What's hot? ΑΠΑΓΩΓΗ· ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ· ΛΙΛΛΗΚΑΣ· SURVIVOR·

INFO

21.01.2013 | 06:46
Τελευταία ενημέρωση: 21.01.2013 | 06:52

FT: Ακόμα δύο μήνες καθυστερεί το κυπριακό Μνημόνιο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών στο πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης της Κύπρου εν μέσω εντεινόμενων διαφωνιών για τον τρόπο μείωσης του χρέους σε διαχειρίσιμο επίπεδο, προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται και έχουν μιλήσει στην εφημερίδα εκτιμούν ότι η καθυστέρηση στη διάσωση μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα δοκίμαζε στο έπακρο τη δυνατότητα της Λευκωσίας να χρηματοδοτήσει τις κυβερνητικές και τραπεζικές της ανάγκες.

Την ίδια στιγμή πάντως σημειώνεται ότι οι φόβοι να ξεμείνει η Κύπρος από ρευστό έχουν περιοριστεί μετά τη χρήση αποθεματικής ρευστότητας και την επίδειξη προθυμίας από τη Ρωσία να καθυστερήσει η αποπληρωμή του δανείου των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι δημοσίως οι Κύπριοι ηγέτες αποδίδουν την καθυστέρηση στην παρατεταμένη αξιολόγηση από την Pimco, αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν ότι αναδεικνύονται βαθύτερες έριδες, ακόμα και μεταξύ των διεθνών πιστωτών που απαρτίζουν την τρόικα. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει σε σημαντική διαγραφή μέρους του κυπριακού χρέους πριν συμφωνήσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Παράλληλα, η Γερμανία φέρεται να μην είναι επαρκώς ικανοποιημένη με τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος με το ξέπλυμα βρώμικου ρωσικού χρήματος που επιμένει να καταγγέλλει το Βερολίνο.

Επιπλέον, όπως προσθέτει η εφημερίδα, ηγέτες της ΕΕ και «ιδίως η Άγκελα Μέρκελ» φέρονται να μην θεωρούν πια το Δημήτρη Χριστόφια ως αξιόπιστο συνομιλητή. Έχουν αποφασίσει λοιπόν να περιμένουν μέχρι μετά τις εκλογές πριν επαναλάβουν τις συνομιλίες.

Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συναινέσουν στη συμφωνία καθυστέρησης της κυπριακής διάσωσης στο Eurogroup της Δευτέρας.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν απαραίτητη την αναδιάρθρωση του χρέους της Κύπρου και άλλοι την επιβολή ζημιάς σε σχεδόν όλους τους πιστωτές των κυπριακών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων καταθετών με ποσά πάνω από 100.000 ευρώ, το όριο μέχρι το οποίο οι καταθέσεις προστατεύονται από την ΕΕ.

Εξάλλου, μαζί με το ΔΝΤ χώρες του βορρά όπως η Γερμανία και η Φινλανδία πιέζουν δυνατά για συμμετοχή των τραπεζικών πιστωτών στη διάσωση. Αντίθετα, αξιωματούχοι της Κομισιόν και της ΕΚΤ αντιδρούν στη λήψη δραστικών μέτρων κατά των τραπεζών φοβούμενοι την πρόκληση πανικού από ομολογιούχους και καταθέτες σε άλλες χώρες, ιδίως στην Ισπανία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Συνεχίζεται η Γερμανική επίθεση κατά της Κύπρου/ Ζητούν να έρθει ειδικό κλιμάκιο για το ξέπλυμα
- Κύπριες Τρανσέξουαλ "εισήγαγαν" Πολωνή για να εκπορνεύεται
-Λάρνακα: Την έδεσε χειροπόδαρα για 50 ευρώ και μερικά χρυσαφικά

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Πάσχα: Πότε θα είναι κλειστές οι τράπεζες
  2. Οι ενδείξεις τερματισμού του QE της ΕΚΤ εκτίναξε στα €233,5 δισ το δανεισμό των τραπεζών τον Μάρτιο
  3. Μετά τις αποτυχίες στα χωράφια οι τράπεζες βγάζουν στο «σφυρί» έπαυλη €1,7 εκατ. και ξενοδοχείο €7,65 εκατ.
  4. Τσαβούσογλου στην Washington Times: Δύο «χωριστοί λαοί» στην Κύπρο και... φοβέρες για ΑΟΖ
  5. Times: Η Μέι θα απορρίψει το αίτημα για δεύτερο δημοψήφισμα στη Σκωτία
  6. Ο Τραμπ κατάφερε να προκαλέσει την πρώτη διαδήλωση στη Νέα Υόρκη υπέρ του Τύπου μπροστά στα γραφεία των New York Times!