What's hot? ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ· ΦΑΙΔΩΝΟΣ· ΕΥΔΟΚΙΑ ΛΟΪΖΟΥ· ΙΟΡΔΑΝΙΑ·

INFO

26.01.2013 | 18:16
Τελευταία ενημέρωση: 27.01.2013 | 10:17

Η υποβάθμιση από τον Fitch αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι οι τράπεζες

Μέγεθος κειμένου

Επιλογή κατηγορίας

Η υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων από το Fitch, για μια ακόμα φορά αποδεικνύει ότι το καθοριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με την οικονομία της είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση από τον Οίκο Αξιολόγησης Fitch, είπε ότι «η αβεβαιότητα, λέει ο Fitch, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το βάθος και η διάρκεια της κρίσης, αυξάνουν την αβεβαιότητα για την κυπριακή οικονομία. Είναι φανερό ότι η Κύπρος έπεσε θύμα της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εδώ βρίσκονται οι ευθύνες».
Υπενθύμισε ότι χθες, ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Χάνες Σβόποντα «ήταν ξεκάθαρος σ’ αυτό, όπως και πολύ άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι»
«Είπε ο κ. Σβόποντα: ‘Τα προβλήματα της Κύπρου οφείλονται, εν πολλοίς, στα προβλήματα στην Ελλάδα και στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων’. Ποιοι αποφάσισαν την αγορά ελληνικών ομολόγων; Οι διοικήσεις των τραπεζών. Ποια είναι η εποπτική Αρχή που θα έπρεπε βάσει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να εμποδίσει τις τράπεζες να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα; Η Κεντρική Τράπεζα. Εδώ βρίσκονται οι ευθύνες έστω και αν ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου προσπαθεί να βρει ευθύνες αλλού», συνέχισε.
Κατά τον κ. Στεφάνου, είναι, αυτό που καθυστερεί την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης με το Μηχανισμό Σταθερότητας είναι το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
«Η Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να πείσει ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι μικρότερες από αυτές που κάποιοι εκ προοιμίου προαποφάσισαν και εννοώ κύκλους του εξωτερικού», συνέχισε.
Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο «ΔΗΣΥ φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη» και πρόσθεσε ότι «αν κρίνουμε και από τις σημερινές δηλώσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, η ευθύνη για να κηρύσσεται το χρέος της Κύπρου μη βιώσιμο βρίσκεται σε εμάς, που επιλέξαμε δήθεν λάθος μοντέλα, και όχι σ΄ αυτούς τους κύκλους που έχουν ευθύς εξ αρχής αποφασίσει ότι είναι μη βιώσιμο».
«Αντί ο κ. Νεοφύτου να κάνει τον ειδικό σε θέματα που είναι άκρως τεχνοκρατικά, θα ήταν καλά να κάνει αυτό που στα λόγια διακηρύσσει περί κοινής προσπάθειας των επιθέσεων που δέχεται η Κύπρος παρά να αδυνατίζει τις θέσεις και την επιχειρηματολογία της κυπριακής πλευράς ρίχνοντας σε αυτή την πλευρά τις ευθύνες», είπε ο κ. Στεφάνου.
Ιδιωτικοποιήσεις
---------------
Ο Εκπρόσωπος σχολίασε επίσης δημοσίευμα του Economist για τις ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας ότι αυτό έχει προστεθεί στα πολλά άλλα, που αναφέρονται στην απαίτηση των Γερμανών και άλλων κύκλων να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο, «αφήνοντας να νοηθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει με την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στην προεδρία, αφού ο νυν πρόεδρος είναι εναντίον».
«Είναι φανερό ότι όσοι επιδιώκουν την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών επενδύουν στην εκλογή του κ. Αναστασιάδη έστω και αν ο ίδιος λόγω εκλογικών σκοπιμοτήτων όψιμα εμφανίζεται υπερασπιστής αυτών των οργανισμών», είπε.
Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «επειδή είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Αναστασιάδης προσπαθεί να δημιουργήσει άλλοθι στον εαυτό του, έτσι ώστε αν εκλεγεί Πρόεδρος να ξεπουλήσει τους ημικρατικούς οργανισμούς και να κατηγορεί ταυτόχρονα τον προηγούμενο Πρόεδρο ότι δήθεν δέχθηκε τις ιδιωτικοποιήσεις, τη στιγμή που όλοι παραδέχονται ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν αποδέχεται τις ιδιωτικοποιήσεις».ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Fitch: Νέα υποβάθμιση του κυπριακού αξιόχρεου - Το B έγινε BB-

-ΕΛΑΜ: το Μνημόνιο εκχωρεί την κρατική κυριαρχία στου ξένους τοκογλύφους

-Τραυματισμός δυο προσώπων μετά από συμπλοκή συμμοριών στην Ορόκλινη

-Νέες συλλήψεις για κυβεία – Συντονισμένη επιχείρηση χθες το βράδυ στη Λάρνακα

-8 χιλιάδες ευρώ έκαναν φτερά από σπίτι στην Αγία Νάπα

-Φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς πρακτορείο στοιχημάτων στην Αραδίππου

   Διαδώστε αυτό το άρθρο

 


Σχετικά άρθρα

  1. Βundesbank: Η Γερμανία εξοικονόμησε 290 δισ. ευρώ από την κρίση
  2. Σε εκκρεμότητα οι υποθέσεις καταχρηστικών ρητρών
  3. Γιωρκάτζη: Χρειάζονται πιο ριζοσπαστικές λύσεις από τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα
  4. Κατάθεση στεφάνου στο Barnet στη μνήμη Κυπρίων πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
  5. Στέφανος Μιχαήλ: Έγινε κομμωτής μέσα σε ταβέρνα! [vid]
  6. Προεδρικές Εκλογές: Από τα γραφεία του ΑΚΕΛ στο επιτελείο Μαλά [pic]