What's hot? ΠΑΡΚΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΧΙΟΝΙΑ· ΣΚΟΠΙΑΝΟ· ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ·

INFO

26.01.2013 | 15:45
Τελευταία ενημέρωση: 26.01.2013 | 16:19

Ανακατάληψη της πόλης Γκάο από γαλλικά στρατεύματα στο Μαλί - Αναβρασμός στο μουσουλμανικό Μαγκρέμπ

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Οι γαλλικές δυνάμεις στο Μαλί ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο και τη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Νίγηρα περιοχή η οποία αποτελούσε προπύργιο των ισλαμιστών ανταρτών.

Όπως φαίνεται, κατόπιν μαχών πραγματοποιήθηκε ανακατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης, τον έλεγχο της οποίας είχαν από τον Ιούνιο τζιχαντιστές, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Άμυνας και μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο του Μαλί.

"Κυβερνητικά και γαλλικά στρατεύματα πήραν τον έλεγχο της γέφυρας στην είσοδο της Γκάο και του διεθνούς αεροδρομίου του Γκάο", μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο του Μαλί Channel 2.

Οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις συνάντησαν αντίσταση από τους αντάρτες, σύμφωνα με γάλλο αξιωματούχο στο Μαλί ο οποίος δήλωσε ανώνυμα στο Ρόιτερς ότι "οι αντάρτες έχουν ενσωματωθεί στον τοπικό πληθυσμό. Υπάρχει αντίσταση. Η επιχείρησή (μας) βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι λίγο πολύπλοκο".

Γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη παρέχουν υποστήριξη από αέρος, αλλά οι αντάρτες Τουαρέγκ, από κοινού με ισλαμιστές εθελοντές από την Αλγερία έχουν το πλεονέκτημα της ταχύτητας της κίνησης σε μια έρημο την οποία γνωρίζουν πολύ καλά, ενώ διατηρούν πάντα την ικανότητα όταν οι μάχες παίρνουν δυσμενή τροπή να μπορούν να χάνονται μέσα στον τοπικό άμαχο πληθυσμό.

Εξάλλου, ο Γάλλος πρόεδρος σε διάγγελμα του την προηγούμενη εβδομάδα είχε προϊδεάσει την γαλλική κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο μιας μακροχρόνιας εμπλοκής στην πρώην Γαλλική αποικία. Ταυτοχρόνως, η Γαλλία κορυφώνει τις πιέσεις της προς τις άλλες πρώην γαλλικές αποικίες της Αφρικής προκειμένου να ενισχύσουν έτι περαιτέρω τις δυνάμεις της παναφρικανικής δύναμης MISMA, η οποία ήδη συνδράμει τις γαλλικές και κυβερνητικές δυνάμεις στον αγώνα τους ενάντια στους σκληροτράχηλους, βετεράνους και φανατικούς ισλαμιστές.

Παράλληλα, χθες ξεκαθάρισε και η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Γαλλική επέμβαση στο Μαλί, με τον Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει πως στηρίζει την γαλλική πολιτική στο Μαλί και αυτό παρά την αρχική δυστοκία και επιφυλακτικότητα της Ουάσινγκτον. Φόβοι πάντως εκφράζονται σε όλα τα επίπεδα για ενδεχόμενο νέο χτύπημα σαν αυτό στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της BP στο νότο της Αλγερίας στην τοποθεσία Ιν Αμενάς, όπου σε καταδρομική επιχείρηση των ισλαμιστών ανταρτών, θέλοντας να πραγματοποιήσουν αντιπερισπασμό για την γαλλική επέμβαση στο Μαλί, φονεύθηκαν κατά την διάρκεια απελευθέρωσης των ομήρων από τις αλγερινές δυνάμεις ασφαλείας δεκάδες όμηροι, μεταξύ αυτών και πολλοί δυτικοί. 

Εν τω μεταξύ, προχθές το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Γερμανία εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καλούσαν όλους τους υπηκόους τους που βρίσκονται στην πόλη της Βεγγάζης και στα περίχωρά της στην Λιβύη να την εγκαταλείψουν άμεσα, χωρίς όμως αυτές οι χώρες να παράσχουν άλλες πληροφορίες για το είδος και την φύση της απειλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο ΥΠΕΞ Φαμπιούς διαβεβαιώνει τους Γάλλους βουλευτές ότι η διεθνής στρατιωτική δύναμη "MISMA" κατευθύνεται ήδη προς τις πόλεις στο κέντρο του Μαλί

Με διστακτικότητα και καθυστέρηση οι ΗΠΑ άρχισαν να μεταφέρουν υλικό και στρατεύματα της Γαλλίας στο Μαλί

Προελαύνουν οι γαλλικές και κυβερνητικές δυνάμεις στο Μαλί παρά την σκληρή αντίσταση των ισλαμιστών

Αλγερία: Σε απίστευτο μακελειό με 48 νεκρούς εξελίχθηκε επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων στο εργοστάσιο της ΒΡ

   Διαδώστε αυτό το άρθρο