What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

23.01.2013 | 13:12
Τελευταία ενημέρωση: 23.01.2013 | 13:20

Γονείς-Πινόκιο

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Οι περισσότεροι γονείς χρησιμοποιούν το ψέμα ως τακτική, για να αλλάξουν τη συμπεριφορά των παιδιών τους, συμπεραίνει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. 

Η πιο συχνή απειλή από τους γονείς προς τα παιδιά είναι ότι θα τα αφήσουν μόνα τους σε δημόσιους χώρους, αν δε συμμορφωθούν στις υποδείξεις τους.

Η τακτική πειθούς για να τρώνε τα παιδιά συγκεκριμένα λαχανικά, είναι η “νεράιδα που θα τα αφήσει τυφλά”, αν δεν τα φάνε.

Η έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ψυχολογίας, μετά από συνεντεύξεις με περίπου 200 οικογένειες, εξάγει το συμπέρασμα ότι το “οργανωμένο ψέμα” είναι μία τακτική που χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους γονείς σε Αμερική και Κίνα.

Το γεγονός ότι οι περισσότερο γονείς χρησιμοποιούν το ίδιο ψέμα, ότι “θα αφήσουν τα παιδιά μόνα τους”, πηγάζει από το γεγονός ότι, αντιμετωπίζουν όλοι το γεγονός ότι πρέπει να φύγουν από ένα μέρος, παρά τη θέληση των παιδιών τους, ισχυρίζονται οι ερευνητές.
Το δεύτερο κοινό ψέμα που χρησιμοποιείται στις δύο χώρες είναι ότι “θα τους αγοράσουν κάτι που τα παιδιά ζητάνε”, σε αόριστο χρόνο.

Οι ερευνητές κατατάσσουν διάφορες κατηγορίες ψεμάτων, δίνοντας διαφορετική ερμηνεία σε κάθε μία από αυτές.

Υπάρχουν οι “αναληθείς δηλώσεις” που σχετίζονται με την ανυπακοή. Σε αυτές περιλαμβάνονται: “αν δε συμμορφωθείς, θα πάρω την Αστυνομία”, ή “αν δεν κάτσεις ήσυχα, η κυρία θα θυμώσει μαζί σου” .

Και να αυτά σας φαίνονται “αντι-ηρωικά” ψέμματα, υπάρχουν ακόμα πιο τρομακτικά.

Σε αυτήν την κατηγορία, υπάγονται δηλώσεις, όπως: “αν δε με ακούσεις θα σε πάρει κάποιος μόλις φύγω”.

Υπάρχουν όμως και ψέμματα που λέγονται για να προστατεύσουν τα συναισθήματα των παιδιών τους.

Σε αυτήν την κατηγορία υπάγεται το “το ζωάκι σου πήγε να ζήσει με το θείο στη φάρμα του, για να έχει περισσότερο χώρο”.

Ένα άλλο ψέμα που χρησιμοποιείται για προστασία των ίδιων των γονιών-και κυρίως των πορτοφολιών τους-είναι όταν μέσα σε ένα κατάστημα παιχνιδιών ακούγεται το “δεν έχω λεφτά μαζί μου σήμερα. Θα το αγοράσουμε μία άλλη μέρα”.

Στην έρευνα δε διαπιστώθηκε ξεκάθαρη διαφορά ανάμεσα στα ψέμματα που λένε οι μανάδες και οι πατεράδες.

Το επίπεδο των ψεμμάτων είναι υψηλότερο στην Κίνα.

Αποδείχτηκε ότι οι γονείς έχουν υιοθετήσει τη μέθοδο αυτών του είδους ψεμμάτων, με στόχο να ωθήσουν τα παιδιά τους στην επιθυμητή, για αυτούς συμπεριφορά.

Για παράδειγμα, λένε στα παιδιά τους ότι θα ψηλώνουν ένα πόντο, για κάθε μπουκιά μπρόκολο που τρώνε, ως κίνητρο για να αποκτήσουν υγιείς διατροφικές συνήθειες.

Η έρευνα επισημαίνει ότι η χρήση τέτοιου είδους ψεμμάτων, σε βάθος χρόνου, επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας, όσο τα παιδιά μεγαλώνουν.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι αυτή η τακτική εγείρει “σημαντικά ηθικά ζητήματα σχετικά με το πότε, αν ποτέ τελικά, τα ψέμματα των γονιών δικαιολογούνται”.
 

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Έπνιξε την κόρη τους και έσφαξε τον γιο τους – Ράκος ο διεθνής παίκτης ράγκμπι
  2. Δίαιτα με τη νέα χρονιά: ΟΧΙ σε αυτές τις τέσσερις δίαιτες λένε οι ειδικοί
  3. Φόνος Κλεάνθους: Αρνείται τα πάντα ο 29χρονος! «Προς Θεού ρε παιδιά!» Απαντήσεις από το αιματοβαμμένο αποτύπωμα παπουτσιού [vid]
  4. Ανακαλείται πασίγνωστο βρεφικό γάλα - Μολύνθηκε από σαλμονέλα
  5. «Δεν είμαι ομοφυλόφιλος! Ας συνεχίσουν να λένε ότι είμαι...» [vid]
  6. Ζητείται ανθρωπιά για τον 14χρονο Αλέξανδρο - Κραυγή αγωνίας από τους γονείς του