What's hot? GOOGLE· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

24.01.2013 | 07:07
Τελευταία ενημέρωση: 24.01.2013 | 07:10

Τριτοκοσμικές συνθήκες στο προξενείο στο Λονδίνο - Για ένα ελληνικό διαβατήριο αναγκάζονται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει το προξενικό γραφείο της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, καθώς έχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και όπως αναφέρουν οι καταγγελίες που δέχθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη, παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στη διεκπεραίωση πολλών διαδικασιών (έκδοση διαβατηρίων, χορήγηση βεβαιώσεων μονίμου κατοίκου για στρατολογική χρήση κλπ). 

Μετά από παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής, το υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε τον Συνήγορο του Πολίτη ότι γνωρίζει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και έλαβε, ήδη, μέτρα ενίσχυσης του προξενικού γραφείου με επιπλέον προσωπικό, ιδίως κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Ωστόσο, ο Συνήγορος εξακολουθεί να παρακολουθεί την υπόθεση, όπως αναφέρει η Αρχή.

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι το προξενικό γραφείο, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε μετά την κατάργηση του γενικού προξενείου στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2011, φαίνεται να είναι σημαντικά υποστελεχωμένο, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στους πολίτες που απευθύνονται σε αυτό για τη διεκπεραίωση υποθέσεών τους (πολύμηνη αναμονή για ραντεβού και διαβίβαση δικαιολογητικών διαβατηρίου ή στρατολογικής κατάστασης).

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι πολίτες υποχρεώνονται είτε να ενεργήσουν με δικά τους μέσα για την τακτοποίηση των υποθέσεών τους (πχ να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να εκδώσουν νέο διαβατήριο), είτε να καταβάλλουν πρόστιμο για παράλειψη ενεργειών χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή επισήμανε προς το υπουργείο Εξωτερικών ότι καθίσταται, πλέον, απαραίτητη η επαρκής στελέχωση του προξενικού γραφείου, προτείνοντας την ενίσχυσή του με εποχικό προσωπικό, κατά τους μήνες που παρουσιάζεται αναμενόμενος αυξημένος φόρτος εργασίας (πχ την περίοδο κλήσεων για στράτευση), καθώς και την τοποθέτηση εξειδικευμένου υπαλλήλου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Επίσης, πρότεινε τον διαχωρισμό της αλληλογραφίας για την έκδοση των διαβατηρίων από τη διπλωματική αλληλογραφία, ώστε να περιοριστεί ο απαιτούμενος χρόνος ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης διαδικασίας, καθώς και την απλοποίηση της διαδικασίας διαπίστωσης μόνιμου κάτοικου εξωτερικού και την άμεση διαβίβαση των σχετικών βεβαιώσεων στις αρμόδιες στρατολογικές υπηρεσίες.

Τέλος, η Αρχή τόνισε ότι είναι απαραίτητο να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις επείγουσες περιπτώσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να περιορίζονται, απλώς, σε ζητήματα ζωής ή θανάτου. 

Διαβάστε ακόμα:

Πραγματικότητα το βρετανικό δημοψήφισμα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κάμερον

Πίσω στη Βρετανία ο πρίγκιπας Χάρι-Δύο μέρες έμεινε στην Κύπρο


   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Στο «Ζήνων» η 1η Τριμερής ΥΠΑΜ Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου
  2. Κύκλοι ΥΠΕΞ: Στην Τουρκία καλό είναι να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι το Αιγαίο είναι ελληνικό
  3. Ολοκληρώνεται η μετεγγραφή Μυτίδη στην Ελλάδα
  4. «Ελλάδα έχεις ταλέντο»: Golden Buzzer για την 16χρόνη από την Πάφο! [vid]
  5. Μαλάς: Ανέπτυξε τις θέσεις του για οικονομία και Κυπριακό στους ομογενείς στο Λονδίνο
  6. Μήνυση Τουρκίας στην «Αφρίκα» για το ελληνικό άγαλμα που ουρεί στο κεφάλι του Ερντογάν