What's hot? ΕΡΝΤΟΓΑΝ· ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ· ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ· ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ·

INFO

25.01.2013 | 11:08
Τελευταία ενημέρωση: 26.01.2013 | 09:17

Economist προς Κύπρο: Ο χρόνος σας τελειώνει

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Επτά μήνες μετά το κυπριακό αίτημα για διάσωση, που ακολούθησε τη διαγραφή του ελληνικού χρέους στην οποία έπεσαν θύμα οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, ο χρόνος τελειώνει, προειδοποιεί σε δημοσίευμά του ο Εκόνομιστ  και εκφράζει επίσης την εκτίμηση ότι η Κύπρος ενδέχεται να πιεστεί από τους πιστωτές της να κατασκευάσει αγωγό για εξαγωγή του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας.

 Σε σημερινό του δημοσίευμα το έγκριτο περιοδικό αναφέρει πως ανάμεσα στις επιλογές που εξετάζονται σε σχέση με τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους είναι και ο δανεισμός του πλήρους ποσού από την τρόικα και η καθυστέρηση της αποπληρωμής μέχρι να αρχίσουν να «ρέουν» τα οφέλη από τα τεράστια κοιτάσματα αερίου.

Το βρετανικό περιοδικό επιχειρεί να συνοψίσει την κατάσταση στην Κύπρο. «Ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή λέει ότι πρέπει να βρει 1 δισ. ευρώ το μήνα για την αναχρηματοδότηση δανείων και για άλλες δαπάνες. Ωστόσο, η διάσωση θα μπορούσε να μπλοκαριστεί ή να εγκριθεί με όρους που θα προκαλούσαν νέο συναγερμό μεταξύ των επενδυτών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το Εκόνομιστ παραθέτει τη δήλωση του Γιοργκ Άσμουσεν της ΕΚΤ ότι τα προβλήματα της Κύπρου θα μπορούσαν να είναι «συστημικά για την υπόλοιπη ευρωζώνη», καθώς και την προειδοποίηση του Τσαρλς Νταλάρα του IIF ότι υπάρχει κίνδυνος να υποτιμηθεί ο πιθανός αντίκτυπος των προβλημάτων της Κύπρου.
Σημειώνεται επίσης ότι ιδίως στη Γερμανία κάθε ιδέα να χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων για να δοθούν εγγυήσεις για τις καταθέσεις στις ελληνοκυπριακές τράπεζες συναντά ισχυρή αντίσταση. Παρατίθεται η εκτίμηση των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών ότι ωφελημένοι θα είναι «Ρώσοι ολιγάρχες, επιχειρηματίες και μαφιόζοι».
Διάγραμμα με βάση στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου που παραθέτει το περιοδικό δείχνει ότι το 63% των καταθετών σε κυπριακές τράπεζες κατοικεί στο νησί, το 8% έχει έδρα κάποια άλλη χώρα μέλος της ευρωζώνης και το 29% ζει εκτός ευρωζώνης.

Επίσης το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν έχουν ακριβή στοιχεία για τις ρωσικές καταθέσεις, αλλά εκτιμήσεις τις προσδιορίζουν σε λιγότερο από 10% επί του συνόλου των καταθέσεων. Ωστόσο, εμπορικοί τραπεζίτες μιλούν για ποσοστό 35%, σύμφωνα με τον Εκόνομιστ, καθώς πολλές ρωσικές επενδύσεις παρουσιάζονται ως τοπικές.
Το περιοδικό τονίζει ότι δεν είναι βρώμικο όλο το ρωσικό χρήμα. «Παρόλα αυτά οι ισχυρισμοί ότι Ρώσοι κακοποιοί ωφελούνται από το γερμανικό μόχθο αποτελούν δώρο για τη γερμανική αντιπολίτευση, οι ψήφοι της οποίας θα απαιτηθούν για την έγκριση της διάσωσης από την Μπούντεστακ», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια το Εκόνομιστ επικαλείται τον Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ του Ινστιτούτου Πίτερσον για τα Διεθνή Οικονομικά στην Ουάσινγκτον, που επισημαίνει ότι σε απόλυτα ποσά οι ανάγκες της κυπριακής κυβέρνησης δεν μοιάζουν παρά μια αμελητέα στρογγυλοποίηση. Το γεγονός όμως ότι θα μπορούσε να αυξήσει το χρέος της Κύπρου στο 140% επί του ΑΕΠ, καθιστώντας το πιθανώς μη βιώσιμο, τρομάζει το ΔΝΤ και «ίσως εξηγεί την καθυστέρηση στην τελική έκθεση της Pimco».
Στο παρασκήνιο, γράφει ο Εκόνομιστ, Κύπριοι αξιωματούχοι πιέζουν για ένα πιο χαμηλό ποσό στις εκτιμήσεις για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και έχουν προσλάβει άλλους ειδικούς για να ελέγξουν τις μεθόδους που μετέρχεται στους υπολογισμούς της η Pimco.

