What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ· ΤΖΟΚΕΡ·

INFO

21.01.2013 | 20:42
Τελευταία ενημέρωση: 21.01.2013 | 20:45

Πολυπολιτισμικό το όραμα του Σταύρου Μαλά για εκπαίδευση και πολιτισμό

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, δήλωσε την Δευτέρα το δικό του όραμα για την εκπαίδευση και την πολιτιστική διάπλαση των ανθρώπων είναι πολυπολιτισμικό και δεν απορρίπτει, αντίθετα προάγει την εθνική πολιτιστική παράδοση, αλλά τη θέλει να βρίσκεται σε γόνιμο διάλογο με τον πολιτισμό άλλων λαών».

Σε συνάντησή του με τους ανθρώπους του Πολιτισμού και της Παιδείας ο κ. Μαλάς αναφέρθηκε σε «ένα διάλογο που θα στοχεύει στη διαφύλαξη των πανανθρώπινων αξιών, σ’ ένα κόσμο που θα διατηρεί την πολιτισμική του ποικιλομορφία, η οποία όμως δεν θα αποτελεί διαιρετικό στοιχείο, αλλά φορέας επικοινωνίας».
Ο Σταύρος Μαλάς είπε ότι «αυτό το όραμα για να το πετύχουμε πρέπει να αρχίσουμε από την ίδια μας τη χώρα και εμείς οι Ελληνοκύπριοι, θα πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες της κουλτούρας των Τουρκοκυπρίων, όπως βεβαίως και εκείνοι οφείλουν να δείχνουν σεβασμό προς τη δική μας πολιτισμική ετερότητα».
Όπως είπε ο κ. Μαλάς, «προϋπόθεση αποτελεί η προσήλωση των επί μέρους πολιτισμικών μας ιδιαιτεροτήτων στις πανανθρώπινα αποδεκτές, ιστορικά δοκιμασμένες και διαχρονικά βιώσιμες ανθρωπιστικές αξίες, κάτι το οποίο μπορούμε να το κατορθώσουμε μόνο μέσα από ανθρωποκεντρικά εκπαιδευτικά συστήματα».
Ο κ. Μαλάς είπε πως θεωρεί «την παιδεία ένα αδιαπραγμάτευτο δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, το οποίο πρέπει να προσφέρεται δωρεάν σε όλους τους νέους και τις νέες, παρέχοντάς τους ίσες ευκαιρίες πρόσβασης, συμμετοχής και επιτυχίας, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο κ. Μαλάς, δεσμεύεται, μεταξύ άλλων, για «τη διαμόρφωση σύγχρονου, δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου που να προσφέρει επαρκείς γνώσεις, να αναπτύσσει τις δεξιότητες που απαιτούνται στη νέα εποχή και να διαμορφώνει ενεργούς και δημοκρατικούς πολίτες».
Δεσμεύεται, επίσης, για «τη βελτίωση των ακαδημαϊκών επιδόσεων των μαθητών, η οποία να αντανακλάται και στα αποτελέσματα των διεθνών εξετάσεων και αξιολογήσεων στις οποίες συμμετέχει η Κύπρος και για την διασφάλιση της ήδη υψηλής χρηματοδότησης στον τομέα της παιδείας, χωρίς να επηρεάζεται από τα οικονομικά δεδομένα».
Αναφερόμενος στον πολιτισμό, «με την ευρεία έννοια του», είπε ότι «διαπνέει κάθε πλευρά της ζωής», λέγοντας παράλληλα, πως «δεν είναι τυχαίο ότι η πίστη και η προσήλωση στη δημοκρατία θεωρείται σημαντικό χαρακτηριστικό ενός πολιτισμένου λαού». Ο κ. Μαλάς, ανέφερε, επίσης, ότι «ο πολιτισμός διαμορφώνει τις πνευματικές, ηθικές και υλικές αξίες του λαού, τα αισθητικά του κριτήρια, τα πρότυπα του, την ποιότητα και οργάνωση της εργασίας του, του ελεύθερου του χρόνου αλλά και τη στάση του απέναντι στη φύση και τους άλλους λαούς».
Πρόσθεσε ότι είναι ο πολιτισμός που διαμορφώνει, «το σεβασμό του προς ότι σημαντικό και καταξιωμένο υπάρχει στην τοπική, εθνική και πανανθρώπινη κληρονομιά, τη θέληση του να εργαστεί για το παρόν και το μέλλον της χώρας του και εν γένει της ανθρωπότητας».
Συνεπώς, είπε ο κ. Μαλάς, «ο πολιτισμός είναι ζωτικής σημασίας για κάθε λαό και ιδιαίτερα για την Κύπρο» και αναφέρθηκε στην συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, στην εξάρτηση στον καταναλωτισμό, στην εμπορευματοποίηση ακόμα και της Τέχνης, όπως και στην οικονομική κρίση, τα οποία όλα αυτά επιτάσσουν την ανάγκη του ανασχεδιασμού της πολιτικής στον τομέα του πολιτισμού, παρόλα τα βήματα που έχουν γίνει από την Κυβέρνηση».
«Δεν θα ήταν επομένως, υπερβολή αν έλεγα ότι, χωρίς την κατάλληλη παιδεία και πολιτική, οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί ίσως να μείνουν ‘φωνές βοώντων εν τη ερήμω’ όμως τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών η κάθε κοινωνία τούς έχει πάντοτε ανάγκη, καθώς αποτελούν ‘σηματωρούς και κήρυκες’» της, είπε ο κ. Μαλάς.
Κλείνοντας, είπε ότι «εκλεγόμενος στην Προεδρία της Δημοκρατίας, δεσμεύομαι ότι θα κάμω ό,τι περνά από το χέρι μου, έτσι ώστε τα γράμματα, οι τέχνες, εν γένει η καλλιτεχνική δημιουργία, να τύχουν της καλύτερης δυνατής στήριξης και οι εκφραστές τους να έχουν ένα βάθρο ώστε να δημιουργούν και να παράγουν, αλλά και να προάγουν την πολιτιστική παιδεία των ανθρώπων της χώρας μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- «Έφυγε» ο Αντώνης Τσόκκος/Η Αγία Νάπα θρηνεί για το δήμαρχο της
- Λευκωσία: Ήπιαν το καφέ τους, τους λήστεψαν και έφυγαν κύριοι
-FT: Ακόμα δύο μήνες καθυστερεί το κυπριακό Μνημόνιο

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Προεδρικές Εκλογές: «Κλείδωσε» το debate - Ημερομηνία, μονομάχοι και ενότητες
  2. Η ανώτερη μόρφωση αποτελεί ανάχωμα στη νόσο Αλτσχάιμερ
  3. Αναστασιάδης: Εκσυγχρονίζουμε και επενδύουμε στην Παιδεία
  4. Αβέρωφ Νεοφύτου: «Για τον Αναστασιάδη μιλούν τα έργα του»
  5. Δημοσκόπηση για Προεδρικές εκλογές: Σαφές προβάδισμα Αναστασιάδη – Ακολουθούν Παπαδόπουλος και Μαλάς
  6. Μαλάς: Υψίστης σημασίας το Γενικό Λογιστήριο στη διακυβέρνησή μου