What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

22.01.2013 | 07:41
Τελευταία ενημέρωση: 22.01.2013 | 12:19

17 δις θα χρειαστεί η Κύπρος σύμφωνα με το Εugroup/ Τέλη Ιανουαρίου η ένδειξη για τις κεφαλαιακές ανάγκες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

- Η έκθεση για τις κεφαλαιακές ανάγκες θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου
- Μετά το διαγνωστικό έλεγχο της Pimco  τα stress tests θα καταδείξουν τελικά τις τελικές ανάγκες
-Περισσότερα απο το ετήσιο ΑΕΠ τα όσα απαιτούνται.
-Η γερμανια μπλοκάρει τη βοήθεια απο τη Ρωσία
-Επιμένουν για ξέπλυμα-ιδιωτικοποιήσεις

Περί τα τέλη Ιανουαρίου θα γίνει γνωστό το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο θα καθορίσει εν πολλοίς το ύψος της δανείου που θα λάβει η Κύπρος από τον Μηχανισμό Στήριξης,.

Αυτό ωστόσο θα είναι το συνολικό ποσό του χρηματοπιστωτικού τομέα και όχι το συγκεκριμένο ποσό που θα χρειαστεί το κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Κύπρο.

Στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνόδου του Eurogroup και αναφερόμενος στο διαγνωστικό έλεγχο της Pimco, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε μεν αυτός προχωρά, προσθέτοντας δε πως «με βάση την καθιερωμένη διαδικασία, η έκθεση (για τις κεφαλαιακές ανάγκες) θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου».

Έγκυρη πηγή διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ πως αυτό που θα δημοσιοποιηθεί με την οριστική υπογραφή του μνημονίου, την οποία το Eurogroup τοποθέτησε χρονικά το Μάρτιο, είναι η δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων αναγκών του κάθε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος ξεχωριστά,

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πως η δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις τελικές ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα ήταν και η απόφαση της συντονιστικής επιτροπής (steering committee) που έχει την αρμοδιότητα να επιβλέψει και να εξετάσει τον διαγνωστικό έλεγχο του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα, που διενεργεί η Pimco.

Η έκθεση της Pimco καθορίζει τις ανάγκες με τις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα σε ένα βασικό και ένα βασικό σενάριο με βάση τα στοιχεία συνέλεξε από τις τράπεζες μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2012, οπόταν τα ποσά αυτά θα τύχουν προσαρμογής για τα στοιχεία των τραπεζών από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι την ημερομηνία υπογραφής του Μνημονίου,

Άρα, είναι πλέον σαφές ότι ο διαγνωστικός έλεγχος της Pimco δεν είναι το τέλος του δρόμου, αλλά αυτός θα αποτελέσει τη βάση για τις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) που θα διενεργηθούν για κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που καθορίζεται στο μνημόνιο και τα οποία θα καταδείξουν τελικά τις τελικές ανάγκες του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα και κατά συνέπεια το τελικό ύψος του δανείου που θα λάβει η Κύπρος από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Με βάση το μνημόνιο, τα stress test θα διενεργηθούν από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με τη βοήθεια εξωτερικού συμβούλου και με διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επιμένουν για το ξέπλυμα και τις ιδιωτικοποιήσεις
Στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως Πρόεδρος της Ευρωομάδας, ο Λουξεμβούργιος Πρωθυπουργός Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μίλησε για «στενή παρακολούθηση» του πλαισίου καταπολέμησης του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος μέχρι και την περίοδο της υπογραφής του μνημονίου.

Στη χθεσινή συνεδρία του Eurogroup, o Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή ενημέρωσε τους ομολόγους για την πορεία υλοποίησης που συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν με την Τρόικα, ενώ δεν έγινε διεξοδική συζήτηση αφού απουσίαζε ένα σημαντικό μέρος του κυπριακού μνημονίου, το ποσό που θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωικού τομέα.

«Καλωσορίσαμε την πρόοδο η οποία επιτεύχθηκε από την Κύπρο για την υλοποίηση των σημαντικών ζητημάτων για τα οποία η Τρόικα και οι κυπριακές αρχές έχουν συμφωνήσει», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας πως ο διαγνωστικός έλεγχος για τις κεφαλαιακές ανάγκες του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα έχει προχωρήσει.

Σημαντική ήταν και η αναφορά του ότι η τελική έκθεση για τις κεφαλαιακές ανάγκες θα δημοσιοποιηθεί μετά την υπογραφή του μνημονίου υπό το φως όπως τηρήθηκε με τα προηγούμενα μνημόνια.

Παράλληλα, αφού σημείωσε ότι έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου είναι καλυμμένες, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι «σε αυτή τη βάση θεωρήσαμε ότι η στόχευση της συμφωνίας επί ενός προγράμματος μετά τις επερχόμενες εκλογές στην Κύπρο θα εξυπηρετούσε καλύτερα την εθνική ιδιοκτησία» (του προγράμματος).

Όχι από Ρωσία σε νέο δάνειο...

Κατά της παροχής νέου δανείου προς την Κύπρο τάσσεται η Ρωσία, καθώς σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας, I. Shuvalov, «η Ρωσία πρέπει να κοιτάξει πρώτα τις δικές της ανάγκες».

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Igor Shuvalov δήλωσε ότι η Ρωσία χρειάζεται πιο εύκολο χρήμα για την ενίσχυση του εταιρικού δανεισμού αναφέροντας ότι η χώρα του δεν μπορεί να παρέχει οικονομική βοήθεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς να κοιτάξει πρώτα τις δικές της ανάγκες.

Η Ρωσία αντιμετωπίζει πιέσεις από άλλους πιστωτές της Κύπρου να συμμετέχει σε ένα νέο σχέδιο διάσωσης, περιλαμβανομένης της δυνατότητας να διαγράψει μέρος του δανείου, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία πρέπει να συμμετέχει σε ένα σχέδιο διάσωσης της ζώνης του ευρώ.

"Πρέπει να είμαστε πολύ λιτοί αυτή τη στιγμή, πολύ συντηρητικοί", επεσήμανε ο ρώσος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι "η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να διαγράψει το δάνειο €2,5 δισ. που δόθηκε στην Κύπρο το 2011".

«Έχουμε τόσους πολλούς φίλους και συνεργάτες που θα ήθελαν να συνάψουν κάποια δάνεια από μας», είπε με νόημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- «Έφυγε» ο Αντώνης Τσόκκος/Η Αγία Νάπα θρηνεί για το δήμαρχο της
- Λευκωσία: Ήπιαν το καφέ τους, τους λήστεψαν και έφυγαν κύριοι
-FT: Ακόμα δύο μήνες καθυστερεί το κυπριακό Μνημόνιο

   Διαδώστε αυτό το άρθρο