What's hot? ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ· ΔΗΚΟ· ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ· ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΦΟΥ·

INFO

21.01.2013 | 13:04
Τελευταία ενημέρωση: 21.01.2013 | 13:10

Σόιμπλε: Είμαστε μακριά από την απόφαση για την Κύπρο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

"Είμαστε ακόμη πολύ μακριά" από μια απόφαση για την παροχή βοήθειας προς την Κύπρο, δηλώνει ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τονίζει ότι δεν πρόκειται για ήδη ειλημμένη απόφαση, ενώ αποκλείει η Γερμανία να αποφασίσει ένα πακέτο για την επόμενη χρονιά.

Όπως δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Sueddeutsche Zeitung, δεν είναι ακόμη καν σαφές "εάν μέσω του προβλήματος της Κύπρου βρίσκεται σε κίνδυνο συνολικά η Ευρωζώνη", καθώς, όπως λέει, "κάτι τέτοιο θα ήταν προϋπόθεση για την εκταμίευση κεφαλαίων από τους μηχανισμούς διάσωσης".

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, όπου εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα, δηλώνει πως "είναι αλήθεια ότι -σε σχέση με την ισχύ της οικονομίας της χώρας- είναι προφανώς δυσανάλογα μεγάλος", αλλά δεν υιοθετεί απαραίτητα τις εικασίες περί "ξεπλύματος" παράνομου χρήματος.

Επισημαίνει πάντως ότι "είναι γεγονός ότι εντυπωσιακά πολύ χρήμα Ρώσων πολιτών, επιστρέφει, μέσω κυπριακών λογαριασμών, στην Ρωσία", αλλά εξηγεί ότι ο ίδιος, ως Υπουργός Οικονομικών, δεν μπορεί να κάνει "σοβαρή πολιτική στη βάση υποθέσεων".

Ο κ. Σόιμπλε αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο η γερμανική κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα πακέτο λιτότητας με το βλέμμα στον προϋπολογισμό του 2014, αλλά τονίζει ότι δεν θα υπάρξει ούτε πρόγραμμα για οικονομική δραστηριότητα ούτε για λιτότητα. "Δεν πηγαίνουμε ούτε στο ένα άκρο ούτε στο άλλο. Ενεργούμε με μέτρο", υπογραμμίζει.

Αναφερόμενος, ωστόσο, στο αίτημα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής από την Γερμανία, ο κ. Σόιμπλε δηλώνει αντίθετος προς την άποψη πολλών Αγγλοσαξόνων οικονομολόγων, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί βιώσιμη ανάπτυξη μέσω πολιτικής δημιουργίας χρέους.

"Αυτό μπορεί να συμβεί κατ’ εξαίρεση σε μια περίπτωση οικονομικής κρίσης, αλλά, όταν πρόκειται για κρίση χρέους, όπου πρέπει κυρίως να ανακτηθεί η αξιοπιστία, αυτή η πολιτική δεν έχει νόημα", εξηγεί ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών και προσθέτει ότι  "Η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσφατα αποθάρρυνε από την εφαρμογή βραχυπρόθεσμων πολιτικών τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, το ΔΝΤ, η Κομισιόν, ο ΟΟΣΑ, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η γερμανική πολιτική είναι ισορροπημένη και ότι η Γερμανία συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών ανισοτήτων".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Έκθεση-προπαγάνδα της Deutsche Bank για δέσμευση πόρων από το φυσικό αέριο
- Εκτός ατζέντας η Κύπρος στο Eurogroup/Θα "στριμώξουν" Σιαρλή για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Τα βρήκαν Χάρης και συντεχνίες - Αίρονται τα απεργιακά μέτρα
  2. Συνάντηση ΥΠΟΙΚ με ΣΕΚ - ΠΕΟ για επίλυση της διαφοράς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
  3. ΥΠΑΜ: Ουσιαστική η αναβάθμιση της Ε.Φ. με το θεσμό συμβασιούχων οπλιτών [pics]
  4. Ερντογάν: Γιατί ανησυχεί με τον Εζντεμίρ ως ΥΠΕΞ της Γερμανίας
  5. Μπάγερν Μονάχου: Χάινκες, η επιστροφή!
  6. Πρώτη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας της Γερμανίας στην Κύπρο