What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

22.01.2013 | 20:50
Τελευταία ενημέρωση: 22.01.2013 | 20:51

Αιτήματα σιτοπαραγωγών σε συνάντηση με Υπουργό Γεωργίας

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας


Αιτήματα των σιτοπαραγωγών συζήτησε με αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών ο Υπουργός Γεωργίας Σοφοκλής Αλετράρης. Μεταξύ άλλων τέθηκαν τα θέματα της εκταρικής επιδότησης , των κρατικών εγγυήσεων και των χρεώσεων της επιτροπής σιτηρών.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, σε σχέση με το αίτημα που έθεσε η Οργάνωση για παραχώρηση κρατικών εγγυήσεων, ο Υπουργός είπε ότι το Υπουργείο θα επεξεργαστεί το θέμα "για να υπάρξει ένα καθεστώς ενίσχυσης" και στη συνέχεια θα το θέσει ενώπιον της Οργάνωσης.
"Το έχουμε συζητήσει με τον Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων και θα το εξετάσουμε μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών για να δούμε κατά πόσον είναι εφικτό ένα τέτοιο καθεστώς", ανέφερε.
Σε ότι αφορά την καταβολή των εκταρικών επιδοτήσεων, σύμφωνα με τον Υπουργό θα αρχίσουν να καταβάλλονται στα τέλη Ιανουαρίου ενώ για το θέμα των χρεώσεων της Επιτροπής Σιτηρών ο κ. Αλετράρης είπε ότι ο ρόλος της Επιτροπής πλέον δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που διαδραμάτιζε πριν από την ένταξή μας στην ΕΕ, "αλλά θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να υπάρχουν λογικές χρεώσεις".
Στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη το θέμα του εμπλουτισμού των υπόγειων υδροφορέων σε περιπτώσεις που υπερχειλίζουν τα φράγματα και για το ενδεχόμενο παραχώρησης του νερού προς τους σιτηροπαραγωγούς όταν αυτό χύνεται στη θάλασσα είτε προερχόμενο από τα φράγματα, είτε από τους βιολογικούς σταθμούς και σύμφωνα με τον Υπουργό, "υπήρξε η κοινή αντίληψη ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους σιτηροπαραγωγούς μας σε όλα αυτά τα θέματα".
Ερωτηθείς, στη συνέχεια, εάν έχει εξασφαλιστεί κάποιου είδους δάνειο για τις εκταρικές επιδοτήσεις το οποίο καλύπτει τις επιδοτήσεις κατά το ήμισυ, ο Υπουργός είπε ότι δεν πρόκειται για το ήμισυ του ποσού και πρόσθεσε ότι "οι επιδοτήσεις θα αρχίσουν να δίνονται από την Παρασκευή και θα δοθεί ολόκληρη η επιδότηση στον κάθε αγρότη αιτητή".
Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των δικαιούχων και του ποσού που θα καταβληθεί, ο κ. Αλετράρης ανέφερε ότι υπάρχουν γύρω στις 33 χιλιάδες αιτήσεις και το ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται, περίπου, σε 40 εκατομμύρια ευρώ.
Κληθείς να αναφερθεί σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προχωρήσει το Υπουργείο Γεωργίας σχετικά με τις χρεώσεις της Επιτροπής Σιτηρών και στη δυνατότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές των σιτηρών, ο κ. Αλετράρης υπενθύμισε ότι η Επιτροπή Σιτηρών δεν είναι ελεγχόμενη πλέον από το κράτος , αλλά σε αυτή συμμετέχουν δημόσιοι λειτουργοί και οι Αγροτικές Οργανώσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κράτος έχει τρόπο να κάνει τις δικές του παρεμβάσεις. Δεν υπάρχει η δυνατότητα επιβολής πλαφόν από μέρους του Υπουργείου, κατέληξε.
Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Σιτηροπαραγωγών Κυριάκος Κκαϊλάς αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σε σχέση με τις υπερβολικές χρεώσεις της Επιτροπής Σιτηρών για αποθήκευση των σιτηρών, των οποίων, όπως επισήμανε, αναγκαστικά το κόστος μετακυλίεται στους κτηνοτρόφους που προμηθεύονται τα σιτηρά.
Αναφορικά με την καταβολή των εκταρικών επιδοτήσεων, ο κ. Καϊλάς είπε ότι οι πληρωμές θα γίνουν σύντομα όπως ειπώθηκε από πλευράς του Υπουργείου Γεωργίας κατά τη συνάντηση, ώστε "να ανασάνει ο κλάδος από τις μεγάλες πιέσεις που δέχεται εν όψει και της δεύτερης καλλιεργητικής περιόδου την οποία διανύει".
Σε σχέση με τις κρατικές εγγυήσεις που ζητά η Οργάνωση, σημείωσε ότι είναι απαραίτητες γιατί σήμερα η Οργάνωση προβαίνει σε προσωπικές εγγυήσεις για εξεύρεση δανείου ύψους δύο εκατατομμυρίων ευρώ που θα δοθεί ως προκαταβολή στους αγρότες ως έναντι του προϊόντος τους κατά το στάδιο του θερισμού.

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Σαακασβίλι: Ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας απειλούσε να πέσει από ταράτσα [vid]
  2. Πάφος: Με «συλλογή» ρούχων στα «πράσα» 35χρονος και 46χρονος - Τί ψάχνει η Αστυνομία
  3. Φιλική ήττα Εθνικής Ανδρών από Γεωργία
  4. Πάνω από 32.000 οι αιτήσεις για εκταρικές επιδοτήσεις - Χρόνος για εκπρόθεσμη υποβολή
  5. Άρχισε η καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές από χαλάζι στα κηπευτικά
  6. Ποσό €1,38 δισ. δόθηκε μέχρι σήμερα από τον ΚΟΑΠ στους αγρότες και θα δοθούν επιπλέον €243 εκ.