: Βιώνουμε τα αποτελέσματα της λανθασμένης στρατηγικής Αναστασιάδη - Χριστόφια
  2. Σπεύσατε! Πωλούνται παλιές φωτογραφίες του Δημήτρη Χριστόφια (ΦΩΤΟ)
  3. Ο «άλλος» Χριστόφιας με παραδοσιακά τραγούδια και τσιαττιστά (VIDEO)
  4. Η ζωγραφιά της Τ/κ για το Pafos 2017 με τον Μακάριο έφερε αποχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου Εθνάρχη Μακαρίου
  5. Σάλος με τον πίνακα που παρουσιάζει τον Μακάριο περιστοιχισμένο από γυμνές αιθέριες υπάρξεις
  6. Αυτή είναι η Τουρκοκύπρια ζωγράφος που απεικόνισε τον Μακάριο περιστοιχισμένο με γυμνές γυναίκες

Κάντε Like: Newsit.com.cy στο Facebook