What's hot? ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ· ΧΙΟΝΙΑ· AFRIKA· SURVIVOR·

INFO

Τελευταία ενημέρωση: 23.01.2013 | 14:05

ΕΔΕΚ: Το ύψος του χρέους θα καθορίσει το θέμα ιδιωτικοποιήσεων

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

 Σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ υποδεικνύει ότι είναι ξεκάθαρο από τους όρους του μνημονίου συναντίληψης ότι σε περίπτωση μη βιωσιμότητας του Κυπριακού χρέους τότε θα υπάρξει άμεσα συζήτηση για ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών.

 «Επιπλέον στο έγγραφο τονίζεται ότι θα πρέπει μέχρι το τρίτο τρίμηνο, να καταρτιστεί κατάλογος των στοιχείων ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένης ακίνητης ιδιοκτησίας, που ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση, στους δήμους και στις επαρχιακές διοικήσεις, με προοπτική πιθανής εκποίησης και αναδιοργάνωσης».
«Για τον σκοπό αυτό», προστίθεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, «ο κατάλογος θα υποδεικνύει ποιες Κρατικές Επιχειρήσεις (ΚΕ) είναι δυνατό να εκποιηθούν, ποιες πιθανόν να υποστούν αναδιοργάνωση και ποιες πιθανόν να υποστούν εκκαθάριση. Γίνεται δηλαδή ξεκάθαρο ότι πέραν των ημικρατικών οργανισμών για την Τρόικα οποιοδήποτε κρατική περιουσία είναι προς πώληση. Είναι γι αυτό το λόγο που θα πρέπει να εξεταστούν διεξοδικά οι παράμετροι που χρησιμοποιήθηκαν από την Pimco ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο».
«Στο πρώτο πακέτο μέτρων που είχε δοθεί από την κυβέρνηση μετά από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, είχε συμφωνηθεί η εκποίηση συγκεκριμένων οργανισμών και το κλείσιμο όσων έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους. Τονίσαμε ότι θα πρέπει να εξεταστεί πιθανή μετοχοποίηση συγκεκριμένων ημικρατικών οργανισμών με συγκεκριμένο ποσοστό μετοχών να παραχωρείται σε στρατηγικό επενδυτή, στους εργαζόμενους και στο ευρύτερο κοινό».
Όμως οποιεσδήποτε μετοχοποίησεις πρέπει να γίνονται σε περιόδους οικονομικής σταθερότητας, διευκρινίζει η ΕΔΕΚ, «ή ακόμη ανάπτυξης και μετά από σωστό στρατηγικό σχεδιασμό ώστε να διασφαλίζονται τα σωστά οικονομικά ανταλλάγματα, οι θέσεις εργασίας, η διατήρηση του ανταγωνισμού και όχι η δημιουργία ολιγοπωλίων και η πρόσβαση όλων των κατοίκων σε κοινωνικά αγαθά όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό. Άρα το ενδεχόμενο μετοχοποιήσεων θα πρέπει να γίνει στο σωστό χρόνο και αφού υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία και σχεδιασμός».
«Πιστεύουμε», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, ότι «οι οποιεσδήποτε αντιπαραθέσεις γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και λόγω προεκλογικών σκοπιμοτήτων. Πρέπει να απευθυνόμαστε με ειλικρίνεια στον Κυπριακό λαό. Το ζήτημα δεν είναι να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι δε θέλουμε τις ιδιωτικοποιήσεις. Κανένας άλλωστε δε θέλει και ούτε επιδιώκει εκποίηση της κρατικής περιουσίας».ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Ολοταχώς προς τις προεδρικές εκλογές του 2013/Τι σημειώνει ο έφορος εκλογών
- Μιχάλης Σαρρής: Αναγκαίο το μνημόνιο, δύσκολες οι επιλογές
- Λεμεσός: Αντί για βασιλικούς φύτευε δενδρύλλια κάνναβης

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Φωτίου: Ιερό χρέος η συνέχιση προσπάθειας διευκρίνισης της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου
  2. ΕΔΕΚ: Παραχώρησαν τ/κ φιλέτο στον γιο δημoτικού συμβούλου του ΔΗΣΥ
  3. Απεκαλύφθη ο «Ιούδας» του Παμπορίδη - Έντονη on air αντιπαράθεση με Σιζόπουλο και «μαλλιά κουβάρια» με Αγαθαγγέλου
  4. Οργή ΥΠΟΙΚ για τις προεκλογικές δηλώσεις Νικόλα: «Να διατηρηθούν τα ελάχιστα όρια υπευθυνότητας»
  5. Απάντηση-«αντεπίθεση» Γιώργου Βασιλείου στην ανακοίνωση Γ. Ελεγκτή για τα €48.087 «προεδρικά χρωστούμενα»
  6. Ν. Παπαδόπουλος: «Δεν είναι το πολιτειακό σύστημα αλλά το περιεχόμενο της ΔΔΟ»