Στο μεταξύ, οι Γερμανοί υποδεικνύουν ότι περισσότερα στοιχεία της κρατικής περιουσίας πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, κάτι που ίσως θα είναι ευκολότερο μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Χριστόφια. «Ο διάδοχός του πιθανόν να είναι ο Νίκος Αναστασιάδης του κεντροδεξιού ΔΗ.ΣΥ. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του κόμματος, Χάρης Γεωργιάδης λέει ότι οι κρατικές επιχειρήσεις της Κύπρου είναι ‘είτε σε τόσο κακή κατάσταση που κανείς δεν θα τις αγόραζε, είτε δε θα έφερναν αρκετά έσοδα για να κάνουν σημαντική διαφορά’», γράφει το περιοδικό.

Αναφέρεται επίσης ότι το ΔΝΤ πιστεύεται πως υποστηρίζει τη λύση ενός κουρέματος του κυβερνητικού χρέους κατά τα ελληνικά πρότυπα. Αλλά από τη στιγμή που πολλά από τα δάνεια του κράτους προέρχονται από τις τράπεζες που απαιτούν ανακεφαλαιοποίηση, μόνο ένα μικρό μερίδιο, σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, θα μπορούσε να διαγραφεί. Μία άλλη ένσταση είναι πως τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν δεσμευθεί πως η ελληνική περίπτωση δε θα επαναληφθεί.

Από όλα αυτά προκύπτει η συζήτηση περί διαγραφής τραπεζικών αξιόγραφων, που και πάλι δεν είναι πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ ή περί επιβολής κουρέματος σε πλούσιους καταθέτες. Επίσης, ίσως ζητηθεί από τη ρωσική κυβέρνηση να βοηθήσει ή η τρόικα θα μπορούσε να δανείσει στην Κύπρο το πλήρες ποσό, αλλά καθυστερώντας την αποπληρωμή μέχρι να αρχίσουν να ρέουν στα κυπριακά ταμεία τα οφέλη από το φυσικό αέριο.

Στο σημείο αυτό όμως υπεισέρχεται η πολιτική, όπως σημειώνει το Εκόνομιστ. Το περιοδικό εξηγεί ότι για πολιτικούς λόγους «οι Κύπριοι σχεδιάζουν να κάνουν εξαγωγή αερίου μέσω ενός ακριβού τερματικού υγροποιημένου αερίου, που θα μπορούσε να πάρει 15 χρόνια για να φέρει έσοδα». Αντίθετα, καταλήγει το δημοσίευμα, οι πιστωτές της Κύπρου ίσως πιέσουν για την πιο γρήγορη και φθηνή επιλογή κατασκευής ενός αγωγού στην Τουρκία, κάτι που οι Ελληνοκύπριοι θα έβρισκαν δύσκολο να «καταπιούν».


-
Γέμισε η αγορά με «μαϊμού» κινητά/πληθαίνουν οι σπείρες που εξαπατούν
-«Αναλάβετε τις ευθύνες σας»/Προειδοποιούν την κυβέρνηση οι κάτοχοι αξιογράφων
-Απάτη σε κοινοτικό συμβούλιο στη Λεμεσό/ Ύποπτος πρώην Κοινοτάρχης για υπεξαίρεση €20.000
-€2,3 εκατομμύρια για επιδόματα φοίτησης σε ιδιωτικά σχολεία για Τ/κ και μειονότητες/ μέχρι και €11.600 για κάθε Τ/κ μαθητή
-Ν. Αναστασιάδης: Τέρμα το ρουσφέτι στους διορισμούς

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Υπ. Αφερεγγυότητας: Έγγραφα επαλήθευσης χρέους πιστωτή προερχόμενο από σύμβαση εγγύησης
  2. Το Ανώτατο ανέτρεψε πρωτόδικη απόφαση για χρέος 35χρονου πτωχεύσαντα
  3. Θεομηνία και εικόνες αποκάλυψης στην Σύμη - Η κακοκαιρία διέλυσε το νησί [pics, vids]
  4. Ντάισελμπλουμ - Eurogroup: Τον Ιανουάριο ξεκινά ξανά η συζήτηση για το ελληνικό χρέος
  5. Η Αίγυπτος ζητά επίσπευση της ενεργειακής συνεργασίας με Λευκωσία μέσω «Αφροδίτης»
  6. «Game of thrones»: Μάντεψε ποιος ηθοποιός κάνει διακοπές στο νησί μας! [pic]