What's hot? ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΑΓΓΕΙΟ· ΤΡΙΜΕΡΗΣ· ΣΙΣΙ· ΜΜΑΔ·

INFO

21.01.2013 | 17:07
Τελευταία ενημέρωση: 21.01.2013 | 17:16

Καθηγητής κατέθεσε αγωγή για τις αποκοπές μισθών

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Η προσφυγή του καθηγητή Δημοσθένη Στεφανίδη, φαίνεται να ανοίγει το δρόμο και για άλλους δημόσιους λειτουργούς, καθώς όπως υποστήριξε σε δηλώσεις του, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μέλη της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ελλήνων Δασκάλων, αλλά και εργαζομένοι στο Υπουργείο Οικονομικών και άλλες δημόσιες προτίθενται να κινηθούν νομικά, με παρόμοιες προσφυγές.

Η 47σέλιδη προσφυγή για τις αποκοπές που περιλαμβάνονται στην προσφάτως ψηφισθείσα δέσμη των νέων κυβερνητικών οικονομικών μέτρων, είναι η πρώτη που καταχωρείται στο Πρωτοκολλητείο, από όπου έλαβε αριθμό και ορίσθηκε για πρώτη εμφάνιση και Οδηγίες στις 09:00 το πρωί της 8ης Μαρτίου 2013.

Το κείμενο της προσφυγής


Με την πρώτη προσφυγή, που κατατέθηκε σήμερα, ζητείται από το Ανώτατο Απόφαση ή/ και Δήλωση του Δικαστηρίου ότι η πράξη ή/και απόφαση των καθ’ ων η αίτηση, που συνίσταται ή κοινοποιήθηκε στον αιτητή με την κατάσταση μισθοδοσίας του για τον μήνα Δεκέμβριο του 2012 και με την οποία εφάρμοσαν τις πρόνοιες του νόμου περί της μείωσης των απολαβών και των συντάξεων των αξιωματούχων, εργοδοτουμένων και συνταξιούχων της κρατικής Υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αποκόπτοντας 216,36 ευρώ εκ των ακαθάριστων απολαβών του, είναι άκυρη ως στηριζόμενη σε νόμο, ο οποίος προσκρούει στο Σύνταγμα ή/ και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και εν γένει σε υπερ-νομοθετικούς κανόνες και αρχές.
Ως πρώτο λόγο ακύρωσης ο αιτητής, διά του δικηγόρου του, επικαλείται την έννοια του μισθού του δημόσιου υπαλλήλου, δηλώνοντας ότι "ο μισθός του δημοσίου υπαλλήλου αποτελεί δημόσιο δικαίωμα" και ότι "δεν θεωρείται αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του, όπως στην περίπτωση των ιδιωτικών συμβάσεων εργασίας, αλλά παροχή για την αξιοπρεπή διαβίωσή του".
Συναφώς, ο όρος "αξιοπρεπής" μισθός, δηλώνει ο κ. Στεφανίδης, "αναφέρεται στο άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη και ερμηνεύεται ως `ο μισθός εκείνος, που ικανοποιεί τις κοινωνικές, οικονομικές και πνευματικές ανάγκες του ανθρώπου` και, συναφώς, το ότι οι απολαβές αποτελούν αναφαίρετο δημόσιο δικαίωμα υπογραμμίσθηκε και στην απόφαση της Ολομέλειας στην υπόθεση Ειρήνη Πατσαλοσαββή - Λεοντίου εναντίον Κυπριακής Δημοκρατίας (1997) 3 ΑΑΔ 70".
Περαιτέρω, συνεχίζει ο κ. Στεφανίδης, το δικαίωμα επί του μισθού του υπαλλήλου δεν υπόκειται σε αλλοίωση με τη βούλησή του, διότι αφορά (ως μέσο βιοπορισμού του υπαλλήλου) και τη δημόσια διοίκηση και δεν αποτελεί αντάλλαγμα εργασίας, επομένως δεν επιτρέπεται παραίτηση και μη είσπραξη αποδοχών.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην προσφυγή, αναφέρθηκε ότι ο μισθός του δημόσιου υπαλλήλου δεν αποτελεί αντάλλαγμα υπηρεσιών αλλά παρακολούθημα της υπαλληλικής ιδιότητας".
Ο προσφεύγων επικαλείται, επίσης, μεταξύ άλλων, την Απόφαση 1656/2006 του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά, συμφώνως της οποίας "ο μισθός απορρέει από την υπαλληλική σχέση και δεν αποτελεί άμεσο αντάλλαγμα της εργασίας του υπαλλήλου".
"Οι επίδικες ρυθμίσεις για περικοπές αποδοχών ή συντάξεων", δηλώνει ο κ. Στεφανίδης, "είναι ως εκ τούτου αντισυνταγματικές ήδη σε αφηρημένο επίπεδο, καθ` ότι δεν συναρτούν τις εν λόγω περικοπές με τον προσδιορισμό ενός ελάχιστου ποσού αποδοχών ή συντάξεων, το οποίο να διασφαλίζει το ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης του ανθρώπου και, συναφώς, δεν συναρτούν τις εν λόγω αποκοπές με την τρέχουσα αναλογική αγοραστική ανταποδοτική αξία του συμπεφωνημένου και καθορισμένου μισθού τους".
Ακόμα, όπως αναφέρεται στην προσφυγή, "κατά τη διαμόρφωση του ύψους του ελάχιστου ορίου διαβίωσης, ο νομοθέτης πρέπει να λαμβάνει υπ` όψη του το γεγονός ότι, λόγω των έμμεσων φόρων, οι ανάγκες διαβίωσης του φορολογούμενου αυξάνονται".
Με την προσφυγή, τίθεται επιπλέον το ερώτημα προς το Δικαστήριο κατά πόσον αντιβαίνει η μείωση του μισθού -η οποία δεν αποτελεί το μοναδικό δυνατό, αναγκαίο και βασικό μέτρο για την προσπάθεια σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών υπό συνθήκες σοβαρής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης της χώρας- προς το δικαίωμα που προβλέπεται με συγκεκριμένη πρόνοια του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, δεδομένου ότι διακυβεύει το βιοτικό επίπεδο και τις οικονομικές υποχρεώσεις, τις οποίες είχαν αναλάβει οι εργαζόμενοι και η οικογένειά τους πριν τη μείωση αυτή".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-
Συζήτηση στο eurogroup χωρίς την Λαγκάρντ/Θα "στριμώξουν" Σιαρλή για ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή
-Έρημη η Μακαρίου/ Τα υψηλά ενοίκια έδιωξαν τους καταστηματάρχες/video


   Διαδώστε αυτό το άρθρο