What's hot? ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΙΚ· ΧΙΟΝΙΑ· ΛΟΥΪΣ ΚΑΡΛΟΣ· CYTA HELLAS·

INFO

26.01.2013 | 16:13
Τελευταία ενημέρωση: 27.01.2013 | 09:15

Νεοφύτου: Ανάγκη αξιόπιστων προτάσεων για ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Χρειάζεται να επανακτήσει η Κύπρος την αξιοπιστία της και χρειάζονται αξιόπιστες προτάσεις, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της δανειακής σύμβασης και να αναπτυχθεί ξανά η κυπριακή οικονομία, όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Κληθείς να σχολιάσει τη νέα υποβάθμιση χθες από τον οίκο Φιτς του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά δύο βαθμίδες, σε B από BB-, με αρνητική προοπτική, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να προχωρήσει και σε νέα υποβάθμιση, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι "θα διαψεύσουμε τους πάντες".
"Αυτός ο τόπος", είπε ο κ. Νεοφύτου, "το απέδειξε και στο παρελθόν, ότι μπορεί να αναγεννάται και μέσα από την τέφρα του, δυσκολίες υπάρχουν", όμως "όλοι μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Χρειάζεται", πρόσθεσε, "να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, να είμαστε με αξιόπιστες προτάσεις, για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία της δανειακής σύμβασης" και "από εκεί και μπρος", πρόσθεσε, "οι μηχανές της κυπριακής οικονομίας θα βάλουν μπροστά. Η ελπίδα θα επιστρέψει ξανά στον τόπο μας", δήλωσε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως αυτό είναι κάτι που "το χρωστούμε σε όλες τις γενιές που αγωνίσθηκαν κοινωνικά, μέσα από δύσκολους καιρούς, για να κτισθεί η κυπριακή οικονομία και θα ανορθώσουμε ξανά την κυπριακή οικονομία σε γερά θεμέλια", κάτι που "μπορούμε και έχουμε τις δυνατότητες".
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς χθεσινές δηλώσεις του Σάιμον Ο`Κόνορ, εκπροσώπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν, ότι δεν χρειάζεται "κούρεμα" του κυπριακού χρέους, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε πως, "μια ζωή σε αυτό τον τόπο, ασχολούμαστε συνήθως με τα δένδρα, αφήνοντας το δάσος. Το πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα", είπε, "είναι ότι, πιθανώς, το δημόσιό μας χρέος να είναι σε τέτοια υψηλά επίπεδα, που να μην είναι διαχειρίσιμο και αυτό εξαρτάται από το ποσόν των αναγκών για τον χρηματοπιστωτικό μας τομέα και εδώ πρέπει να επικεντρωθούμε".
"Έπρεπε, εξ υπαρχής", δήλωσε ο κ. Νεοφύτου, "να είχαμε συμφωνήσει και το μοντέλο, αλλά και τις υποθέσεις με τις οποίες η Pimco θα διενεργούσε την έρευνα, αυτό, όμως", συνέχισε, "ανήκει στο παρελθόν. Δεν το πράξαμε την ώρα που έπρεπε, αλλά, έστω και τώρα, σημειώνουμε θετικά τόσο τη θέση της Κυβέρνησης, όσο και της Κεντρικής Τράπεζας να μη συμφωνούν με τις υποθέσεις της Pimco και σωστά πράττουν".
"Εάν η ίδια μεθοδολογία που έχει γίνει στην Ελλάδα και με τις ίδιες υποθέσεις όσον αφορά την αξία των ακινήτων", είπε ο κ. Νεοφύτου, "εφαρμοσθεί και στη μελέτη της Pimco, τότε οι ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα, Τραπεζών και Συνεργατισμού δεν θα ξεπεράσουν τα 6,8 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτό το ποσόν", συνέχισε, "το χρέος μας είναι βιώσιμο και δεν τίθεται καμμία συζήτηση ούτε για κουρέματα, ούτε για ξυρίσματα, ούτε για ιδιωτικοποιήσεις" και, "άρα, ας επικεντρωθούμε στην ουσία: το χρέος μας πιστεύω ακράδαντα ότι είναι σε βιώσιμα επίπεδα και διαχειρίσιμα, φθάνει να έχουμε πειστικά επιχειρήματα, διότι τα ακραία σενάρια της Pimco είναι εξωπραγματικά".
Στην ερώτηση εάν θεωρεί πως οι ευθύνες είναι σε αυτούς που επέλεξαν την Pimco και όχι την Blackrock, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι "ο τόπος πρέπει να σωθεί και δεν είναι η ώρα για το ποιοι μπορεί να έκαναν λάθη σε κάποιες μεθοδολογίες ή υποθέσεις. Την ώρα κατά την οποία ο τόπος δίδει τον αγώνα για οικονομική επιβίωση, είναι μικρότητα και μικροψυχία", είπε ο κ. Νεοφύτου, "να ασχολείται κανείς με το τί έπρεπε να γίνει".
"Φυσικά", πρόσθεσε, "να μην εκληφθεί ότι, για την όλη κατάσταση στην οποία ευρισκόμαστε σήμερα, ως αποτέλεσμα είτε κυβερνητικών πολιτικών της τελευταίας πενταετίας, είτε συγκεκριμένων λαθών συγκεκριμένων τραπεζιτών, είτε τυχόν λαθών σε οποιουσδήποτε επόπτες, θα περάσουν απαρατήρητα. Πρέπει να γίνουν οι έρευνες την ώρα που πρέπει και με κάθε αυστηρότητα και όχι άλλη ατιμωρησία σε αυτό τον τόπο", δήλωσε ο κ. Νεοφύτου.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Fitch: Νέα υποβάθμιση του κυπριακού αξιόχρεου - Το B έγινε BB-

-ΕΛΑΜ: το Μνημόνιο εκχωρεί την κρατική κυριαρχία στου ξένους τοκογλύφους

-Τραυματισμός δυο προσώπων μετά από συμπλοκή συμμοριών στην Ορόκλινη

-Νέες συλλήψεις για κυβεία – Συντονισμένη επιχείρηση χθες το βράδυ στη Λάρνακα

-8 χιλιάδες ευρώ έκαναν φτερά από σπίτι στην Αγία Νάπα

-Φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς πρακτορείο στοιχημάτων στην Αραδίππου
   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Αβέρωφ Νεοφύτου: Καλεί τους πολίτες να σφραγίσουν με την ψήφο τους τη συνέχιση της σταθερής πορείας της Κύπρου
  2. Αβέρωφ: Όχι σε πισωγυρίσματα στο αμαρτωλό παρελθόν
  3. Ντάισελμπλουμ: Θα αδειάσω ένα μπουκάλι ούζο όταν η Ελλάδα βγει από το μνημόνιο
  4. Τρία μνημόνια συνεργασίας υπογράφουν Κύπρος και Ελλάδα στο περιθώριο της τριμερούς την άλλη εβδομάδα
  5. Τσίπρας από Κάλυμνο: Έστειλε μήνυμα ειρήνης, φιλίας και αποφασιστικότητας προς την Τουρκία
  6. Αβέρωφ Νεοφύτου: Απάντηση για δηλώσεις Αναστασιάδη περί ΑΟΖ κατεχομένων